Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ εκφράζει φόβους ότι ο Τραμπ θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι με τον νέο επικεφαλής της Γερουσίας Τσακ Σούμερ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι μίλησε με τον ανώτατο στρατηγό του Πενταγώνου σχετικά με την «αποτροπή ενός ασταθούς» Ντόναλντ Τραμπ από το να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση ή να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς που του έχουν ανατεθεί (προς “φύλαξη”) για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων που διαθέτει η Αμερική.

Η τολμηρή αυτή κίνηση της κ. Πελόσι ανακοινώθηκε από το γραφείο της την Παρασκευή σε μια επιστολή προς τους Δημοκρατικούς νομοθέτες σε μια ενότητα με τίτλο: «Αποτροπή ενός ανυπόφορου προέδρου από τη χρήση των κωδικών για τα πυρηνικά όπλα».

«Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Mark Milley για να συζητήσω τις διαθέσιμες προφυλάξεις για την αποτροπή ενός ασταθούς προέδρου από την έναρξη στρατιωτικών εχθροπραξιών ή από το να έχει πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης και την παραγγελία πυρηνικού κτυπήματος», έγραψε η κ. Πελόσι.

«Η κατάσταση αυτού του απροσδόκητου Προέδρου δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό από την ανισόρροπη επίθεση του στη χώρα μας και τη δημοκρατία μας», τονίζει.

Η επιστολή κυκλοφόρησε λίγα λεπτά πριν από την έναρξη τηλεδιάσκεψης με τους Δημοκρατικούς νομοθέτες για να συζητήσουν τις επιλογές τους ώστε να παραπέμψουν τον κ. Τραμπ μετά τη βίαιη και θανατηφόρα διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του, από τους πιστούς οπαδούς του την Τετάρτη.

Πέντε άτομα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής μετά από μια διαδήλωση που κάλεσε ο κ. Τραμπ ο οποίος διαμαρτύρεται για την απώλεια των εκλογών. Ευθύνεται ο κ. Τραμπ επειδή παρότρυνε τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν» για να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters:
Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Νάνσι Πελόζι, αποκάλυψε σήμερα ότι συνομίλησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να διασφαλίσει ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο «ανισόρροπος πρόεδρος» δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα.

«Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ για να συζητήσουμε τα διαθέσιμα μέσα ώστε να αποφευχθεί ένας ασταθής πρόεδρος να ξεκινήσει εχθροπραξίες ή να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης και να διατάξει ένα πυρηνικό πλήγμα» ανέφερε η Πελόζι, σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

«Η κατάσταση με αυτόν τον ανισόρροπο πρόεδρο δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη», πρόσθεσε. Απείλησε μάλιστα ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση αν ο Τραμπ δεν αποχωρήσει «αμέσως και εθελοντικά» από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί.

Ο εκπρόσωπος του Μίλεϊ, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Πελόζι. Ο στρατηγός «απάντησε στα ερωτήματά της για την ιεραρχία των πυρηνικών», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Εκείνος δίνει την εντολή ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου στον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος την μεταβιβάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εφόσον είναι νόμιμη.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όμως η Πελόζι είπε την Πέμπτη ότι η κάθε ημέρα που απομένει ακόμα μπορεί να εξελιχθεί σε «θρίλερ» για την Αμερική.

Φορητό υπολογιστή από το γραφείο της Πελόζι έκλεψαν άγνωστοι κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: