Ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο από Ελλάδα και Αίγυπτο: Και ενεργειακή κουβέντα από το Ισραήλ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος (Α), με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννη Σιόκα (Δ) και την πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας Λιλίκα Θλιβίτου (Κ) να φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου της Αλεξάνδρειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ




«Το στρατιωτικό Ναυτικό της Αιγύπτου και της Ελλάδας πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας της Βόρειας Αφρικής στη Μεσόγειο, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Αιγύπτιου στρατιωτικού εκπροσώπου, στρατηγού Tamer el Rifae.

Αυτό αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα Agenzia Nova  

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στα βόρεια παράλια της Αιγύπτου στη Μεσόγειο μετά από επίσκεψη του ελληνικού πολεμικού πλοίου HS Hydra στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

“Οι ασκήσεις αποτελούν μέρος του σχεδίου της γενικής διοίκησης των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων για εμβάθυνση της ανταλλαγής εμπειριών με τις Ένοπλες Δυνάμεις των συμμαχικών χωρών”, δήλωσε ο El Rifae, διευκρινίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων πραγματοποιήθηκε σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων».

  • Τηλεδιάσκεψη υπουργών Ενέργειας Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας

«Μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας Yuval Steinitz, ομόλογοι από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της Λευκωσίας, αναφέρει η ιστοσελίδα Agenzia Nova.

Οι υπουργοί αναγνώρισαν τη σημασία του φυσικού αερίου ως «καυσίμου γέφυρας» που θα διευκολύνει τη μακροπρόθεσμη μετάβαση για τη μείωση της χρήσης άνθρακα και ρύπων

Η επέκταση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, μπορεί να διασφαλιστεί μέσω της διαφοροποίησης των προμηθειών και των οδών εφοδιασμού. 

Υπό αυτήν την έννοια, οι υπουργοί των έξι χωρών τηλεδιάσκεψης έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα χρησιμοποιεί περιφερειακές ενεργειακές υποδομές όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας. 

“Αυτό το έργο αποτελεί μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ευρώπη και την Κεντρική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας”, δηλώνουν οι υπουργοί, οι οποίοι συμφώνησαν να διοργανώσουν υπουργική συνάντηση “στο εγγύς μέλλον” συζητώντας “απτούς τρόπους” για την εφαρμογή της συνεργασίας μεταξύ των έξι χωρών».

Κοντός ψαλμός αλληλούια για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού: Τον Μάρτη κληρώνει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: