Ικανοποιημένος ο Ιερώνυμος με την εικόνα στις εκκλησίες: Ανήσυχοι οι ειδικοί για το επόμενο δεκαπενθήμερο

Πιστοί περιμένουν τη σειρά τους για να πάρουν αγιασμό, έξω από την εκκλησία του Αγ, Δημητρίου, στον φετινό εορτασμό των Θεοφανείων, Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Δηλώσεις μετά το τέλος του εορτασμού των Θεοφανείων στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Στη Μητρόπολη τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του νέου κορωναϊού, με τους πιστούς να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, όπως υποδεικνύονταν στο εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου.

Μετά την Ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους, τονίζοντας: «Του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της παράδοσης».

Εξερχόμενος του ιερού ναού, απαντώντας σε δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκαν σε «όσα πέρασαν και όσα περιμένουμε».

Επισήμανε, ακόμη, ότι «σήμερα έχουμε μια μεγάλη μέρα. Πρέπει να προβληματιστούμε με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς. Όποιος ξέρει ιστορία, πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Παράλληλα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τηρούνται τα μέτρα, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

Ωστόσο, η εικόνα του εορτασμού των Θεοφανείων δεν ήταν ίδια παντού. Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν σε πολλούς ναούς στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Αγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες άτομα περίμεναν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη για να λάβουν τον αγιασμό, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα από τις 7 π.μ.

Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου της συμπρωτεύουσας καθώς σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από κόσμο που περίμενε έξω απο τον ναό για να ανοίξουν οι πόρτες λίγο πριν το τέλος της λειτουργείας και να λάβουν το αντίδωρο, παρά την παρουσία τουλάχιστον δύο περιπολικών της αστυνομίας.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε ομάδα ατόμων που πραγματοποίησε ρίψη του σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, παρά την σχετική απαγόρευση. Στην περιοχή από νωρίς το πρωί βρισκόταν αστυνομική δύναμη, που παρενέβη και προχώρησε σε προσαγωγές.

Στη Μητρόπολη Πειραιώς, ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την απορία του γιατί δεν επετράπη ο Αγιασμός των Υδάτων σε εξωτερικό χώρο, με ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων, οι πιστοί που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, στη συνέχεια κοινώνησαν κανονικά.

Αγιασμό των υδάτων στη θάλασσα, στο Αίγιο, έκανε ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο.

Η τελετή έγινε στο Αίγιο, παρουσία πιστών, και μάλιστα δύο κολυμβητές έπεσαν στα νερα για να πιάσουν τον σταυρό.

Σύμφωνα με το flamis.gr, το Λιμενικό επενέβη, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και επέβαλε στον Μητροπολίτη 1.500 ευρώ πρόστιμο και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς, βάσει των σχετικών διατάξεων προστασίας κατά covid-19.

 

 “Πολύ ανησυχητικές εικόνες”

«Πάρα πολύ ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εικόνες αυτές ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Νωρίτερα, τους φόβους των ειδικών για έξαρση των κρουσμάτων κορωναϊού, το επόμενο 15ήμερο, εξέφρασε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα.

«Ολοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», είπε η κ. Γκάγκα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μάσκα.

«Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι, ενώ σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε».

«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα.», τόνισε η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, ο αριθμός των διασωληνωμένων δε μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες.

Ο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.  επισυνάπτοντας δύο φωτογραφίες από τον Ναό της Μητρόπολης Πειραιά όπου πιστοί έσπευσαν να κοινωνήσουν έγραψε: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/skai.gr

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές ατόμων που έριξαν τον σταυρό στα νερά του Θερμαϊκού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: