Η Βόρεια Μακεδονία θα πραγματοποιήσει απογραφή πληθυσμού για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

File Photo: Πολίτες περπατούν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων .EPA, GEORGI LICOVSKI μέσω ΚΥΠΕ
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε, χθες, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών το 2021.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 62 βουλευτές, που προέρχονται από τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς και οι βουλευτές ενός αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος, ενώ οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απείχαν από την ψηφοφορία. Το κοινοβούλιο της χώρας απαρτίζεται από 120 έδρες.

Η απογραφή θα διεξαχθεί κατά την περίοδο από 1 έως 21 Απριλίου 2021. Ωστόσο το εθνικιστικό VMRO-DPMNE προειδοποιεί ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της απογραφής, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον Αλί Αχμέτι, τον αρχηγό του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα, για απόπειρα αλλοίωσης της δημογραφικής σύστασης της χώρας.

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2002, ενώ μία άλλη, που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011, διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της.

Από τότε, όλες οι προσπάθειες να προκύψει κάποια συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού είχαν αποτύχει, κάτι που αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (Σλάβων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας στη χώρα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα.

Στην απογραφή εκείνη, το 64,18% είχαν δηλώσει «Μακεδόνες» και το 25,17% Αλβανοί. Ποσοστό 3,85% είχαν δηλώσει Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων ανερχόνταν στο 1%.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ν. Φραγκόπουλος

Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Για κοινή επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ετοιμάζονται οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal