Η Περιφέρεια Αττικής κατά του εαυτού της στα δικαστήρια για Μάνδρα και Μάτι: Τι υποστηρίζει

F;ile Photo: Γυναίκα σε απόγνωση έξω από το σπίτι της, στο κέντρο της Μάνδρας, Αττικής. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Με ισχυρή νομική εκπροσώπηση η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών, στο δικαστικό αγώνα για την απόδοση ευθυνών για τα τραγικά συμβάντα σε Μάνδρα και Μάτι.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί από τους προσφεύγοντες ζητούν αποζημιώσεις από την ίδια την Περιφέρεια ως οργανισμό που έχει συνέχεια ανεξαρτήτως επικεφαλής.

«Η Περιφέρεια Αττικής ενήργησε όσα ακριβώς ορίζονται στο νόμο και στις συναφείς οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», τονίζεται στην αναλυτική έκθεση την οποία κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο νέος νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ωστόσο η απόφαση της Διοίκησης να αναθέσει αυτό το ρόλο σε εξωτερικό δικηγορικό γραφείο προκάλεσε αντιδράσεις και «ατυχείς σχολιασμούς» από πολιτικούς αντιπάλους της. Για το λόγο αυτό με ανακοίνωση της η ΠΑττ προχωρά στις παρακάτω διευκρινίσεις υπογραμμίζοντας ότι : «Η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί με ισχυρή κι έμπειρη νομική εκπροσώπηση στην πρώτη γραμμή της δικαστικής διαδικασίας απόδοσης ευθυνών για τα τραγικά συμβάντα σε Μάνδρα και Μάτι».

Επίσης τονίζεται ότι αφενός το παραπάνω αποτελεί «ισχυρή πολιτική βούληση της σημερινής Περιφερειακής Αρχής και του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες για τα δύο αυτά τραγικά συμβάντα, αφετέρου ότι η Π.Α. «θα βρεθεί στο πλευρό των πολιτών, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπά και περιουσίες».

Στην συνέχεια και επιχειρηματολογώντας επί της απόφασης, γίνεται αναφορά στη σπουδαιότητα των τραγικών συμβάντων με τους θανάτους (24 Μάνδρα, 102 Μάτι) και την προσφυγή στη δικαιοσύνη, για την τιμωρία των ενόχων και για τη διεκδίκηση αποζημιώσεών ζητώντας την καταβολή τους από : Το Ελληνικό Δημόσιο, την Περιφέρεια Αττικής και τον οικείο Δήμο.

  • Στο σημείο αυτό δηλώνεται ότι η ΠΑττ. «δεν έχει και δεν θα έχει, καμία δικαστική αντιπαράθεση με τους συμπολίτες μας». Όμως, έχει κλητευθεί να προσκομίσει διοικητικό φάκελο με όλα τα στοιχεία με αναλυτική έκθεση των απόψεών της και να παραστεί στην εκδίκαση κάθε αγωγής.

Επειδή σύμφωνα με τον Οργανισμό Λειτουργίας της δεν υπάρχει ενιαία Νομική Υπηρεσία (υπήρχαν Γραφεία Νομικής Υποστήριξης, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα) σήμερα τροποποιείται να καταστεί αυτή ενιαία και σε επίπεδο Διεύθυνσης.

Αφορμή αποτέλεσε η ερήμην της ΠΑττ, εκδίκαση της αγωγής για καταβολή αποζημιώσεων από τις συνέπειες των πλημμυρών στη Μάνδρα μετά την απόρριψη του αιτήματος για 3η αναβολή (18/11/19 και 10/6/2020) της υπόθεσης κα χωρίς να διαβιβασθεί στο Δικαστήριο ο διοικητικός φάκελος, με τις αναλυτικές απόψεις της Περιφέρειας και να παραστεί πληρεξούσιος δικηγόρος.

Κατόπιν τούτων τα Γραφεία Νομικής Υποστήριξης των ΠΕ Δυτικής και Ανατολικής το καλοκαίρι του 2020 εισηγήθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΑττ την ανάθεση δικαστικού χειρισμού των υποθέσεων αυτών σε εξωτερικό δικηγορικό γραφείο.

Ακολούθως το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στην πρόσφατη συνεδρίαση του αποδέχθηκε την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής να ανατεθεί σε δικηγορική εταιρεία η εκπροσώπηση της ΠΑττ, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων «ανέθεσε νόμιμα, τον δικαστικό χειρισμό των αγωγών αυτών σε δικηγόρο με αμοιβή ευρώ 5.000, αφού έλαβε υπόψη ότι έχει άριστη γνώση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και της Δημόσιας Διοίκησης… ενώ θα συνεργάζεται, με δικηγορική εταιρεία, μέλος της οποίας και εκ των νομίμων εκπροσώπων της, είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών…»

Συνέπεια της απόφασης αποτελεί η κατάρτιση και κατάθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, σχέδιο αναλυτικής εκθέσεως απόψεων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και ο διοικητικός φάκελος, με σχετικά έγγραφα και στοιχεία, επί της 1ης αγωγής, για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με συμπερασματική σημείωση ότι:

«Απ΄ τα λεπτομερώς προαναφερόμενα και απ΄ τα προσαγόμενα ανωτέρω έγγραφα και στοιχεία, προκύπτει αβίαστα και απόλυτα ότι, στην κρινομένη σοβαρή υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23.7.2018, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής ενήργησε όσα ακριβώς ορίζονται στο νόμο και στις συναφείς οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Το τραμ επέστρεψε στο ΣΕΦ, έρχεται και στον Πειραιά: 25 νέοι συρμοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: