Μητσοτάκης στη Βουλή: Σε χρόνο και τρόπο που η Ελλάδα θα επιλέξει η επέκταση αγιαλίτιδας στην Κρήτη [Live]

File Photo: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ στο Ιόνιο, ζήτημα στο οποίο τοποθετείται αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός.

Θα ακολουθήσουν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818.

«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Το νομοσχέδιο «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» τέθηκε χθες στην Ολομέλεια από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE   

Τα 12 μίλια στο Αιγαίο και το Casus Belli: Πως καταρρίπτονται τα έωλα επιχειρήματα της Τουρκίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: