Κανένας οίκτος για τον προκλητικό βιαστή: Άφωνοι από τις καταγγελίες της 11χρονης (τότε) αθλήτριας

File photo: O προπονητής κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα στις 25 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η αθλήτρια που κατήγγειλε βιασμό από τον προπονητή της στην ηλικία των 11 ετών, διαψεύδει με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς του – και τον κατηγορεί ότι απειλούσε τη ζωή της και τη ζωή των δικών της, εάν μιλούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 20χρονη αθλήτρια έδωσε κατάθεση στον εισαγγελέα, Νίκο Στεφανάτο, το πρωί του Σαββάτου – κατάθεση που αποτέλεσε το υλικό για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του προπονητή από την αρμοδία ανακρίτρια.

Η 20χρονη φέρεται να υποστηρίζει πως ο 38χρονος την βίασε ενόσω ήταν 11 ετών και την απειλούσε ότι θα την σκοτώσει ή θα καταστρέψει την οικογένεια της εάν μιλούσε για όσα συνέβαιναν.

“Καμία συναίνεση, καθαρός βιασμός” φέρεται να δηλώνει η αθλήτρια Ιστιοπλοϊας, η οποία καταγγέλει πως το 2013 μαζί με τους γονείς της κι έναν ακόμη παράγοντα του ομίλου Ιστιοπλοίας του τόπου κατοικίας της, κατέφυγαν στην αστυνομία για να καταγγείλουν όσα βίωνε το παιδί από διετίας.

Όμως εκεί, ο διοικητής του τμήματος, τους συνέστησε να μην μπουν στον “κυκεώνα” των μηνύσεων, που θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ψυχικά πολύ περισσότερο το κορίτσι. Μετά ωστόσο από αυτό, σύμφωνα με την αθλήτρια, ο προπονητής απολύθηκε από τον όμιλο και έφυγε από την πόλη.

Η αθλήτρια δεν είχε μιλήσει ξανά για τον βιασμό της, μέχρι που είδε την Σοφία Μπεκατώρου να καταγγέλει όσα βίωσε ως νεαρή αθλήτρια από παράγοντα της ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας. Τότε, όπως η ίδια αναφέρει, επικοινώνησε με την ολυμπιονίκη και συναντήθηκαν.

Στην συνάντησή τους ήταν που η 20χρονη αποφάσισε να μιλήσει και αυτή για την σεξουαλική βία που έχει υποστεί και επέτρεψε στην κ. Μπεκατώρου να αναφερθεί στην περίπτωσή της όταν θα πήγαινε να καταθέσει στον κ. Στεφανάτο, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η 20χρονη αθλήτρια διαψεύδει τον προπονητή που ισχυρίζεται πως όσα έγιναν, ήταν σε χρόνο μεταγενέστερο και όχι όταν το θύμα ήταν 11 χρονών. Η αθλήτρια τονίζει, πως όταν ο προπονητής απομακρύνθηκε από τον όμιλο, η ίδια ήταν μόλις 14 χρονών, και επομένως ό,τι της συνέβη ήταν σε πολύ προγενέστερο χρόνο.

  • Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη έλαβε ο προπονητής

Εξηγήσεις για τις βαρύτατες κατηγορίες που του καταλογίζονται καλείται να δώσει την Πέμπτη το πρωί στον ανακριτή ο 38χρονος προπονητής που καταγγέλλεται για βιασμό αθλήτριας όταν αυτή ήταν 11 χρονών, έπειτα από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε χθες.

Ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με τρεις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις εκ των οποίων οι δύο, σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του, αφορούν ανήλικο θύμα. Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του αφορά βιασμό κατ΄ εξακολούθηση, αποπλάνηση ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια, πράξεις που αποτελούν βαριά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει δημόσια ο 38χρονος, δεν είχε ερωτική σχέση με τη σήμερα 20χρονη αθλήτρια, όταν εκείνη ήταν 11 χρονών αλλά κάποια χρόνια αργότερα. Ισχυρίζεται, επίσης, ο κατηγορούμενος πως δεν υφίσταται θέμα βιασμού, καθώς σχετίστηκε ερωτικά με την θέληση της αθλήτριας η οποία μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κατηγορούμενος, ήθελε να φύγουν μαζί από το σπίτι της.

Αποχωρώντας από τα δικαστήρια, συνοδεία αστυνομικών, ο κατηγορούμενος είπε στους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν να κάνουν υπομονή για να μάθουν και «την υπόλοιπη αλήθεια».

Οι ισχυρισμοί που προβάλει ο 38χρονος θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Από τις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, νομικοί εκτιμούν πως η υπεράσπισή του με πρώτο στοιχείο την άρνηση του βιασμού , θα δομηθεί στη βάση πως η όποια συμπεριφορά του αφορούσε μεν ανήλικο αλλά άνω των 12 ή και 14 ετών.

Να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις που η σεξουαλική βία στρέφεται σε βάρος ανηλίκων, ο νόμος προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση στις περιπτώσεις που το θύμα είναι κάτω των 12 ετών, πιο ήπια για εκείνες που το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 ετών και εντελώς άλλη όταν το θύμα έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση το ανήλικου έως 12 ετών προβλέπεται κάθειρξη, στην περίπτωση που το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 ετών κάθειρξη μέχρι 10 ετών και τέλος στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί το 14ο έτος , ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Σύμφωνα με νομικούς “η συναίνεση ή και η πρωτοβουλία του ανηλίκου” δεν αποτελεί λόγο για την άρση του άδικου χαρακτήρα της πράξης.

Ο 38χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη έπειτα από την κατάθεση της ίδιας της αθλήτριας και των γονιών της, οι οποίες “άνοιξαν” τον δρόμο για την ποινική δίωξη και σύλληψή του, καθώς για τις περιπτώσεις αυτών των αδικημάτων απαιτείται έγκληση από την πλευρά του θύματος.

  • Ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά καταθέτει στον εισαγγελέα για την καταγγελία Μπεκατώρου

Ενώπιον του εισαγγελέα Νίκου Στεφανάτου που διερευνά την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, κατέθεσε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά Γιάννης Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου κλήθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης που καταγγέλλει ότι υπέστη η ολυμπιονίκης το 1998 με δράστη παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Ο μάρτυρας υπέβαλε την παραίτηση του από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αμέσως μετά την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η ηγεσία της, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας Μπεκατώρου, στην οποία γινόταν λόγος σε “δυσάρεστο περιστατικό” αναφορικά με τον καταγγελλόμενο βιασμό της ολυμπιονίκη.

Προσερχόμενος στο εισαγγελικό γραφείο ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε πως όλοι πρέπει να βοηθήσουν, ώστε όποιος έχει υποστεί κάτι να μπορέσει να μιλήσει. Τόνισε, επίσης, πως η παραίτησή του ήταν μία απάντηση «στα πλαίσια ηθικής και αξιών» στη «συγκλονιστική δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας περί “δυσάρεστου περιστατικού”».

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Ανδρέας Μήτσαινας που τον συνόδευσε στα δικαστήρια αναφερόμενος σε όσα κατήγγειλε η κ. Μπεκατώρου έκανε λόγο για ένα «ατιμωτικό αδίκημα του οποίου ο ένοχος ή οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν».

Η δήλωση του κ. Παπαδημητρίου λίγο πριν ξεκινήσει την κατάθεση του είναι η εξής:

«Να βοηθήσουμε όλοι, σε μια συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, να προχωρήσουμε για την εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού. Η Σοφία βιώνει μια δύσκολη κατάσταση, όμως ψυχικά είναι πολύ καλύτερα γιατί έφυγε ένα βάρος χρόνων. Είμαστε εδώ για να λάμψει η αλήθεια και όποιος έχει υποστεί κάτι, άνδρας ή γυναίκα, να μιλήσει».

Ερωτηθείς για την απόφασή του να παραιτηθεί, απάντησε: «Η απόφαση ήταν στα πλαίσια ηθικής και αξιών και να απαντήσουμε σε μια συγκλονιστική δήλωση του προέδρου της ομοσπονδίας που έκανε λόγο για “δυσάρεστο περιστατικό”».

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση. Οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για τη δεύτερη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: