Κινητικότητα; Ο Μπάιντεν διορίζει στενό συνεργάτη του Ομπάμα ως ειδικό επιτετραμμένο για το Ιράν

Αριστερά διακρίνεται ο Ρόμπερτ Μάλι. Μαζί του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, η Wendy Sherman, και ο Jon Finer. State Department photo




Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ονομάσει τον Ρόμπερτ Μάλι ειδικό επιτετραμμένο στο Ιράν, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Πέμπτη, αναθέτοντάς του μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που καλείται να αντιμετωπίσει, τον χειρισμό ενός θέματος που διχάζει βαθιά την αμερικανική πολιτική τάξη.

Ο κ. Μάλι ήταν μέλος της ομάδας που διαπραγματεύθηκε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που υπεγράφη το 2015. Ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 παρά τις εκκλήσεις των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον και άλλων να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχηματίζει ειδική ομάδα για το Ιράν που θα αποτελείται από «ειδικούς με καθαρή ματιά» που έχουν «διαφορετικές απόψεις» και «επικεφαλής της ομάδας, ειδικός επιτετραμμένος μας στο Ιράν θα είναι ο Ρομπ Μάλι», ο οποίος έχει ιστορικό «επιτυχών διαπραγματεύσεων για την επιβολή περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Μπλίνκεν είναι «πεπεισμένος ότι ο ίδιος και η ομάδα θα μπορέσουν να τα καταφέρουν για ακόμη μια φορά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν θέλησε να σχολιάσει. Ο κ. Μάλι δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο για τη δήλωση του αξιωματούχου.

Γιος Αιγύπτιου δημοσιογράφου, ειδικός στο Ιράν, ήταν ανεπίσημα σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, αλλά παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε συναντηθεί με μέλη της Χαμάς όταν εργαζόταν στο International Crisis Group. Αργότερα, έγινε μέλος της κυβέρνησης του Ομπάμα και διορίστηκε σε καίρια πόστα.

Όταν άρχισε να κυκλοφορεί το όνομά του για τη θέση, Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί και οργανώσεις του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα, ερίζοντας ότι θα είναι υποχωρητικός έναντι της Τεχεράνης και σκληρός έναντι του Ισραήλ. Άλλοι όμως έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, χαρακτηρίζοντάς τον ικανότατο διπλωμάτη.

Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του, ο κ. Μάλι θα είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να χειριστεί τις λεπτές σχέσεις με το Ιράν έπειτα από χρόνια ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρομπ Μάλι είναι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ICG, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που μελετά διεθνείς κρίσεις και συρράξεις.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Συμφώνησαν να επιδιώξουν την αναζωογόνηση της διμερούς σχέσης Ε.Ε.-ΗΠΑ, οι κ. Μπλίνκεν και Μπορέλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: