Η κυβέρνηση της Αυστρίας επιταχύνει τους εμβολιασμούς μετά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτζ. EPA, MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT




Αντιδρώντας στην κριτική που ασκείται στην Αυστρία για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κατά του κορωναϊού, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση της κυβέρνησής του να τους ξεκινήσει εμπρόθεσμα και να μην περιμένει την 12η Ιανουαρίου που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα ως ημερομηνία επίσημης έναρξής τους.

“Ο εμβολιασμός αφορά την ταχύτητα και τη ζωή των ανθρώπων, και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποθηκεύονται δόσεις εμβολίων επί εβδομάδες, για αυτό πρέπει τώρα να παραδοθούν γρήγορα και να γίνουν οι εμβολιασμοί”, τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι χθες υπήρξαν σχετικές συνομιλίες με τα υπουργεία ‘Αμυνας και Υγείας, όπως επίσης με τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της έναρξης των εμβολιασμών σε ευρύτερες περιοχές.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, “η Αυστρία δεν μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή διαδικασία προμηθειών, αλλά, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι ότι κάθε εμβόλιο που έρχεται πρέπει να διανέμεται και να χορηγείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προτεραιότητα έχουν οι οίκοι ευγηρίας και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων και προς τούτο υπάρχουν οι απαραίτητες επαφές”.

Εάν οι δόσεις εμβολίων δεν έχουν ακόμη ζητηθεί, θα πρέπει οι δομές αυτές να αποτείνονται στα ομόσπονδα κρατίδια, έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις δομές και το ιατρικό προσωπικό να μπορούν να εμβολιαστούν γρήγορα, ανέφερε στις δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος.

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ και η υπουργός ‘Αμυνας Κλαούντια Τάνερ απεύθυναν σήμερα έκκληση προς τις δομές σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια να ζητήσουν την προμήθεια εμβολίων, με την υπουργό ‘Αμυνας να επισημαίνει ότι “μόνον όταν ζητούνται τα εμβόλια, μπορεί αυτά να διατεθούν από τις αρμόδιες αρχές”.

“Ακόμη και εάν αυτό το ευαίσθητο εμβόλιο συνιστά μία διοργανωτική πρόκληση, θέλουμε να φτάσει το ταχύτερο δυνατό στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό”, παρατήρησε ο υπουργός Υγείας.

Μέχρι στιγμής, έχουν ζητηθεί 21.045 δόσεις εμβολίων από τις αντίστοιχες δομές για αυτήν την εβδομάδα, και 43.115 δόσεις για την επόμενη εβδομάδα. Με περίπου 6.800 ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί έως τώρα, ο στόχος που έχει τεθεί για την επόμενη εβδομάδα είναι να εμβολιαστούν σχεδόν 71.000 άνθρωποι κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την κριτική που ασκείται, μεταξύ άλλων, από το Αυστριακό Ιατρικό Επιμελητήριο, “έπειτα από τους πολλούς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς κατά τους πρώτους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, υπήρξαν ελάχιστοι εμβολιασμοί, και τώρα φαίνεται ότι, έπειτα από την συνεχιζόμενη κριτική, τα πράγματα θα προχωρήσουν κάπως γρηγορότερα”.

Όπως τονίζει εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, “προκαλεί σύγχυση το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από την αρχή και ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εμβολιασμών, όμως ο πληθυσμός χρειάζεται σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό αντί μίας πολιτικής εντυπωσιασμών και χάους”.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ του Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

«Μαύρη Τετάρτη» στη Βρετανία: Ρεκόρ με 1.041 θανάτους και πάνω από 62.000 κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: