Καθισμένοι γύρω από το ίδιο τραπέζι στο Παλάτι Dolmabahçe, Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες μίλησαν για υδρογονάνθρακες

Στιγμιότυπο από τις διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη. Από αριστερά η ελληνική αντιπροσωπεία: στο μέσον ο πρέσβης Λουκάς Αποστολίδης πλαισιωμένος από τον Αλέξανδρο Κουγιού και την κυρία Ιφιγένεια Καναρά. Δεξιά η τουρκική αντιπροσωπεία: Μπαρίς Καλκαβιάν, Ιμπραήλ Καλίν, Σεντάτ Ονάλ και Τσαγατάι Ερτσίγες. Φωτογραφία via Twitter, @ikalin1




Η Τουρκία και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν τον διάλογο: Οι «διερευνητικές συνομιλίες» ξεκίνησαν μεταξύ των δύο χωρών, για πρώτη φορά από το 2016…

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση του είδους μετά από σχεδόν πέντε χρόνια. Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα σηματοδοτεί την προφανή επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να εκτονώσει την κρίση που δηλητηριάζει τις ήδη περίπλοκες σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παραπάνω γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro (κείμενο Delphine Minoui), που σημειώνει: 

Καθισμένοι γύρω από το ίδιο τραπέζι στο Παλάτι Dolmabahçe, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες μίλησαν για τη διαμάχη μεταξύ τους σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επανάληψη αυτών των «διερευνητικών συνομιλιών», οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, έχει μια ιδιαίτερα συμβολική διάσταση:  φιλοδοξεί να αποκαταστήσει ένα  κλίμα εμπιστοσύνης, στο τέλος ενός εκρηκτικού έτους 2020, που χαρακτηρίστηκε από αμοιβαίες λεκτικές προκλήσεις και στρατιωτική κλιμάκωση με την αποστολή ερευνητικών σκαφών και φρεγατών του τουρκικού στρατού στις επίμαχες περιοχές μεταξύ των δύο χωρών.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι ασήμαντη. Αυτή η προσέγγιση, που ξεκίνησε από τον Τούρκο Πρόεδρο, έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς 18 μαχητικών Rafale  από τη Γαλλία, για να ενισχύσει την άμυνά της ενάντια στον ταραχοποιό γείτονά της.  Έρχεται επίσης  λίγες εβδομάδες  μετά τις πρώτες ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες εξερεύνησης, με στόχο την τιμωρία ενεργειών της Άγκυρας, που θεωρούνται «παράνομες και επιθετικές» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η τουρκική επίθεση γοητείας, η οποία ξεκίνησε με τη χείρα φιλίας προς τη Γαλλία πριν από δύο εβδομάδες,  πραγματοποιείται επίσης σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης που ενισχύθηκε από τον Covid-19, που υπενθυμίζει στην Άγκυρα τον κίνδυνο της αποξένωσης από την Ευρώπη, η οποία παραμένει ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της. Για πολλούς παρατηρητές, η εκλογή του Joe Biden  στον Λευκό Οίκο μετρά επίσης, στην ισορροπία αυτής της στρατηγικής κατευνασμού μεταξύ της Τουρκίας και της  Ευρώπης: ο Erdogan , ο οποίος είχε αναπτύξει μια καλή προσωπική σχέση με τον Donald Trump , αναμένει  πράγματι μια σκλήρυνση της Ουάσιγκτον και έχει μεγάλη ανάγκη να έχει καλές σχέσεις με τους  άλλους συνομιλητές του.

Καθώς πλησίαζε η συνάντηση της Δευτέρας, οι ευγένειες αυξήθηκαν και στις δύο πλευρές της Μεσογείου: η Αθήνα εξέφρασε την «αισιοδοξία και την ελπίδα» της, η Άγκυρα χαιρέτισε τη «θετική ατμόσφαιρα». Οι Βρυξέλλες, οι οποίες παρακολουθούν στενά αυτές τις νέες εξελίξεις, χαιρέτισαν επίσης την επανάληψη του τουρκο-ελληνικού διαλόγου, θεωρώντας τον ως «θετικό μήνυμα» μετά από μήνες έντασης.

Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε εξαιρετική πρόοδο. Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι δύο χώρες προσπαθούσαν να συμφωνήσουν στην ημερήσια διάταξη. Για την Αθήνα, η συζήτηση θα πρέπει πρωτίστως να εστιαστεί στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των νησιών της στο Αιγαίο Πέλαγος. Αλλά από την πλευρά  της Άγκυρας, όλα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και του εναέριου χώρου των δύο χωρών. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μέβλουτ Καβούσογλου, είχε επίσης, διακριτικά δώσει τον τόνο μιλώντας για τις «προκλήσεις» της Αθήνας όταν αναφέρεται στον διπλασιασμό της έκτασης των χωρικών της υδάτων, ένα θέμα που χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα ως «casus belli»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Figaro (κείμενο Delphine Minoui)

Ο κολαούζος του Ταγίπ “βλέπει” πιθανή λύση “του προβλήματος του Αιγαίου”! Οι “αλήθειες” του Anadolu

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: