Η Ευρώπη έκανε όσα μπορούσε για τα εμβόλια υποστηρίζει η καγκελάριος Μέρκελ

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Την επιλογή της υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωναϊού υπερασπίστηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι θα ήταν «τρομερό» αν κάποιες ισχυρές χώρες μπορούσαν να έχουν εμβόλια και οι πιο μικρές όχι.

«Στο θέμα της παραγγελίας των εμβολίων, νομίζω ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και νομίζω ότι ήταν σωστό που αποφασίσαμε υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση αν σε αυτό το ζήτημα τα έχει κάνει «όλα σωστά» και αν πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσει για κάτι συγγνώμη. «Θα ήταν τρομερό, αν στην Γερμανία μπορούσαμε να εμβολιαστούμε και σε άλλες χώρες – και κυρίως μικρότερες χώρες – δεν υπήρχε η διαπραγματευτική δυνατότητα», συνέχισε η Καγκελάριος και σημείωσε ακόμη ότι και την Ευρώπη στο σύνολό της δεν θα την βοηθούσε ιδιαίτερα αν κάποιοι εμβολιάζονταν και κάποιοι όχι.

  • «Θα το έβρισκα πολύ περίεργο, εάν κάποιες ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, υποσκέλιζαν τους άλλους», τόνισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να μας ανήκει στην Γερμανία το εμβόλιο, επειδή το δημιούργησε η BioNTech, αλλά η BioNTech, διευκρίνισε, συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία είναι διεθνής εταιρία.

«Καμμία φαρμακευτική εταιρία η οποία απευθύνεται σε διεθνή αγορά δεν θα εστιάσει σε μία και μόνο περιοχή – εκτός αν υπάρχει, όπως στις ΗΠΑ, σχετική νομοθεσία. Και στην χώρα μας δεν έχουμε τόσο μεγάλη δυνατότητα παραγωγής για την Ευρώπη», εξήγησε.

«Θεωρώ σωστή την ευρωπαϊκή προσέγγιση», επανέλαβε εμφατικά η Άγγελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι ήταν σαφές πως στην αρχή δεν θα είχαμε τόσα εμβόλια όσα θα έχουμε στην συνέχεια. Αναφερόμενη μάλιστα στην κριτική που ασκείται στην BioNTech, η Καγκελάριος τόνισε ότι οι επιστήμονές της εργάζονται μέρα – νύχτα και ότι τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη εντελώς το αντικείμενο των ερευνών τους προκειμένου να δημιουργήσουν εμβόλιο για τον κορωναϊό. «Από αυτό σήμερα επωφελούμαστε Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για κριτική στην BioNTech. Τι θέλουμε τώρα και γκρινιάζουμε;», διερωτήθηκε μάλιστα σε αρκετά έντονο ύφος.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ «έκανε ό,τι μπορούσε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στο υπό κατασκευή εργοστάσιο του Μαρβούργου, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής του εμβολίου BioNTech/Pfizer. «Όταν θα είναι έτοιμο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διασφαλίσει επιπλέον 75 εκατομμύρια δόσεις για το β’ τρίμηνο. Και για να ετοιμαστεί, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

  • Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προτεραιότητα του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ειδικά όσων ζουν σε οίκους ευγηρίας, η Καγκελάριος δήλωσε ότι αυτή είναι η ορθή στρατηγική και πρόσθεσε ότι «ραγίζει η καρδιά» της όταν σκέφτεται πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι, αναφέροντας ότι της είναι «προσωπικά συναισθηματικά πολύ δύσκολο».

Η ίδια πάντως απάντησε ότι δεν μετάνιωσε που δεν εγκατέλειψε νωρίτερα την πολιτική, αλλά ήταν υποψήφια και στις εκλογές του 2017. «Πολιτική σημαίνει και ότι συχνά φτάνεις στο γραφείο το πρωί και δεν ξέρεις τι θα γίνει το βράδυ», είπε η Καγκελάριος εξηγώντας ότι, όπως και στην αρχή του 2020 δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία, έτσι και το 2007 δεν μπορούσε να φανταστεί την μετέπειτα οικονομική κρίση. «Πολλές φορές αυτό είναι κουραστικό, αλλά αυτό είναι που το κάνει και συναρπαστικό. Πρέπει κανείς να αντιδρά γρήγορα σε καταστάσεις που δεν εξελίσσονται όπως θα περίμενε, όπως τώρα, με τους αριθμούς των κρουσμάτων που δεν μειώνονταν παρά το αυστηρό lockdown».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ανταπόκριση Φ. Καραβίτη

Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

ΠΟΫ: Η βρετανική μετάλλαξη του κορωναϊού έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 60 χώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: