Ουρά έξω από κατάστημα Louis Vuitton σε εμπορικό δρόμο της Λωζάνης στην Ελβετία, στις 16 Ιανουαρίου 2021 EPA / LAURENT GILLIERON μέσω ΚΥΠΕ
Περισσότερη πολυτέλεια και χλιδή περιλαμβάνουν τα σχέδια του γαλλικού οίκου LVMH για την αναδιάρθρωση της γκάμας των προϊόντων της Tiffany & Co, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς – μαμούθ ύψους 15,8 δισ. δολαρίων, που αλλάζει το τοπίο στην αγορά πολυτελών ειδών.
Ο ισχυρός άνδρας της LVMH και πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, Μπερνάρ Αρνό, δηλώνει αποφασισμένος να ανανεώσει ριζικά την Tiffany.
Τα σχέδια του οίκου LVMH περιλαμβάνουν περισσότερη έμφαση σε προϊόντα όπου ο χρυσός και οι πολύτιμοι λίθοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Επίσης προβλέπεται ριζικός ανασχεδιασμός των καταστημάτων της Tiffany, αλλά και ενίσχυση των δραστηριοτήτων σε Ευρώπη και Ασία, όπως αποκαλύπτουν πηγές που ενεπλάκησαν στο mega-deal και επικαλείται το Reuters.
Σημειώνεται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των 320 καταστημάτων της Tiffany βρίσκονται στις ΗΠΑ και οι άνθρωποι της LVMH τα θεωρούν «παλιομοδίτικα» και ξεπερασμένα.
Σύμφωνα με στέλεχος του γαλλικού οίκου «η LVMH μπορεί να δώσει χρόνο και χρήμα για επενδύσεις στην Tiffany – σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών – και να περιμένει αυτές να αποδώσουν μεσοπρόθεσμα».
Σε αντίθεση με τα προϊόντα των μεγάλων ανταγωνιστών της, όπως οι Cartier, Van Cleef & Arpels και Bulgari, τα προϊόντα της Tiffany περιλαμβάνουν από ασημένια μενταγιόν της τάξεως των 150 δολαρίων, μέχρι διαμαντένια κολιέ αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Μπορεί τα ασημένια κοσμήματα να έχουν μικτά περιθώρια κέρδους έως 90% και να αποτελούν ένα τέλειο σημείο «εισόδου» για νεότερους και λιγότερο ευκατάστατους αγοραστές, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να δοθεί έμφαση και στη λεγόμενη «μεσαία έως υψηλή γκάμα» – με τιμή δηλαδή περί τις 100.000 δολάρια – προκειμένου να δημιουργηθεί μία «αύρα» αποκλειστικότητας στο αγοραστικό κοινό.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της Tiffany, ο Μπερνάρ Αρνό, κατέστησε σαφές ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ενισχύσει τη θέση της εταιρείας, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί αυτό.
Παρόλα αυτά, εργαζόμενοι στην Tiffany & Co δεν διστάζουν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον, αναγνωρίζοντας από την μία τα οφέλη από την εξαγορά, αλλά από την άλλη και τη φήμη του «απαιτητικού ιδιοκτήτη» που ακολουθεi την LVMH.
Οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του ίδιου του Αρνό σε καταστήματα του ομίλου ανά την υφήλιο παραμένουν θρυλικές. Όπως η έφοδος σε κατάστημα της Σεούλ, όπου το μάτι του πήρε αμέσως ένα καθαριστικό που είχε ξεμείνει στο χώρο, όπως και ένα… ροζ post it επάνω σε ένα προϊόν.
Μετά το θυελλώδες παρασκήνιο για το deal της εξαγοράς, κύκλοι του γαλλικού ομίλου έκαναν λόγο ακόμη και για «θλιβερές» προοπτικές τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα της Tiffany στην υγειονομική κρίση ήταν αξιοθαύμαστη, κάτι που δεν μπορούσε να παραγνωρίσει ο Αρνό.
Σημειώνεται ότι το κόσμημα είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους τα τελευταία χρόνια, που επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Κάτι που ισχύει και για την Tiffany η οποία εμφανίζει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και στην αγορά της Ασίας – Ειρηνικού, η οποία αντιπροσώπευε το 28% των παγκοσμίων πωλήσεών της το 2019, έναντι μόλις 11% για την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι η Tiffany ιδρύθηκε τυο 1837 στη Νέα Υόρκη, αλλά σημείωσε εκρηκτική άνοδιο χάρη στη θρυλική χολιγουντιανή ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις» με την αξέχαστη Όντρει Χέμπορν. Πλέον, ο 28χρονος γιος του Μπερνάρ Αρνό, Αλεξάντρ, καλείται να ανανεώσει το προφίλ της εταιρείας αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου προϊόντων και επικοινωνιών της θρυλικής φίρμας και οδηγώντας την σε μία νέα εποχή.
Με πληροφορίες από imerisia.gr
Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE
Η Κάρλα Μπρούνι γονατίζει στο πάτωμα και παραδίδεται στον φακό του Νίκου Αλιάγα [εικόνες]