Η Μέρκελ φεύγει και εύχεται σωστές αποφάσεις για το μέλλον: Τι είπε στο συνέδριο του CDU

Ο Paul Ziemiak (R), της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ακούει την ομιλία της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος CDU στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 15 Ιανουαρίου 2021. EPA, FILIP SINGER




Με την ευχή «να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον», έκλεισε την ομιλία της στο Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) η ‘Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι το Συνέδριο που άρχισε απόψε είναι το 40ό στο οποίο συμμετέχει ως Καγκελάριος, αλλά και το τελευταίο.

Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή στα 15 τελευταία χρόνια, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στα «πάρα πολλά» που πέτυχε το κόμμα της – και ως κυβερνητικός εταίρος – , τονίζοντας ότι το CDU στάθηκε πάντα έτοιμο να αναλάβει ευθύνη – όποια και αν ήταν αυτή. «Για όλα αυτά μπορούμε να είμαστε περήφανοι», είπε χαρακτηριστικά και, απαριθμώντας τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Γερμανία κατά το ίδιο διάστημα (διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, ευρωπαϊκή κρίση χρέους, προσφυγική κρίση) σημείωσε ότι, όπως η Γερμανία αντιμετώπισε αυτές τις καταστάσεις, έτσι θα αντιμετωπίσει και την τρέχουσα κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, «την σκληρότερη δοκιμασία μετά τον Πόλεμο», όπως είπε.

«Σήμερα βιώνουμε σίγουρα την πιο δύσκολη δοκιμασία, την πανδημία του αιώνα, η οποία δοκιμάζει την οικονομία μας και απαιτεί τόσα πολλά από τους περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε η ‘Αγγελα Μέρκελ, για να τονίσει ότι το CDU συμβάλλει πολύ σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Ο κόσμος θα συνεχίσει να αλλάζει πολύ πιο γρήγορα, προέβλεψε η Καγκελάριος και ανέδειξε ως βασικές προκλήσεις της εποχής την ψηφιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό πρόβλημα. «Γνωρίζουμε ότι η δύναμη της χώρας μας είναι οι άνθρωποί της», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα της ξέρει καλά τις ανησυχίες των ανθρώπων π.χ. για τις θέσεις εργασίας, αλλά και τις ανησυχίες των νέων για το μέλλον τους και ότι θα συνεχίσει να δίνει πρακτικές και όχι θεωρητικές λύσεις.

Αναφερόμενη, τέλος, στην διεξαγωγή του συνεδρίου εξ ολοκλήρου ψηφιακά, η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε μεν ότι της λείπει η ατμόσφαιρα της αίθουσας, αλλά τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια και η υγεία και επισήμανε πόσες δυνατότητες υπάρχουν στην σημερινή εποχή, όταν π.χ. το 2005 δεν υπήρχαν καν smart phones».

Στο μεταξύ, ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ για την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ερμηνεύουν γερμανικά ΜΜΕ την ευχή της Καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ «να εκλεγεί μια ομάδα», η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας.

Μιλώντας πριν από λίγο στην έναρξη του (ψηφιακού) συνεδρίου του CDU, στο πλαίσιο του οποίου θα εκλεγεί αύριο ο νέος Πρόεδρος, η κυρία Μέρκελ ευχήθηκε «να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον» και «να εκλεγεί μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας». Ο κ. Λάσετ έχει εδώ και μήνες ανακοινώσει ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU «ως ομάδα» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα για θέση αντιπροέδρου.

«CDU και CSU πρέπει να μείνουν ενωμένα»

Την πεποίθηση ότι θα συνεργαστεί πολύ καλά με τον επόμενο αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), «όποιος και αν εκλεγεί αύριο», εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος του CDU, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος που άρχισε νωρίτερα απόψε, ενώ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Σέντερ ευχαρίστησε την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία, όπως είπε «κρατά ενωμένες τις κλωστές» και, αναφερόμενος στα επιπλέον προβλήματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο για όσους διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και όσους αρνούνται την ύπαρξη του κορονοϊού, συγκρίνοντας τους με εκείνους που δέχονται πλύση εγκεφάλου από σέκτες. «Πρέπει να είμαστε συνεπείς, να παίρνουμε σοβαρά υπ’όψιν μας τους φόβους του κόσμου, αλλά πρέπει και να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας έναντι εκείνων οι οποίοι απειλούν τη δημοκρατία μας», συνέχισε ο κ. Σέντερ, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Όσο ψηλότερο είναι το βουνό, τόσο πιο συναρπαστικό είναι να τολμήσεις να το ανεβείς».

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας τόνισε ακόμη ότι αυτή η χρονιά επιφυλάσσει μεγάλες προκλήσεις για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή βρισκόμαστε ενώπιον «κεντρικών αποφάσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια στη χώρα μας». Και για αυτό, είπε, θα πρέπει τα δύο κόμματα, ακόμη και αν όλη η προσοχή στρέφεται στον κορονοϊό, να έχουν ιδέες και προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Καταλήγοντας, ο βαυαρός πολιτικός, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται για τον ρόλο του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη CDU και CSU να είναι στενά συνδεδεμένα, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει η Ένωση στις δημοσκοπήσεις να μην αποτυπωθούν στις κάλπες, όταν πλέον η κυρία Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Πανευρωπαϊκό lockdown: O μόνος τρόπος αναχαίτισης της πανδημίας, υποστηρίζει Γερμανός ανοσολόγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: