Οι νουθεσίες του Γκουτέρες και η προστασία της Τουρκίας: Η ευθύνη του Γ.Γ. ΟΗΕ για την Κύπρο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες. EPA, MANUEL DE ALMEIDA




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

To προσχέδιο της τελευταίας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο το οποίο δόθηκε στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την παρελθούσα Παρασκευή, δημιούργησε ένα ασαφές και επικίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία κλίμα ως προς την συμφωνηθείσα βάση λύσης του Κυπριακού.

Η οποία λύση έχει καθορισθεί και υποστηριχθεί από σωρεία ψηφισμάτων του Οργανισμού του οποίου ο κ. Γκουτέρες προΐσταται και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων του πλέον σημαντικού του οργάνου, του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο εγκάθετος της Άγκυρας Τούρκος Ερσίν Τατάρ με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μας τέλειωσε και ότι στο τραπέζι θα θέσει τη λύση δύο κρατών.

  • Πρόσφατα δε υπογράμμισε ότι η λύση που επιδιώκει η Τουρκία και ο ίδιος προσωπικά είναι η εγκαθίδρυση συνεργασίας μεταξύ δύο χωριστών κρατών και όχι λύση συνεταιρισμού!

Απαιτεί εκ των προτέρων την αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας και αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη της ύπαρξης ξεχωριστής αρχής στο κατεχόμενο έδαφος. Δεν αποκλείει, επίσης, την επιδίωξη αναγνώρισης της παράνομης οντότητας. Ως εκ των ανωτέρω, θα ανέμενε κάποιος από τον κ. Γκουτέρες να επαναβεβαιώσει τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Αντ´ αυτού αφήνει ανοικτό το παράθυρο να τεθούν και νέες ιδέες στην πενταμερή συνάντηση. Στην οποία ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετάσχουν ο «Ελληνοκύπριος ηγέτης», ο «Τουρκοκύπριος ηγέτης», οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Κυπριακή Δημοκρατία απούσα.

Εκτενές τμήμα της έκθεσης το οποίο συντάχθηκε από την γνωστή κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αφιερώνεται στην περιγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κύπρο χρησιμοποιώντας συνεχώς τους όρους «βορράς», «νότος» χωρίς καμία αναφορά στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε δυο μόνο περιπτώσεις αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, στις παραγράφους 12 και 36 του κεφαλαίου 5 των Παρατηρήσεων.

Όσον αφορά στις προκλητικές ενέργειες του Τούρκου δικτάτορα, Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου τον Νοέμβριο 2021, η κ. Σπέχαρ επέλεξε να προσδώσει έμφαση στην έκκληση των Τούρκων και του Τατάρ προς τους Ελληνοκυπρίους «πρώην κατοίκους» της πόλης, να απευθυνθούν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» σχετικά με την ιδιοκτησία τους.

Βεβαίως ούτε η κ. Σπέχαρ ούτε ο ΓΓ ΟΗΕ τοποθετήθηκαν στο θέμα της κατάφωρης παραβίασης από τους Τούρκους και τον Τατάρ του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης. Ούτε εξέφρασαν την αντίθεση τους στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προκλητικά αποφεύγοντας για μια εισέτι φορά οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία.

  • Δεν παραλείπει, όμως, ο κ Γκουτέρες να νουθετεί για αποφυγή ενεργειών που θα επιδείνωναν την κατάσταση λες και είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που παρανομεί εις βάρος της Τουρκίας.

Το ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού είναι γνωστό αλλά δεν βλέπω πως η στάση του ΓΓ ΟΗΕ και της εδώ εκπροσώπου του συμβάλλει στο να συνετιστεί η κατοχική δύναμη και να εφαρμόσει τα ψηφίσματα για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο καθώς και των εποίκων της.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είναι δεσμευμένοι από το Χάρτη του ΟΗΕ και τα σχετικά περί Κύπρου ψηφίσματα και υποχρεούνται εντός του πλαισίου των όρων εντολής τους να ενεργούν και όχι να συντάσσονται με τη χώρα παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ εξυπηρετώντας τη λύση του Κυπριακού όπως την προκρίνει ο Τούρκος επιδρομέας. Διαφορετικά θα καταστούν υπεύθυνοι του βέβαιου χάους που θα προκύψει στην Κύπρο και της συνακόλουθης τραγωδίας του λαού.

*Η Λόρια Μαρκίδη είναι πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η ισχύς της πόλης είναι οι άνδρες και όχι τα τείχη ούτε τα άδεια από άνδρες πλοία: Ο αιθεροβάμων ρεαλισμός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: