Και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εναντίον της Κίνας: Να πάψετε να «εκφοβίζετε» την Ταϊβάν

File photo: Ο Αντονι Μπλίνκεν είναι ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. EPA, J. J. GUILLEN
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε χθες Σάββατο την Κίνα να σταματήσει αυτήν που η Ουάσινγκτον αποκάλεσε εκστρατεία «εκφοβισμού» της Ταϊβάν με τη χρήση «στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης».

Αντί να προσπαθεί να «εκφοβίσει» τη νήσο, το Πεκίνο θα έπρεπε να επιδιώξει να διεξαγάγει συνομιλίες με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συμπεριφορά της Κίνας έναντι της Ταϊβάν και άλλων γειτόνων της είναι «ανησυχητική». Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον να προασπίσει την ασφάλεια της νήσου παραμένει «απαρασάλευτη».

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν κατήγγειλε το απόγευμα χθες Σάββατο ότι 12 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 8 βομβαρδιστικά H-6K ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και τέσσερα μαχητικά J-16, εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post.

Η κινεζική Πολεμική Αεροπορία προχωρά συχνά σε παραβιάσεις τελευταία, αλλά συνήθως τις κάνουν ένα ως δύο αεροσκάφη αναγνώρισης, σημείωσε η Ταϊπέι, κατά το δημοσίευμα.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία που αποσκίρτησε το 1949, προορισμένη να επιστρέψει στην «ενιαία» Κίνα. Οι ΗΠΑ, παρότι επισήμως δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι μετά το 1979, αποτελούν τη βασική προστάτιδα δύναμη της νήσου και βασικό προμηθευτή της όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ονομάσει τον Άντονι Μπλίνκεν υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του· η επιβεβαίωση του διορισμού του αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από την αμερικανική Γερουσία.

Πληροφορίες από dpa-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Μπόρις Τζόνσον: Ανυπομονούν να συνεργαστούν…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: