Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ
Οι πληροφορίες σε σχέση με τις διεργασίες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενόψει της σύγκλησης άτυπης πενταμερούς στη Νέα Υόρκη,  η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και το πότε αναμένεται χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού, οι θέσεις του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου σε σχέση με τα όσα αυτός δημοσιοποίησε αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η άποψη της Δήμητρας Καλογήρου περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος των πολιτογραφήσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» δημοσιεύει ως κύριο θέμα, με τίτλο «Δήμητρα Καλογήρου: Δυστυχώς υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση», συνέντευξη της Δήμητρας Καλογήρου, η οποία αναφέρεται σε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος των πολιτογραφήσεων από κόμματα και άλλους. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες και όχι να τις αναγνωρίσουμε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Επίσης γράφει πως ένας νεκρός λόγω COVID-19 και 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πάμε σε πενταμερή με πλαίσιο Γκουτέρες» πως η Τζέιν Χολ Λουτ κατάφερε να απομακρύνει τις δυο πλευρές από τους γνωστούς μαξιμαλισμούς, τα ΗΕ απέκλεισαν κατηγορηματικά τη λύση δύο ανεξάρτητων κρατών και πως η ε/κ πλευρά κλήθηκε να απέχει από παλινδρομήσεις. Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου, ο οποίος καλεί να ρωτηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αν μετέφερε λεφτά στις Σεϋχέλλες. Επίσης η  εφημερίδα αναφέρεται σε εισήγηση για ποινικές διώξεις σε ότι αφορά την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έρχεται τσουνάμι πιέσεων» για μηνύματα προς Λευκωσία με απειλές για «τελευταία ευκαιρία» και πως κλειδί είναι η «πολιτική ισότητα». Αλλού γράφει πως η αυστηρή τήρηση των μέτρων σε συνάρτηση με τον εμβολιασμό αναμένεται να διαφοροποιήσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης αναφέρεται σε τουρκικό αυτογκόλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου η Τουρκία επιδίωξε ψηφορορία για το Δίκαιο της Θάλασσας, όμως έμεινε μόνη της στη ΓΣ των ΗΕ, της οποίας προεδρεύει.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Λογοκρισία με προεδρο-ιό κατά ελευθεροτυπίας» γράφει πως η υπόθεση με τον Ανδρέα Παράσχο και η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στάθηκαν η αφορμή για να επανέλθουν στην επιφάνεια τα προβλήματα ελευθεροτυπίας στον τόπο μας. Επίσης σε πρωτοσέλιδο θέμα της διερωτάται αν είναι το «Πουρνάρα» η δική μας Μόρια, γράφοντας πως 1200 περίπου άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά κρατούνται φυλακισμένοι σε ένα κέντρο χωρητικότητας 900 ατόμων. Επίσης, σε άλλο θέμα γράφει πως με ρυθμούς χελώνας γίνονται οι εμβολιασμοί.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μαινόμενος πόλεμος στην τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας» για εσωτερικές διαμάχες στις υπηρεσίες υγείας σε μια εποχή αυξημένων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού. Αλλού αναφέρεται στη νέα κατηγοριοποίηση των χωρών μετά την αξιολόγηση της επιδημιολογικής τους εικόνας. Επίσης δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τα χιόνια που έπεσαν στο Τρόοδος και ένα παιδί που φτιάχνει χιονάνθρωπο.

«Η Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ΕΕ ανάχωμα στα τουρκικά σχέδια για λύση δυο κρατών» πως η τουρκική πλευρά ετοιμάζει αναθεωρημένη ατζέντα με βάση την αρχή της κυριαρχικής ισότητας. Αλλού γράφει για τις πρώτες 100 μέρες του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Επίσης γράφει πως προσλαμβάνουν ειδικούς προς ετοιμασία πλάνου για bad bank.

«Η Σημερινή της Κυριακής» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πρόταση για αμοιβαία άρση των εμπάργκο» γράφει για τουρκικές θέσεις με καπέλο ΟΗΕ και πως έντονο παρασκήνιο λαμβάνει χώραν ενόψει της επικείμενης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Επίσης γράφει πως έρχονται «χαλαρώσεις» των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού τον Φεβρουάριο. Αλλού αναφέρει πως μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται μεγάλες ποσότητες εμβολίων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Μαρία Κονιώτου/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: