Με την κατηγορία του πράκτορα της Τεχεράνης συνελήφθη στην Βοστόνη εμπειρογνώμων σε ιρανικά θέματα

File Photo: Αμερικανός αστυνομικός σε αποκλεισμένη περιοχή EPA, MICHAEL REYNOLDS
Διακεκριμένος ειδικός σε θέματα του Ιράν συνελήφθη κοντά στη Βοστώνη, με την κατηγορία ότι έκρυψε πως ενεργούσε όχι ως ουδέτερος εμπειρογνώμονας, αλλά ως πράκτορας της ιρανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Λοτφολάχ Καβέχ Αφρασιαμπί συνελήφθη τη Δευτέρα στο σπίτι του στο Γουότερταουν, στη Μασαχουσέτη, και επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή της Βοστώνης, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

“Για περισσότερα από 10 χρόνια, ο Καβέχ Αφρασιαμπί παρουσιαζόταν στο Κογκρέσο, στους δημοσιογράφους και στο αμερικανικό κοινό ως ένας αντικειμενικός και ουδέτερος ειδικός για το Ιράν”, ενώ στην πραγματικότητα δούλευε για την ιρανική κυβέρνηση και την αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ και πληρωνόταν για να διαδίδει την προπαγάνδα τους”, δήλωσε ο Τζον Ντέμερς, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Το αμερικανικό υπουργείο επικαλείται συγκεκριμένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πολιτικού επιστήμονα στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία Ιουλίου 2020, στο οποίο ο Καβέχ Αφρασιαμπί ευχαριστεί το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι τα πολυάριθμα γραπτά και άρθρά του “δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την υποστήριξή (του)”.

Ο ιστότοπος του Καβέχ Αφρασιαμπί αναφέρει ότι δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, προσκλήθηκε από εξέχοντα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Μπέρκλεϊ, και υπογράφει και συνυπογράφει πολλά βιβλία, κυρίως σε σχέση με τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για την οποία παρείχε συμβουλές κάποιο διάστημα στους Ιρανούς διαπραγματευτές.

Ο Αφρασιαμπί, κάτοχος διδακτορικού και άδειας νόμιμης διαμονής, το όνομα του οποίου επικαλούνταν συχνά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη γιατί δεν είχε δηλωθεί ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το υπουργείο της Δικαιοσύνης.

Ο εμπειρογνώμων κινδυνεύει, σε περίπτωση που καταδικαστεί, με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Διεμφυλική καθηγήτρια παιδιατρικής πρότεινε ο Μπάιντεν, για υφυπουργό Υγείας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: