Ν. Ηλιόπουλος: Όμηρος του Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης – Η κυβέρνηση υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές

File Photo: Ο εκπόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




«Όμηρο των επιλογών του κ. Σαμαρά» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος ενόψει της έναρξης του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Ο κ. Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, χθες το βράδυ υποστήριξε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, όπως αποδεικνύουν οι παλινωδίες της και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης» και σημείωσε:

«Η κυβέρνηση δεν έχει καν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία στο κόμμα της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά, που αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη».

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι «δεν οικοδόμησε πάνω στην απόφαση που πέτυχαν Ελλάδα και Κύπρος το καλοκαίρι του 2019 για κυρώσεις στην Τουρκία», υποστηρίζοντας ότι «αν το είχε κάνει θα ήμασταν σε καλύτερη θέση τώρα».

«Και η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει πως με σχέδιο και ατζέντα μπορεί να χτίζει συμμαχίες και να πετυχαίνει διπλωματικές νίκες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί μια σημαντική ήττα του Ερντογάν στα Βαλκάνια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ως «το καλύτερο παράδειγμα της διγλωσσίας της ΝΔ», σχολιάζοντας ότι «η διαχρονική θέση της ελληνικής πλευράς υπήρξε η σύνθετη ονομασία με συνταγματική αλλαγή. Αυτό επετεύχθη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη ΝΔ, όμως, ήταν ευκαιρία να δομήσει ένα φθηνό πεδίο αντιπολίτευσης».

Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το γεγονός ότι «η ΝΔ χαρακτήριζε την πρόταση αυτή ως εθνικά καταστροφική όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα την εφάρμοσε», για να προσθέσει ότι «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άδειασε το κόμμα του στη Βουλή, αποδεικνύοντας πόσο αναλώσιμο θεωρεί το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησής του».

«Εμείς δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με όρους κραυγών και περικεφαλαίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος και επεσήμανε ότι «για να πετύχει ο διάλογος με την Τουρκία χρειάζεται θετική ευρωτουρκική ατζέντα, και να τεθεί στο τραπέζι ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων».

«Μνημονιακές πολιτικές για εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Ως προς την πανδημία και την οικονομία, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων μέτρων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να κλείσουν οι οικονομικές πληγές της πανδημίας. «Απαιτούνται δημόσιες δαπάνες. Αν δεν τις κάνουμε τώρα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά με υψηλότερη ύφεση, λουκέτα, και έκρηξη της ανεργίας», είπε, σημειώνοντας συγκεκριμένα:

«Να γίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή μη επιστρεπτέα ενίσχυση, να καλυφθεί από το κράτος το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους σε πληττόμενους κλάδους, να υπάρξει μια ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους των ιδιωτικών χρεών, και να ακυρωθεί ο πτωχευτικός νόμος, μόνο και μόνο που τον πάγωσε η κυβέρνηση παραδέχθηκε και η ίδια ότι είναι νόμος κοινωνικής λεηλασίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήδη υλοποιεί «μνημονιακές πολιτικές για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων και των οικονομικά πληττόμενων, όταν επιδοτεί την ανεργία, δίνει δάνεια αντί για ενισχύσεις και μισθούς των 500 ευρώ, όταν επιχειρεί να καταργήσει πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν καταργεί το οκτάωρο και νομοθετεί την απλήρωτη εργασία».

Τέλος υποστήριξε πως το 2021 θα είναι έτος κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Τι πάνε στις διερευνητικές αφού γνωρίζουν το αποτέλεσμα; Η διαφθορά προσφέρει την Κύπρο στους Τούρκους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: