Υπονομεύεται η επίτευξη συμφωνίας, γράφει το Bloomberg: Στον αέρα οι διερευνητικές επαφές;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Φωτογραφία τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.




Με την επισήμανση ότι είναι αμφίβολη η πιθανή ευόδωση των επικείμενων (25/1) συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης διαμάχης της Τουρκίας και της Ελλάδας οι αρθρογράφοι του πρακτορείου Bloomberg / Selcan Hacaoglu & Firat Kozok (με τη συνδρομή των Νίκου Χρυσολωρά, Raymond Colitt & Paul Tugwell) σημειώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας.

Όπως γράφει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την Αθήνα για απόπειρα περιορισμού του πλαισίου των συνομιλιών και η Αθήνα επιμένει ότι μοναδικό αντικείμενο των συζητήσεων πρέπει να είναι τα θαλάσσια σύνορα.

Όπως τονίζεται, για την Αθήνα, οποιαδήποτε απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στη χώρα, η αποστρατικοποίηση των νησιών ή ο ελληνικός εναέριος χώρος, θα μπορούσε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα, καθώς, σε περίπτωση που αυτό συμβεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών η Ελλάδα θα εξετάσει εάν υπάρχει σημείο σύγκλισης, ούτως ώστε να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις επί του ενός και μοναδικού ζητήματος που την αφορά· και αυτό είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε περίπτωση που υπάρξει σύγκλιση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τότε η Αθήνα θα εξετάσει τη διενέργεια και άλλων συναντήσεων, τονίζει το δημοσίευμα.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνεται, ο τούρκος Υπ.Εξ., Mevlut Cavusoglu, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν φοβάται τις κυρώσεις της ΕΕ, επιθυμεί ωστόσο να εξακολουθήσει να δομεί τις σχέσεις της επί μίας θετικής ατζέντας, καθώς θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχίσει με αμοιβαία θετικά βήματα.

ΠΗΓΗ: BloombergTurkey, Greece Disagree Over Agenda of Exploratory Talks

Τα δύο πρόσωπα του Ταγίπ Ερντογάν: Μιλά για την ειρήνη ενώ παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: