ΗΠΑ: Mε ευρεία πλειοψηφία ο διορισμός της Άβριλ Χέινς στο αξίωμα της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Πληροφοριών

Η Άβριλ Χέινς στην Επιτροπή της Γερουσίαςπου ενέκρινε τον διορισμό της στη Διεύθυνση των Υπηρεσιών Πληροφοριών, 19 Ιανουαρίου 2021. EPA / Joe Raedle μέσω ΚΥΠΕ
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία 84 ψήφων, τον διορισμό της Άβριλ Χέινς στο αξίωμα της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI).

Πρόκειται για το πρώτο μέλος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που ο διορισμός του εγκρίθηκε, την ημέρα της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Άλλοτε δεύτερη τη τάξει στη CIA, η κυρία Χέινς, 51 ετών, θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις δραστηριότητες της CIA, της NSA και των άλλων 15 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά τον διορισμό της Χέινς, κατά του οποίου τάχθηκαν μόλις 10 από τους παρόντες, η Γερουσία ανέβαλε τις εργασίες της για σήμερα Πέμπτη. Ενδέχεται σήμερα να εγκρίνει και άλλους υποψηφίους για καίριες θέσεις που ονόμασε ο Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης για την έγκριση του διορισμού της ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη, η κυρία Χέινς υποσχέθηκε να παραμείνει «απολιτική» και να αποκαταστήσει «την εμπιστοσύνη» στις υπηρεσίες πληροφοριών, που επικρίνονταν συχνά από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης των διορισμών των μελών της κυβέρνησής του από τη Γερουσία, που ελεγχόταν μέχρι χθες το πρωί από τους Ρεπουμπλικάνους.

Στην ακρόασή της την Τρίτη, η Άβριλ Χέινς ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες που διενεργούν έρευνες για την εισβολή στο Καπιτώλιο προκειμένου να εξακριβωθεί αν οι εισβολείς επηρεάστηκαν από ξένη χώρα ή είχαν διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Ερωτηθείσα από γερουσιαστή αν η Ρωσία μπορεί να διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, απάντησε επαναλαμβάνοντας την κατηγορία σε βάρος της Μόσχας ότι στο παρελθόν έλαβε «ενεργητικά μέτρα» και επιδόθηκε σε «εκστρατείες επηρεασμού» για να «επιτείνει τους διχασμούς σε αυτή τη χώρα» και για να «προωθήσει τον εξτρεμισμό».

Η Άβριλ Χέινς δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα υιοθετήσει «επιθετική» στάση έναντι της Κίνας και ότι θα δημοσιοποιήσει την έκθεση για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, την οποία αρνήθηκε να επιτρέψει να δοθεί στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / Oυάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Άλλαξε η ισορροπία στη Γερουσία: Η Κάμαλα Χάρις όρκισε τρεις νέους Δημοκρατικούς γερουσιαστές

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: