Η Γερμανία συμπεριφέρεται ως κατοχική δύναμη στην Ελλάδα. Δεσμεύεται μόνο με χρηματικά συμβόλαια και όχι με ηθικά

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. EPA, CLEMENS BILAN




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η Γερμανία αρνήθηκε να παγώσει την παράδοση των έξι υπερσύγχρονων  υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία.

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα της ναυπήγησης και πώλησης στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων δεν μπορεί να διακοπεί -ούτε καν να καθυστερήσει- διότι η κατασκευάστρια εταιρεία δεσμεύεται από συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το 2002.

Η Αθήνα έχει ζητήσει αναστολή παράδοσης των συγκεκριμένων υποβρυχίων στην Τουρκία επειδή θα χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν την επεκτατική στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιφέροντας πλήγματα σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και η γερμανική ηγεσία κάνει λόγο για «δέσμευση συμβολαίου», εντούτοις έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις ακύρωσης ή αναβολής παράδοσης οπλισμού. Μάλλον, δεσμεύεται με κάθε συμβόλαιο που έχει οικονομικό όφελος για τη χώρα της.

  • Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί για τα άλλα συμβόλαια που αφορούν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τής Γερμανίας απέναντι στην Ιστορία και σε λαούς που αντιστάθηκαν και πολέμησαν τον Χίτλερ και τον ναζιφασισμό, όχι μόνο δεν θέλει να τα θυμάται, αλλά μερικές φορές εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως κατοχική δύναμη έναντι της Ελλάδας.

Τουλάχιστον, ως ελάχιστη ένδειξη διαχρονικής στάσης σεβασμού στο πένθος του κόσμου που βίωσε ανείπωτο πόνο εξαιτίας των γερμανικών εγκλημάτων, θα έπρεπε να τιμά ένα άγραφο ηθικό συμβόλαιο.

Όχι μόνο επιχειρεί να διαγράψει τη μνήμη, αρνούμενη έστω και να συζητήσει τις οφειλές της για τις ναζιστικές θηριωδίες, αλλά αποδεικνύει, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ότι δεν αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μία συμμαχική χώρα και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δυο βασικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, η στάση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ύποπτη και εχθρική.

Το πρώτο ζήτημα αφορά την οικονομία, την επιβολή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που είχαν οδυνηρές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Τα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας οδήγησαν μεγάλη μερίδα του κόσμου στη μιζέρια και την εξαθλίωση.

Σύμφωνα με διάφορες εμπεριστατωμένες μελέτες, όπως του γερμανικού ινστιτούτου Halle Institute for Economic Research και του ιταλικού Centro Europa Ricerche, η Γερμανία είχε κέρδη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική κρίση. Μόνο από το 2010 έως το 2015, εξοικονόμησε πάνω από 100 δισ. ευρώ από τους τόκους.

Τώρα, ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες άρχισαν να υποστηρίζουν ότι μετά το ξεπέρασμα της πανδημίας, η νέα σοβαρή οικονομική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και πάλι με νέα μνημόνια, ειδικά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με βασικά χαρακτηριστικά νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο το Βερολίνο επιδεικνύει αντισυμμαχική και απρεπή συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στο πλαίσιο των πάγιων επιδιώξεων της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνάμα ευρωπαϊκών.

Η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στο σημείο να αποδέχεται όλες σχεδόν τις απαιτήσεις του σουλτάνου Ερντογάν, διευκολύνοντάς τον για την απενοχοποίηση της Τουρκίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία εμφανίζεται υπερευαίσθητη για τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην περίπτωση του τουρκικού ισλαμοφασιστικού καθεστώτος δεν βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει την κατάλυση του κράτους δικαίου.

Με τη συνολική στάση της έναντι της Άγκυρας, με την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που της προσφέρει, η Γερμανία στηρίζει μια χώρα που κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος, εισβάλλει σε άλλα κράτη, εξοντώνει άλλες εθνικότητες και με παράνομες – τρομοκρατικές ενέργειες απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή και στην Ευρώπη.

  • Οι γερμανικές ηγεσίες, που εφαρμόζουν πολιτικές με ανιστόρητες και ανήθικες τακτικές, μπορεί να αρνούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να λησμονούν ότι τους ακολουθούν χιλιάδες ψυχές από τα Καλάβρυτα και όλους τους τόπους όπου οι μνήμες θα αντιστέκονται για πάντα.

Και οι μνήμες παραμένουν ανυπότακτες στο χρόνο όχι για να δημιουργούν μίσος και αποστάσεις ανάμεσα σε λαούς, αλλά αντιθέτως για να διδάσκουν και να φέρνουν κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς.

Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι στο Βερολίνο δεσμεύονται μόνο με χρηματικά συμβόλαια, γιατί μετά από 75 και πλέον χρόνια δεν δείχνουν καμία ευαισθησία και δεν υπολογίζουν κανένα ηθικό συμβόλαιο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τι είδους διάλογος μπορεί να γίνει με έναν κατ’ εξακολούθηση κλέφτη και εγκληματία πολέμου; Τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: