Να σταθεί στο πλευρό του Ντεμιρτάς με πράξεις ζήτησε ο Ανδρουλάκης από το Ε.Κ.

Φωτογραφία αρχείου: Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. ΑΠΕ ΜΠΕ/STR.




Τη συνεχιζόμενη κράτηση του πρώην προέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς στις τουρκικές φυλακές κατήγγειλε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς είναι όμηρος του Ερντογάν. Βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη. Η σύλληψή του είναι το τίμημα του αγώνα για ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος, αλλά και για μία δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν ο πρώτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σημείωσε επίσης ότι μαζί του «διώκονται και άλλοι βουλευτές, εκλεγμένοι δήμαρχοι και στελέχη του HDP, γιατί το HDP δεν είναι απλώς ένα φιλοκουρδικό κόμμα, αλλά μία παράταξη που συσπειρώνει γύρω της ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, που δεν ανέχονται τον αυταρχισμό του σημερινού Προέδρου της Τουρκίας».

Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ότι είναι το μόνο κόμμα που δεν ακολουθεί τον εθνικιστικό παροξυσμό στη γείτονα χώρα και έχει μιλήσει για την ανάγκη αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1912-1922.

Ο κ. Ανδρουλάκης θυμήθηκε τα λόγια του Ντεμιρτάς την τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες: «”Ξέρω τι με περιμένει αλλά δεν μπορώ να μην επιστρέψω στο πλευρό του λαού μου”, είχε πει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Τώρα είναι η σειρά μας να σταθούμε στο δικό του πλευρό, όχι με λόγια αλλά με πράξεις και γι’ αυτό θα κριθείτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου», δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής προσθέτοντας: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδειξε το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε».

Σημειώνεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την αποφυλάκισή του Ντεμιρτάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Μητσοτάκης: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: