Μετά την απαράδεκτη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: Οδοιπόροι προς πενταμερή+1…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Όπου και εάν πας η διαφθορά σε ακολουθεί….




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Με σκεπτικισμό και ανησυχία οι νουνεχείς πολίτες αυτού του τόπου παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, όσα τουλάχιστον βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενόψει της σύγκλησης της «άτυπης» πενταμερούς συν τα Ηνωμένα Έθνη που προγραμματίζεται να λάβει χώρα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Μετά την επιεικώς απαράδεκτη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αποστολή των καλών του υπηρεσιών προς την Κύπρο, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας συντάχθηκε από την κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρτ, η δήλωση του κ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού μόνο την κατοχική δύναμη διευκολύνει, αν δεν ανοίγει και το κουτί της Πανδώρας.

  • Δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέχρι την 31 Ιουλίου 2021, ότι ενώ δεσμεύεται από την ρητή εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι ανοικτός να ακούσει κάθε άλλη άποψη.

Εάν υπάρξει συμφωνία των μερών για διεύρυνση του πεδίου των διαπραγματεύσεων τούτο θα ερμηνευθεί ως κοινή συμφωνία! Είναι σαφές ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι έτοιμος να ακούσει την Τουρκική θέση για τη λύση δυο κρατών με κυριαρχική ισότητα.

Ο εγκάθετος της Άγκυρας στην υπό τουρκική κατοχή περιοχή, Ερσίν Τατάρ, μόλις πρόσφατα επανέλαβε τη θέση των Τούρκων σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Βρετανία από το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών συνδέσμων Αγγλίας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο κράτη, ένα στο βορρά και το άλλο στο νότο, και το ένα θα πρέπει να αναγνωρίσει το άλλο.

Η δε διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος όπως αναγνωρίζει και τους Ελληνοκυπρίους. Συνεπώς η λύση την οποία επιδιώκει είναι στη βάση δυο ισοτίμων κυρίαρχων κρατών που θα λειτουργούν πλάι πλάι. Όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς. Προφανώς εκκινούμε από εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

Εν μέσω των δυσμενών για την Κυπριακή Δημοκρατία εξελίξεων η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει αυτόκλητα ο Βρετανικός παράγοντας τελευταίως στο Κυπριακό επιτείνει την ανησυχία. Είναι νωπή εισέτι στη μνήμη η ρήση του αλήστου μνήμης κ. Ντ Χάνει ότι θα επαναφέρουν το απορριφθέν διχοτομικό σχέδιο Αννάν-Χάνει στους Κυπρίους μέχρι να το αποδεχτούν.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης ενώ περιλαμβάνει θετικά για την Κυπριακή Δημοκρατία στοιχεία προσφέρει και ικανοποίηση στην κατοχική δύναμη Τουρκία με την παράλειψη να κατονομαστεί για τις έκνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση του καθεστώτος των Βαρωσίων.

  • Η οποία Τουρκία ενεδύθη την προβιάν αμνού σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους στόχους της, περιλαμβανομένης και της στήριξης της οικονομίας της, εξομαλύνοντας τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη μέλη της οποίας έσπευσαν ασμένως να υποστηρίξουν τη «θετική ατζέντα» και την αναβολή συζήτησης περί κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Με το βλέμμα στραμμένο προς τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου ο Τούρκος δικτάτορας Τ Ερντογάν αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ διορίζοντας νέο πρέσβη στη χώρα αυτή, προσεγγίζει την Αίγυπτο και επαναρχίζει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζει τα δικαιώματά της στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η «ιδεολογία» των αρπαχτικών και το κληρονομικό DNA: Ο Αναστασιάδης δεν είναι πειστικός από την κοινωνία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: