Η Σουηδία απέτυχε, δύο χιλιάδες θάνατοι σε ένα μήνα: Αλλάζει στρατηγική έναντι του κορωναϊού…

File Photo H Σουηδία μετρά πολλούς θανάτους από covid-19 και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη. EPA, Claudio Bresciani SWEDEN OUT




Η ιδιαίτερη στρατηγική της Σουηδίας έναντι του κορωνοϊού, φαίνεται ότι πλησιάζει στο τέλος της, καθώς η κεντροαριστερή κυβέρνηση ψήφισε τη Δευτέρα, νόμο εκτάκτου ανάγκης, που θα επιτρέψει την επιβολή απαγορευτικού (lockdown) σε ευρύ φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ την Κυριακή, προβλέπει τη δυνατότητα για κλείσιμο καταστημάτων, γυμναστηρίων και των μέσων μαζικής μεταφορά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, ενώ οι υγειονομικές αρχές της χώρας υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν κρίνεται απαραίτητα, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της, από την Πέμπτη η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη τις ώρες αιχμής, στα ΜΜΜ –αν και για την ώρα δεν προβλέπονται κυρώσεις για όποιον δεν την φοράει.

Τα σχολεία για τους μαθητές από 16 έως 19 ετών, που έχουν κλείσει από τις αρχές Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, ενώ αυτή την εβδομάδα δόθηκε η επιλογή και στα σχολεία με μαθητές από 13-16, να παραμείνουν κλειστά αν κρίνεται απαραίτητο.

Το δεύτερο κύμα Covid-19 χτύπησε τη Σουηδία πολύ πιο σκληρά από όσο ανέμεναν οι αξιωματούχοι Υγείας. Η χώρα κατέγραψε 2000 θανάτους από κορωνοϊό μέσα σε έναν μήνα -535 τις τελευταίες οκτώ ημέρες, σε σύγκριση με τους 465 συνολικά νεκρούς από Covid-19 στη γειτονική Νορβηγία. Όπως δήλωσε ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος, λίγο πριν τα Χριστούγεννα: «Αποτύχαμε».

ΠΗΓΗ: Financial TimesSweden’s distinctive Covid strategy nears an end as lockdown proposed

Σχεδόν όλα τα μέλη του καθεστώτος της Τρίπολης, με επικεφαλής τον Σάρατζ, εσπευσμένα στην Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: