Οι τελευταίες μέρες του Τραμπ στην εξουσία μπορεί να καθορίσουν την πολιτική του Μπάιντεν και για τη “γειτονιά” μας…

Ένας πεζοναύτης στέκεται φύλακας-άγγελοςτου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, Chris Kleponis / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Αμερική διανύει τις τελευταίες έξι ημέρες της δυσάρεστης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο τέλος της θητείας του απέδειξε πόσο μικρός άνθρωπος και ηγέτης είναι:

Η εισβολή των ακροδεξιών οπαδών του στο Καπιτώλιο είναι δικό του «έργο». Αυτός τους έστειλε να επιτεθούν εναντίον των βουλευτών και γερουσιαστών, που ήταν έτοιμοι να εγκρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Βασικά ήταν μία ατιμωτική πράξη για την προεδρία του, αλλά πάνω απ’ όλα και απ’ όλους, είναι ατιμωτική για την Αμερική. Τραυματίστηκε, ευτυχώς όχι ανεπανόρθωτα, πιστεύω, η αμερικανική Δημοκρατία. Θα πάρει χρόνο, αλλά θα επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα.

  • Το τελευταίο διάστημα γράφονται και περισσότερα λέγονται για την επόμενη ημέρα της αμερικανικής υπερδύναμης, και στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, όπου το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο. Διαβάζω αναλύσεις για το πως θα αντιμετωπίσουν τη διεθνή κατάσταση ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικής και οι συνεργάτες του.

Είναι πρόωρο να προβλέψουμε την όποια αντίδραση τους για τη δική μας «γειτονιά», όπου η Τουρκία συγκρούεται με όλους τους συμμάχους της Αμερικής. Ούτε μπορούμε να προβλέψουμε πως θα πολιτευθεί ο κ. Μπάιντεν λόγω της επιλογής κάποιων συνεργατών του, που δεν μας αρέσουν επειδή πριν τέσσερα χρόνια υποστήριζαν την Τουρκία.

Η δική μου αίσθηση είναι ότι οι νεοπροσληφθέντες θα ακολουθήσουν την πολιτική του νέου προέδρου, η οποία δεν είναι ακόμα γνωστή. Διότι, αν επιβάλουν τις απόψεις τους για την κατοχική δύναμη -το αναφέρω μόνο ως παράδειγμα- η Αμάντα Σλόατ και ο Brett McGurk, τότε η Αμερική θα βραχυκυκλωθεί. Η Σλόατ υποστηρίζει και τώρα τον Ταγίπ Ερντογάν -αν είναι δυνατόν- και ο McGurk ούτε που θέλει να μυρίσει τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Οπότε, αναγκαστικά, πρέπει να περιμένουμε. Για να δούμε ποιες απόψεις θα επικρατήσουν, αν και ο Ερντογάν όλο και κάνει πιο εύκολα τα αμερικανικά σχέδια για την Τουρκία.

Βεβαίως, οι επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες διότι μέχρι το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου κυβερνά την υπερδύναμη ο κ. Τραμπ, ο οποίος φαίνεται πως έχει πολλά απωθημένα με το Ιράν. Υπάρχει, λοιπόν, αυτός ο φόβος ότι ως τελευταία πράξη της ταραγμένης προεδρίας του, θα μπορούσε να ρίξει πυραύλους. Στον «γάμο» του …Καραγκιόζη βασικά. Αλλά θα κάνει άνω-κάτω την περιοχή. Ως το τελευταίο του άσμα… Που θα ανακατέψει τη Μέση Ανατολή και θα ανατρέψει τη νέα πορεία που επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν για να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Για να μπορούμε, λοιπόν να καταλήξουμε σε πραγματικά συμπεράσματα για τη νέα αμερικανική προεδρία, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αποχώρησε ο «τραμπισμός» από το Λευκό Οίκο.

Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι σε έξαλλη κατάσταση, και σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Τα έχει βάλει με όσους συνεργάτες του απέμειναν τους οποίους κατηγορεί ότι τον εγκατέλειψαν. Ότι δεν πάλαιψαν εναντίον των κακών Δημοκρατικών που θέλουν να τον καταδικάσουν. Αυτά λέει, σύμφωνα με διαρροές από τον Λευκό Οίκο. Πάντα ευθύνονται οι άλλοι… Ο ίδιος είναι αλάνθαστος…

Η αλήθεια είναι ότι έμεινε μόνος διότι δεν άκουγε τους συνεργάτες του, μερικοί εκ των οποίων ήταν πιστοί σε αυτόν και έδωσαν μάχες για να τον προστατεύσουν. Αλλά, αν ο ίδιος δεν το θέλει, τι μπορούν να πράξουν οι συνεργάτες του. Την Τετάρτη έφυγε και η κ. Χίκς, που ήταν ανώτερη πολιτική του σύμβουλος, και η πιο πιστή του συνεργάτιδα. Και αυτή η φυγή μπορεί να του προκαλεί και «συναισθηματική φόρτιση», αν με καταλαβαίνετε…

Ο κ. Τραμπ δεν μπορεί καν να αντιληφθεί ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του εαυτού του.

Όπως είναι πλέον γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπασε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη για δεύτερη φορά. Και αυτή τη φορά, ανάλογα με τις διαθέσεις των Ρεπουμπλικάνων, θα μπορούσε να καταδικαστεί. Χρειάζονται βέβαια 17 ψήφοι από τους 50 που θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος τους, ο Μιτς Μακόνελ το σκέφτεται σοβαρά. Επηρεάζει αρκετούς συναδέλφους του. Αλλά θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο να φτάσουμε σε καταδίκη του κ. Τραμπ, αλλά η Αμερική πάντα μας εκπλήσσει.

Ο κ. Μακόνελ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, είναι έξω φρενών με τον πρόεδρο Τραμπ. Πιστεύει ότι στοχεύει ή να αλώσει το κόμμα, ή αν δεν τα καταφέρει να το διασπάσει. Και ο κ. Μακόνελ από την πλευρά του πιστεύει ότι έχει μοναδική ευκαιρία να διώξει εντελώς από το κόμμα τον κ. Τραμπ. Αυτή η μάχη θα μπορούσε να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να καταδικάσουν τον Πρόεδρο. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει λίγες ώρες με την ορκωμοσία του κ. Τραμμπ, την άλλη Τετάρτη, στη Γερουσία.

Ο κ. Τραμπ επέλεξε ήδη τον δικηγόρο του για τη δίκη. Φαίνεται ότι πρόκειται για τον Τζον Ίστμαν, ο οποίος μαζί με τον άλλο δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, είχαν μιλήσει στους ακροδεξιούς διαδηλωτές πριν αυτοί εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Άρα σκέφτεται όπως και ο κ. Τραμπ. Είναι αυτός που πρόσβαλε το αποτέλεσμα των εκλογών, χωρίς όμως επιτυχία.

Πιστεύει ότι οι Δημοκρατικοί έκλεψαν τις εκλογές από τον κ. Τραμπ. Ομιλεί για εκλογική απάτη και νοθεία. Αλλά σαν δικηγόρος του κ. Τραμπ δεν μπόρεσε να αποδείξει στα αμερικανικά δικαστήρια τους ισχυρισμούς του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κρατείστε το διότι έχει …ουρά. Έγινε γνωστό ότι τρεις τουλάχιστον Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δέχθηκαν στα γραφεία τους ορισμένους από τους εισβολείς του Καπιτωλίου, 24 ώρες πριν την παράνομη πράξη τους. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι περιόδευσαν στο Καπιτώλιο, πριν εισβάλουν στο Ναό της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Η κερκόπορτα της Αμερικής Βουλής άνοιξε εκ των έσω…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το απόλυτο ρεζίλεμα για ένα “ανυπάκουο” Πρόεδρο: Το πολιτικό μίσος επικρατεί σε όλη την Αμερική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: