Ίσως και ολικό λοκντάουν: Στο «κόκκινο» ακόμη τρεις Περιφέρειες, κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη

Άποψη από την πλατεία στο Μοναστηράκι , καθώς είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωναϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Ένας δύσκολος Φεβρουάριος είναι μπροστά μας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τοποθετώντας την ταχεία εμβολιαστική διαδικασία στο τρίμηνο Απριλίου – Μαϊου – Ιουνίου,

ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως “όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό λοκντάουν” λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας.

Το βαρύ σκηνικό του μήνα που μπαίνει αύριο περιέργραψε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και αναφερόμενος στον χρονικό ορίζοντα μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η διαδικασία του εμβολιασμού δεν έχει μπει σε ταχεία πορεία παρότι έχουν γίνει 270.000 εμβολιασμοί με αρχικό στόχο τις 200.000.

Σημείωσε ότι πλέον έχουμε 3 εμβόλια στη διάθεση μας και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της Astrazeneca θα έχει έρθει ως τις 10 Φεβρουάριου.

Ετσι, πρόσθεσε ο υπουργός, τον Φεβρουαριο ο αριθμός θα είναι τριπλάσιος και τον Μάρτιο ακόμα μεγαλύτερος.

Σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού ανέφερε πως αν εμβολιαστούν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι πρώτα – αριθμός που αφορά ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες- και από εκεί και πέρα το σύνολο του πληθυσμού, μπορούμε να φτάσουμε στην ανοσία.

«Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές η προμήθεια των κρατών μελών και έρθουν τα εμβόλια είναι προφανές ότι μέχρι αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικά είπε πως «ό,τι εμβόλιο έρχεται αυτό θα γίνεται αμέσως» με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα προγράμματα εμβολιασμών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Γεωργιάδης για μέτρα “ακορντεόν” και λοκντάουν

Για όσο διάστημα κινδυνεύουν ζωές θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μέτρα τύπου “ακορντεόν”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ τόνισε πως τα πάντα εξετάζονται, ακόμη και το ολικό λοκντάουν.

Μιλώντας στον Open και το MEGA ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση να ξανακλείσει το λιανεμπόριο και είπε χαρακτηριστικά:

«Η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν απολύτως σωστή, σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες. Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ξαναέκλεισε το λιανεμπόριο, τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα , όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους».

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων. Η αύξηση στην Αττική οφείλεται και στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Μ. Βρετανία και θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».

“Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το γιατί το lockdown στην Αττική δεν ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, αν και είναι στις κόκκινες περιοχές είπε:

«Tα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για να προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχει απορριφθεί το lockdown στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, γιατί θα δημιουργούνταν συνωστισμός λόγω του μεγέθους πληθυσμού της Αττικής. Δεν είμαι τύραννος, προσπαθώ να κάνω το σωστό και αν κάνω λάθος το διορθώνω. Επιτρέψαμε την παράδοση εντός στα καταστήματα που δεν μπόρεσαν να δουλέψουν επαρκώς με το click away. Αφήστε τις συγκρίσεις, το μέγεθος της στήριξης που έχει λάβει η μικρομεσαία επιχείρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές και αυτές οι 12 μέρες έδωσαν μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Με τα νέα μέτρα δεν είναι 100% κλειστή η αγορά, πήγε στο 50%. Η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο».

Για το που οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων. Η αύξηση στην Αττική οφείλεται και στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κορωναϊού από τη Βρετανία και θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».

Για την εστίαση, o υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα. Αλλά θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Στο «κόκκινο» Χαλκιδική, Λασίθι, Ζάκυνθος

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσονται από αύριο, Δευτέρα 1/2, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου .

Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωναϊού Covid-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Κυριακή 31-01-2020, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής επιπρόσθετα μέτρα:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

– Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

– Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

– Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

– Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.

– Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.

Σε στέλεχος της εκκλησίας το κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη

Έκτακτη σύσκεψη μετά την ανίχνευση του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωναϊού, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως,

στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπης Στεργιάδης, ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Σίμος Μεταλλίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε:

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιο-αφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών»

Ερωτηθείς για το κρούσμα απάντησε:

«Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε. Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται»

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο»

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος.

« Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι » σημείωσε.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί .

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα».

Γώγος: Υπάρχει πρόβλημα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTEch και Moderna, ο καθηγητής ανέφερε ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, όχι όμως τη νοτιοαφρικανική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, MEGA, OPEN, ethnos.gr, protothema.gr

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

Κάτω από 500 τα κρούσματα κορωναϊού: Καταγράφηκαν 484, 255 διασωληνωμένοι, 17 θάνατοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: