Η Ελλάδα το πήρε απόφαση: Στέλνει πίσω στην Τουρκία 1.450 μετανάστες, ξεμπροστιάζει την Ε.Ε.

FILE PHOTO: Πρόσφυγες σε δρόμο στην Μυτιλήνη μετά τις καταστροφικές φωτιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει 1.450 μετανάστες στην Τουρκία, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Η Αθήνα επικαλείται την προσφυγική συμφωνία που συνήψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία το 2016.

Η Ελλάδα ζήτησε τώρα βοήθεια από την Κομισιόν και την Υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex για τον επαναπατρισμό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης στην Αθήνα την Πέμπτη.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της RND:

Τίτλος: «Η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει μετανάστες πίσω στην Τουρκία και ζητά βοήθεια από την ΕΕ»
Υπότιτλος: «Πριν από πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία; για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία δεν λειτούργησε ποτέ ούτε όσον αφορά στον περιορισμό των ανεξέλεγκτων συνοριακών ροών ούτε όσον αφορά τον επαναπατρισμό. Τώρα η Ελλάδα υπενθυμίζει στην Τουρκία τις δεσμεύσεις της»

Στην ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Θα επιστραφούν 955 μετανάστες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου, 180 από τη Χίο, 128 από τη Σάμο και 187 από την Κω. Οι μετανάστες αυτοί ήρθαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Το Υπουργείο δεν παρείχε πληροφορίες για τις εθνικότητες των μεταναστών. Οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκαν πρόσφατα τελεσίδικα.

Στην προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016, η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται ως αβάσιμες πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία με έξοδα της ΕΕ.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία δεν λειτούργησε ποτέ στην πράξη, ούτε όσον αφορά στον περιορισμό των ανεξέλεγκτων συνοριακών ροών ούτε όσον αφορά στον επαναπατρισμό. Το 2019, 65.034 μετανάστες ήρθαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Αν και οι ελληνικές Αρχές απέρριψαν σχεδόν 8.000 αιτήσεις ασύλου τελεσίδικα το 2019, μόνο 189 μετανάστες στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν μόνο περίπου 2.000 επαναπατρισμοί από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για τους πρόσφυγες πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό. Τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα ήταν πολύ αργές. Περνούσαν χρόνια για να ληφθεί μια απόφαση. Με την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν στην εξουσία μέχρι τον Ιούλιο του 2019, οι Αρχές δίσταζαν να κάνουν επιστροφές στην Τουρκία λόγω της εκεί μη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και η Τουρκία όμως δυσκόλευε τον επαναπατρισμό, θέτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν έχει δεχθεί καθόλου μετανάστες από την Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου 2020. Η Άγκυρα το δικαιολογείται επικαλούμενη επίσημα την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν το δέχεται αυτό λόγω των εφαρμοζόμενων πλέον τεστ για Covid και υπενθυμίζει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία με την ΕΕ. Στα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, 16.875 μετανάστες από την Τουρκία περιμένουν επί του παρόντος τις αποφάσεις τους για άσυλο, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες την Τετάρτη.

Η συντηρητική κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019 ενίσχυσε το προσωπικό των αρμοδίων για το άσυλο Αρχών και επιτάχυνε τις διαδικασίες. Η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την ΕΕ και να δεχθεί τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο είναι τώρα ακόμη μεγαλύτερη.

ΠΗΓΗ: Δημοσίευμα της RND

Έχασε τα F-35, “έφαγε” και κυρώσεις: Η “σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης” της Τουρκίας με τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: