Μέσα σε 24 ώρες στη Βραζιλία: Πάνω από 62.000 κρούσματα, περισσότεροι από 1.200 οι νεκροί

Η γιατρός Sarah Ananda ευχαριστεί το Θεό μετά τη λήψη του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, στο Ρίο Ιανέϊρο. EPA, FABIO MOTTA




Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 62.334 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.202 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 216.445 νεκρούς επί συνόλου 8.816.254 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφει 103 θανάτους και 4.195 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου — ο οποίος εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας — επικρίνεται τόσο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε αυτή την εβδομάδα αλλά ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

  • Κούβα: 567 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 3 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 567 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

«Θρηνούμε τους θανάτους τριών ηλικιωμένων ανθρώπων, δύο γυναικών και ενός άνδρα, όλων τους από την Αβάνα», ανέφερε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 191 νεκρούς επί συνόλου 20.627 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής.

Ο κ. Ντουράν διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα τα 532 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ 35 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, την Αϊτή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κολομβία.

Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε στην επαρχία της Αβάνας (275), ενώ ακολούθησαν οι επαρχίες Σαντιάγο δε Κούμπα (69 μολύνσεις), Γουαντάναμο (59) και Ματάνσας (59). Επί του παρόντος, στις τέσσερις επαρχίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν επισήμανε ότι καταγράφονται κρούσματα «σε όλη την επικράτεια» και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό, ενώ οι ίδιοι τέθηκαν σε απομόνωση.

Η Αβάνα κατάφερε να αναχαιτίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να ελέγξει το δεύτερο. Μέσα στον Ιανουάριο, ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 45 νεκρούς, είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι).

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρίο ντε Ζανέιρο, Brazil – Αβάνα, Cuba

Το meme του Μπέρνι τα “σπάει”: Ο Τριντό το αξιοποιεί για να συστήσει να αποφεύγονται τα ταξίδια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: