Είναι μία πολύ καλή ερώτηση: Γιατί δυο καταδικασμένοι Έλληνες νεοναζί  διαφεύγουν τη σύλληψη;

File Photo:Lagos was sentenced to 13 years in prison by a Greek appeals court in October 2020 for his membership and role in the neo-Nazi party Golden Dawn, whic was ruled a criminal organisation. ANA-MPA/ANA-MPA/PANTELIS SAYTAS




Άρθρο με αναφορά στα μέλη της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά και Ιωάννη Λαγό που δεν έχουν ακόμα συλληφθεί μετά την καταδίκη τους στα τέλη Οκτωβρίου στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής, δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, ακτιβιστής και συγγραφέας δηλώνει χαρακτηριστικά:

‘’Είναι απίστευτο. Αντί να μετράμε τις μέρες που βρίσκονται στη φυλακή, υπολογίζω το χρόνο που γεύονται την ελευθερία’’.

Τρεις μήνες μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής- τη μεγαλύτερη των ναζί από την εποχή της δίκης της Νυρεμβέργης,  η ιδέα ότι δυο μέλη της ιεραρχίας της συνεχίζουν να απολαμβάνουν την ελευθερία έχει προκαλέσει οργή και αμηχανία.

Στις 23 Οκτωβρίου 2020, με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας που άρχισε τον Απρίλιο 2013, οι δικαστές αποφάνθηκαν την καταδίκη και τη φυλάκιση του συνόλου της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης υπό την κάλυψη του πολιτικού κόμματος, σημειώνεται στο άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι ο Χρήστος Παππάς, το defacto νούμερο ένα της οργάνωσης αγνοείται από τη μέρα κατά την οποία οι υπόλοιποι βουλευτές άρχισαν την 13ετη φυλάκισή τους, ενώ υπάρχουν εικασίες ότι έχει φύγει από την Ελλάδα και κρύβεται σε κάποιο γειτονικό βαλκανικό κράτος.

Ο Ιωάννης Λαγός, ασκεί έφεση κατά της απόφασης από την ασφαλή απόσταση των Βρυξελλών καθώς είναι ευρωβουλευτής και εκμεταλλεύεται την κοινοβουλευτική ασυλία. 

Ενώ οι αρχές στην Αθήνα έχουν στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χιλιάδες δικαστικά έγγραφα, υποστηρίζοντας το αίτημα για άρση της ασυλίας του Ι.Λαγού, τα αιτήματα αντίθετα έχουν μπλεχθεί στα δίχτυα της γραφειοκρατίας και σύμφωνα με τον Adrián Vázquez Lázara (επικεφαλής της επιτροπής νομικών θεμάτων) η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου πριν συλληφθεί ο νούμερο ένα φυγάς της χώρας.

«Οι έρευνες είναι εκτεταμένες και συνεχίζονται», ανέφερε στην εφημερίδα Guardian. «Μπορώ να πω αποφασιστικά κατηγορηματικά ότι θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του τόπου που βρίσκεται  και σύντομα ο Παππάς θα βρεθεί στη φυλακή. Η επιστροφή του Λαγού  είναι θέμα διαδικασίας της ΕΕ, αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι μόνο θέμα χρόνου».

ΠΗΓΗ: The Guardian -‘It’s incredible’: why do two convicted Greek neo-Nazis remain at large

Κοιτάξτε να δείτε που η Αλβανία ανέλαβε τη …μεσολάβηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: