Η Κομισιόν καταδικάζει τη σύλληψη Ναβάλνι και ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του

File photo: Στιγμιότυπο από την σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας, Σερεμέτιεβο-2. EPA/KIRA YARMYSH EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν καταδικάζει τη σύλληψη Ναβάλνι, ζητά την άμεση απελευθέρωσή του και τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας σε σχέση με την προηγούμενη απόπειρα κατά της ζωής του.

Συγκεκριμένα σε γραπτή της δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει:  «καταδικάζω τη χθεσινή σύλληψη του Αλέξει Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, κατά την επιστροφή του στη Ρωσία».

Οι ρωσικές αρχές, προσθέτει, «πρέπει να τον απελευθερώσουν αμέσως και να διασφαλίσουν την ασφάλειά του. Η κράτηση πολιτικών αντιπάλων αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας».

«Εξακολουθούμε επίσης να αναμένουμε μια διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση κατά της ζωής του Αλέξει Ναβάλνι. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημειώνει.

Αναφορά στο ζήτημα ενδέχεται υπάρξει και στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη.

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε χθες βράδυ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, μετά τη σύλληψη Ναβάλνι με την άφιξή του στη Ρωσία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως η εξέλιξη αυτή είναι «απαράδεκτη» και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν άμεσα.

«Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα του Αλεξέι Ναβάλνι και να τον απελευθερώσουν άμεσα – η πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος είναι απαράδεκτη», τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ.

Κοινή καταδικαστική ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσαν Λιθουανία, Εστονία και Λεττονία.

«Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα αποτελεί προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και για την Ευρώπη που βοήθησε να σώσει τη ζωή του. Ζητούμε από τις ρωσικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή του. Είμαστε έτοιμοι να τον προσκαλέσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε  από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚ, Ντ.Σασσόλι.

«Ανησυχούμε για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Ρωσία μετά από τη σωτήρια θεραπεία από τη δηλητηρίαση του με Novichok. Καλούμε τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν αμέσως», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

«Δεν έσπασαν τον Ναβάλι με δηλητήριο, δεν θα τον σπάσουν με φυλακή. Ας είναι η αλληλεγγύη μας δύναμή του», σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν πρόεδρος του  ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ.

«Τι γενναίος άνθρωπος o Ναβάλι Αυτό δείχνει την κακία και την αδυναμία του καθεστώτος του Πούτιν. Δεν μπορούσαν να τον σκοτώσουν, οπότε τώρα τον συλλαμβάνουν», σχολίασε η Κάτι Πίρι, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Αθανασίου/ΗΦ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Συνελήφθη ο Αλεξέι Ναβάλνι μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: