Οι παγίδες που κρύβει η παραπομπή Τραμπ: Ο “πονοκέφαλος” των πρώτων ημερών της προεδρίας Μπάιντεν

Οι παγίδες που κρύβει η παραπομπή Τραμπ: Ο “πονοκέφαλος” των πρώτων ημερών της προεδρίας Μπάιντεν

File photo: Πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν γύρω από το σιδερένιο περιμετρικό τείχος που έχει στηθεί έξω από το Καπιτώλιο για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, για δεύτερη φορά, θεωρητικά ήταν μια ορθή απόφαση.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το σύνταγμα και την λαϊκή βούληση. Ωστόσο, η εν λόγω διαδικασία κρύβει πολλές παγίδες. Οι Δημοκρατικοί από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

  • Εφόσον ο απερχόμενος πρόεδρος, έφτασε στα άκρα και επιτέθηκε στην ίδια την δημοκρατία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει για όλα. Από την άρνησή του να δεχθεί την ήττα στις εκλογές μέχρι τον πανικό που θα προκαλούσε την ημέρα της επικύρωσης του αποτελέσματος από το Κογκρέσο. Ο ίδιος προχώρησε στην απόπειρα ενός συνταγματικού πραξικοπήματος. Οι οπαδοί του είχαν τονίσει στα σόσιαλ μίντια ότι δεν θα υποχωρούσαν. Την ημέρα της 6ης Ιανουαρίου, ήρθαν αποφασισμένοι για όλα. Μάλιστα, αρκετοί ζητούσαν να χτυπήσουν τον Αντιπρόεδρο Πενς επειδή αρνήθηκε να μπλοκάρει την διαδικασία επικύρωσης , όταν του το ζήτησε ο Τραμπ. Επιπλέον, σε διάφορα σημεία της πόλης, οι αρχές εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η συνέχεια είναι γνωστή.

  • Εδώ γεννιέται ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: Αν όλα αυτά έγιναν λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια;

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αδιαμφισβήτητα το «σήριαλ» των επόμενων ημερών. Δεδομένου ότι η Γερουσία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι πολύ καλά για τον απερχόμενο πρόεδρο. Φυσικά, εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής: Ο Τραμπ θα δικαστεί με δίκαιο τρόπο και όχι με κομματικό. Οπότε δεν θα πρέπει να θεωρούμε την καταδίκη του δεδομένη.

Ο Τζο Μπάιντεν, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η ιστορία θα επισκιάσει τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της προεδρίας του. Εξαρχής δεν είδε με καλό μάτι την διαδικασία παραπομπής του Τραμπ, σε σχέση με τους υπόλοιπους Δημοκρατικούς. Ως έμπειρος πολιτικός, καταλαβαίνει πως κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να ξεσηκώνει τους φανατισμένους υποστηρικτές του. Αν η Γερουσία καταδικάσει τον Ρεπουμπλικάνο ηγέτη, του στερήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, και του αφαιρέσει όλα τα προνόμια που προβλέπονται για έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, τότε οι οπαδοί του θα κάνουν λόγο για πολιτική εξόντωση ενώ δεν θα λείψουν οι αναταραχές.

Από την άλλη, αν ο Τραμπ δικαιωθεί και απαλλαχθεί των κατηγοριών, τότε ένα είναι σίγουρο. Θα θελήσει ρεβάνς το 2024. Ο Αμερικανός μεγιστάνας δεν έχει μάθει να χάνει και το ξέρουμε καλά. Ακόμη και αν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του απαγορεύσει να είναι υποψήφιος μαζί τους, ο Τραμπ δεν θα διστάσει να κατέβει ανεξάρτητος. Από κοινό και χρήμα άλλο τίποτα εξάλλου. Σε αυτή την περίπτωση, η δημοκρατία των ΗΠΑ θα βρεθεί σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Γιατί αν ο Τραμπ επανέλθει ως πολιτική δύναμη, τότε η προεδρία Μπάιντεν θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι ο μεγάλος της αντίπαλος παραμονεύει.

Ο πρόεδρος Κένεντι είχε πει κάποτε «ο μεγάλος εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψέμα αλλά ο μύθος. Ειδικά όταν είναι επίμονος, πειστικός και ρεαλιστικός».

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να χτίσει τον μύθο του ηγέτη που αδικήθηκε και με τα ψέματά του παρέσυρε πολλούς. Θέλοντας και μη, κατάφερε να “ριζώσει” την ιδεολογία του στην πληγωμένη Αμερικανική κοινωνία και δεν θα σταματήσει μέχρι να τα καταφέρει.

Η προεδρία Μπάιντεν πέρα από το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα, όπως η πανδημία, η οικονομική ύφεση και ο διχασμός, τώρα θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να κλείσει τον Τραμπ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μια και καλή.

Οι επόμενες κινήσεις των Δημοκρατικών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να μην βασίζονται στο συναίσθημα. Λάθος που έκανε και ο Τραμπ όλα αυτά τα χρόνια. Μια τέτοια προσωπικότητα την τελειώνεις πολιτικά, όχι με “κυνήγι μαγισσών”. Μετά την Γερουσία, ο Μπάιντεν είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει οριστικό τέλος. Οψόμεθα…

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε μέχρι και τον Ρίτσαρντ Νίξον: Το δραματικό φινάλε μιας τοξικής προεδρίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: