Η Κίνα μπορεί να σπείρει διχόνοια μεταξύ των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν

File Photo: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. EPA, TRACIE VAN AUKEN




Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε έκρηξη ενθουσιασμού στην Ευρώπη για μια νέα αρχή στις διατλαντικές σχέσεις. Ωστόσο η Κίνα μάλλον χαλάει το κλίμα, αναφέρει στο Politico, ο Nicolas Vinocur.

Όταν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thierry Breton ζήτησε μια διατλαντική συμμαχία για τη ρύθμιση της ψηφιακής σφαίρας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι η υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας της Ε.Ε. με το Πεκίνο προκαλεί σύννεφα στις προοπτικές για μία ουσιαστική επανέναρξη των διατλαντικών σχέσεων.

Οι Ευρωπαίοι που ελπίζουν ότι o Biden μπορεί να δώσει λύσεις στη συνεχιζόμενη διαφωνία σχετικά με τον ψηφιακό φόρο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παρακολούθηση και αναζητούν κοινούς τρόπους ρύθμισης των ΜΚΔ.

Πρότειναν (η επικεφαλής της Ε.Ε. για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις Sabine Weyand) ένα νέο «Διατλαντικό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας» ως φόρουμ για μία νέα συμφωνία μετά από χρόνια συγκρούσεων για όλα τα θέματα, από 5G έως κατασκοπεία και επιδοτήσεις για τον αεροπορικό τομέα.

Ωστόσο, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν τέτοια ζητήματα διακριτά από τη συμφωνία τους με την Κίνα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να διαχωριστούν.

Η ομάδα του Biden επέμεινε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους για την ανάπτυξη κοινών προτύπων σχετικά με την τεχνολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα – αλλά μόνο στο βαθμό που εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση όσων θεωρούν αθέμιτες πρακτικές της Κίνας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας Ευρώπης – Κίνας λίγο πριν από το νέο έτος, θα περιορίσει την ικανότητα των Βρυξελλών να ασκεί επιρροή στον Πεκίνο, καθώς θέτει τις οικονομικές επιταγές πάνω από άλλους στόχους πολιτικής. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να αναρωτηθούν τι βάρος αποδίδει η Ε.Ε. στις προτεραιότητές της για στρατηγική αυτονομία, διμερή δέσμευση με την Κίνα και συνεργασία με τους συμμάχους, δήλωσε ο Jeremie Waterman, αντιπρόεδρος για θέματα Κίνας στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. «Δυστυχώς, η Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις δεν φαίνεται να είναι ουδέτερη όσον αφορά τη συμμαχική συνεργασία έναντι της Κίνας».

H Ε.Ε. ζητά από την Ουάσινγκτον να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων, να καθορίσει πρότυπα για την τεχνητή νοημοσύνη, να εργαστεί για δικαιότερη φορολογία των ψηφιακών γίγαντων και να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις της αγοράς που προκαλούνται από το μέγεθος και την ισχύ των Big Tech, καθώς και την επανένταξη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σε πολλά από αυτά τα ζητήματα, υπάρχει ελπίδα για βελτίωση.

Ωστόσο σημειώνει το δημοσίευμα του Politico,, η απόφαση της Ε.Ε. να επιταχύνει τη συμφωνία με το Πεκίνο έχει δημιουργήσει αμφιβολίες στην Ουάσινγκτον για το κατά πόσον ΗΠΑ και Βρυξέλλες – κυρίως το Βερολίνο-  θα μπορέσουν να συζητήσουν το ρόλο της Κίνας. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι τα μέλη της ομάδας μετάβασης του Biden έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν την ενισχυμένη συνεργασία.

Στο τεχνολογικό μέτωπο, πολλοί Ευρωπαίοι υποστηρίζουν τον Anthony Gardner, πρώην πρεσβευτή του Obama στην Ε.Ε., να τεθεί επικεφαλής  διατλαντικής ειδικής ομάδας.  Ήδη, η απόφαση της Ουάσινγκτον να καθυστερήσει νέες τιμολογήσεις ως αντίποινα για τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας αποτελεί ένδειξη ενός νέου τόνου.

«Η άποψή τους για τον κόσμο είναι πολύ παρόμοια με τη δική μας» δήλωσε πρόσφατα ο Γερμανός συντηρητικός Norbert Röttgen, υποψήφιος για τη διαδοχή της καγκελαρίου Merkel, για την ομάδα Biden. Οι πρωτεργάτες της Ε.Ε. για τη συμφωνία με την Κίνα, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει δημοσιευτεί, υποστηρίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις διατλαντικές σχέσεις, αλλά μάλλον δεν πείθει εύκολα μια κυβέρνηση Biden.

Η νέα προεδρική ομάδα βρίσκει προβληματική τη συμφωνία με δύο τρόπους:

Πρώτον, η οπτική υποδηλώνει ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε για να επωφεληθεί από την εξασθένιση της πίεσης έναντι της Huawei από την αναχωρούσα κυβέρνηση Trump.

Δεύτερον, δεν ασκεί αξιόλογη πίεση στο Πεκίνο σε ζητήματα όπως η καταναγκαστική εργασία και δεν διαθέτει κανένα πραγματικό μηχανισμό για την επιβολή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Ωστόσο η συμφωνία με την Κίνα έχει επίσης πολλούς αντιπάλους στην Ευρώπη – όχι μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ), το οποίο θα μπορούσε να την καταψηφίσει, αλλά και σε χώρες όπως η Γαλλία.

«Μέσω αυτής της συμφωνίας, η Ε.Ε. όχι μόνο προδίδει τις αξίες της», έγραψε ο αρχισυντάκτης της Monde, Jérome Fenoglio σε πρόσφατο editorial, «αλλά δεν θα πάρει και τίποτε σε αντάλλαγμα».

Στο ΕΚ, ευρωβουλευτές όπως ο Guy Verhofstadt και ο Raphaël Glucksmann, έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν την επικύρωση της συμφωνίας για ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη καταστολή εναντίον ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων στη Xinjiang.

ΠΗΓΗ: PoliticoNicolas Vinocur – Why Europe’s China deal will poison transatlantic relations

Το ορφανό του Τραμπ, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, φλερτάρει τώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: