Κοιτάξτε να δείτε που η Αλβανία ανέλαβε τη …μεσολάβηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας!

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία καλεί την αντίπαλο Ελλάδα για επανάληψη των συνομιλιών όσον αφορά τις διαφορές τους, αναφέρει σε ανταπόκριση του το πρακτορείο Associated Press, (κείμενο Suzan Fraser).

Σύμφωνα με το πρακτορείο:

Η Τουρκία προσκάλεσε τη Δευτέρα την Ελλάδα σε επανάληψη των συνομιλιών που σχεδιάστηκαν προκειμένου να ελαττωθεί η ένταση μεταξύ των γειτονικών χωρών, σε συνέχεια της καλοκαιρινής διαμάχης για τα θαλάσσια σύνορα και τα ενεργειακά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης απεύθυνε πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για τις ταραγμένες σχέσεις τους. Η πρόσκληση έρχεται καθώς η Τουρκία, που αντιμετωπίζει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τους δεσμούς της με τα κράτη της Ε.Ε.

«Σήμερα θέλουμε να απευθύνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση προς την Ελλάδα», όπως δήλωσε ο Cavusoglu. «Προσκαλούμε την Ελλάδα να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες, με μια πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται εντός του Ιανουαρίου».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Τουρκία θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες σε μια ημερομηνία που θα αποφασιστεί από κοινού από Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους. […]

Ο Cavusoglu και ο Δένδιας είχαν απορρίψει πρόσκληση του Αλβανού Πρωθυπουργού Edi Rama για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στα Τίρανα λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα στην αλβανική πρωτεύουσα.

Όπως επεσήμανε ο Cavusoglu, «ελπίζω η Ελλάδα να μην απορρίψει αυτή την ευκαιρία».

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Antonio Costa στη διάρκεια ταξιδιού του στη Λισαβόνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τα σχόλια του Cavusoglu. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενώ η πρόσκληση για συνομιλίες δεν έχει ακόμη περάσει από την επίσημη διαδικασία, ο ίδιος «κρατά ως θετικό στοιχείο το ότι η Τουρκία εξέφρασε την πρόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία» και επεσήμανε ότι είναι καιρός να τεθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τις συνομιλίες.

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές συνομιλίες, εφόσον οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, επομένως ακολουθώντας τις οδηγίες που το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει, που δεν είναι άλλες από την ουσιαστική συνέχισή τους από το σημείο που έμειναν τον Μάρτιο του 2016, με άλλα λόγια για να γίνει πρόοδος, ελπίζω, στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

ΠΗΓΗ: Associated PressSuzan Fraser – Turkey invites rival Greece to resume talks on disputes

  • ΥΠΕΞ: Στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών

Ο 61ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

  • Μητσοτάκης: Διερευνητικές επαφές με την Τουρκία μόνο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο 

Τα ελληνοτουρκικά, η πανδημίας και το μεταναστευτικό ήταν τα δυο θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα μετά τη συνάντησή τους στο πρωθυπουργικό Μέγαρο στη Λισαβόνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Πορτογαλία για την ενεργή της στήριξη στις επιχειρήσεις της frontex στο Αιγαίο και αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής, Πορτογάλο καπετάνιο.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο αλλά τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή αρωγή.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε στο προσεχές Συμβούλιο του Μαρτίου να υπάρχει πλήρες κείμενο για τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης.

«Ελπίζουμε σε γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της να αλλάξει πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος και για τις ελληνοτουρκικός και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», δήλωσε σημειώνοντας ότι αναμένουμε την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

Δήλωσε επίσης ότι πληροφορήθηκε τις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του Μεβλουτ Τσαβούσογλου. «Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε, θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», τόνισε.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αλληλεγγύη της χώρας του και της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι καθαρή, υπογραμμίζοντας πως η εδαφική ακεραιότητα δεν μπορεί να απειληθεί. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «να βρούμε με την Τουρκία ένα άλλο επίπεδο σχέσεων».

  • Στάνο: Σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Τη σημασία που έχει συνολικά για την ΕΕ η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

«Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».

Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας υπογράμμισε ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας «να συζητηθεί η ανάγκη για αποκλιμάκωση και της ανάγκης να γίνουν πρακτικά βήματα» έτσι ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στο δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας και του διαλόγου.

Περίεργη εξέλιξη: Στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: