Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν: Φόβος η πανδημία, ελπίδα το εμβόλιο – Καμπανάκι για Αλέξη, τον πέρασε η Φώφη

File Photo: Tsipras also accused the government of taking advantage of the pandemic and the adverse weather conditions to ‘secretly’ vote for “golden boy salaries” in the state broadcaster ERT and gifts to private TV owners. ANA – MPA/ ANA-MPA/ ALEXANDROS VLACHOS




Εκδηλη ανησυχία για την πανδημία, μικρό καλάθι για τις διερευνητικές επαφές, σταθερό ρεύμα υπέρ του εμβολίου, προβάδισμα της Νέας Δημοκρατία και ανησυχητικά ευρήματα για την μείζονα αντιπολίτευση της χώρας εμπεριέχονται στα ευρήματα δύο δημοσκοπήσεων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει το εύρημα -στη δημοσκόπηση της Metron- πως για πρώτη φορά σε γκάλοπ των τελευταίων ετών η Φωφη Γεννηματά εμφανίζεται να ξεπερνά έστω οριακά σε δημοφιλία τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να αξιολογούν τον πρωθυπουργό πιο θετικά και από τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Αναλυτικά:

Metron Analysis για το MEGA

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και φτάνει στο 19,7%, επομένως η διαφορά τον Ιανουάριο φτάνει τις 16,4 μονάδες (από 15,6% τον Δεκέμβριο). Τρίτο κόμμα, αλλά κινούμενο σε ρηχά νερά, αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6 μονάδες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,4% και πτώση 0,8 μονάδες.

Η έκπληξη της Φώφης

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και τρίτος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές

Σημαντικότερο πρόβλημα για το 42% των πολιτών είναι η πανδημία του κορωναϊού και η ιατρική περίθαλψη. Δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία με τις αυθόρμητες αναφορές να φτάνουν στο 32%.

Η πανδημία και το εμβόλιο

Το 55% των πολιτών που ρωτήθηκαν στην έρευνα, λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, το 35% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκτιμά ότι θα επανέλθουμε σε φυσιολογική κατάσταση μετά το 2021, θα χαθεί δηλαδή κι αυτή η χρονιά. Τρεις στους 10 (29%) λέει ότι θα τελειώσουν όλα μέσα στο 2021 ενώ 14% ελπίζει σε μια κανονικότητα μέχρι τα μέσα του 2021.

Ναι στο εμβόλιο

Αναφορικά με το εμβόλιο, πάνω από 6 στους 10 (63%) λέει ότι θα το κάνει ενώ ένα ισχυρό ποσοστό, 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα παρατηρείται αύξηση 8 μονάδων σε όσους θα το κάνουν επειδή προφανώς το εμβόλιο έχει έρθει και ήδη έχουν γίνει χιλιάδες εμβολιασμοί.

Οι πολίτες άνω των 65ετών λένε σε ποσοστό 82% ότι θα το κάνουν ενώ το μικρότερο ποσοστό (54%) είναι στην ηλικία 17-34 ετών.

Αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου, το 62% πιστεύει ότι είναι ασφαλές, το 22% ότι δεν είναι. Επίσης, 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τηρείται η σειρά εμβολιασμού, αλλά και 3 στους 10 (29%) λέει ότι παραβιάζεται.

Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια

Το 64% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στην αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το 31% αντίθετα αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό.

Διερευνητικές με Τουρκία

Στο ερώτημα: «Αρχίζουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμφωνήσουν στα θέματα των διαπραγματεύσεων; Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει…» οι απαντήσεις είναι οι εξής: Το 64% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 15% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία ενώ το 18% λέει να δεχθούμε να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η γειτονική χώρα από την πλευρά της.

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Στο ερώτημα: «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, το 56% απαντά θετικά, το 37% αρνητικά και ένα 6% ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Το 75%, δηλαδή 3 στους 4 κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνο 15% θετικά. Αρνητικά κρίνει το 69% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη.

Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τους πολίτες, τα εργασιακά θέματα (27% θετικές γνώμες, 61% αρνητικές), η παιδεία με 33% θετικές και 60% αρνητικές, η οικονομία με 34% θετικές και 60% αρνητικές.

Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Η ΝΔ εμφανίζει σταθερό προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία (39%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (23%) στην πρόθεση ψήφου

Στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι εισροές νέων ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα είναι μεγαλύτερες. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44%.

Στα ελληνοτουρκικά καταγράφεται η απαισιοδοξία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Πάντως, περίπου έξι στους 10 εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η προεδρία Μπάιντεν θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (έναντι 45% στο προηγούμενο γκάλοπ του Δεκεμβρίου) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24% (έναντι 25%) με τη διαφορά να παραμένει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 8% του 37% που σημειώνει η ΝΔ  στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 29% από συσπείρωση πρώην εκλογέων. Αντίστοιχα  το 3% του 22% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 19% από συσπείρωση πρώην εκλογέων.

Απαισιοδοξία για τις διερευνητικές

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, και το εάν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, το 17% δηλώνει σίγουρα ναι (2%) και μάλλον ναι (15%), ενώ το 76% απαντά μάλλον όχι (46%) και σίγουρα όχι (30%).

Αισιοδοξία για Μπάιντεν

Στην ερώτηση εάν η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά το 59% των ερωτώμενων απαντά σίγουρα ναι (14%) ή μάλλον ναι (45%), ενώ το 33% απαντά μάλλον όχι (23%) ή σίγουρα όχι (10%).

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, MEGA

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Υψηλοί τόνοι Πολάκη – Κικίλια στη Βουλή για “θαυματουργές” θεραπείες… και “μάχη εντυπώσεων”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: