Η Ελλάδα στοχεύει στις βρετανικές τράπεζες: Και η Ιταλία αυτο-διακωμωδείται (για άλλη μια φορά)…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τράπεζες που μέχρι την τελευταία στιγμή λειτουργούσαν ελεύθερα σε ευρωπαϊκό έδαφος χάρη στην εγγραφή τους στα μητρώα του Λονδίνου αναγκάστηκαν να βρουν νέες χώρες στις οποίες θα κάνουν την έδρα των γραφείων τους.

Στην πραγματικότητα, ελλείψει εγγραφής σε ένα από τα ειδικά μητρώα, οι τράπεζες, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και οι νεοσύστατες εταιρείες fintech δεν θα έχουν άδεια να δραστηριοποιούνται στον ενιαίο χώρο και στην πραγματικότητα θα αποκλειστούν από την αγορά.

Τα πατραπάνω αναφέρονται στην ιστοσελίδα it.insideover.com σε κείμενο του Andrea Massardo. Τίτλος του κειμένου: «Η Ελλάδα στοχεύει στις βρετανικές τράπεζες. Και η Ιταλία αυτο-διακωμωδείται (για άλλη μια φορά)»

Τους τελευταίους μήνες, πολλές εταιρείες (μία από αυτές, η Ιταλική Satispay με το Λουξεμβούργο) αποφάσισαν να μετακινήσουν την έδρα των γραφείων τους σε άλλες χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφεύγοντας έτσι το μπλοκάρισμα της λειτουργίας τους.

Με την ευκαιρία αυτή, κυρίως οι χώρες της Μπενελούξ, με το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία προσέλκυσαν την προσοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της πόλης χάρη επίσης σε λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς και σε μειωμένη φορολογία.

Τώρα, ωστόσο, μια άλλη χώρα θα μπορούσε επίσης να επιλέξει το ίδιο μονοπάτι, μπαίνοντας δραστικά στον αγώνα για να αρπάξει τον πλούτο που δραπετεύει από το Ηνωμένο Βασίλειο: η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μειωμένοι φόροι  και απλουστευμένη νομοθεσία: Όπως ανέφερε η Telegraph, η ελληνική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τις τεράστιες ευκαιρίες που προέρχονται από την έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά, διείδε τη δυνατότητα προσέλκυσης στην επικράτειά της χρηματοοικονομικών εταιρειών που εγκαταλείπουν την πόλη του Λονδίνου.

Έχοντας να αντιμετωπίσει το μέλλον με μια οικονομία που θα επηρεαστεί από την πανδημία για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης συνιστώσας του ΑΕΠ που προέρχεται από τον τουρισμό, η Αθήνα έπρεπε να αναπτύξει μια σειρά σχεδίων με στόχο την εξισορρόπηση των απωλειών από τη βιομηχανία.

Και η επένδυση σε τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες – ποτέ όπως αυτή τη στιγμή – θα μπορούσε να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή για απομάκρυνση της χώρας από αυτό το πρώτο μέρος της κρίσης, παρέχοντας ταυτόχρονα σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική επανεκκίνηση.

Για να γίνει αυτό, και πάνω απ’όλα για να νικήσουμε τον ανταγωνισμό από τη Βόρεια Ευρώπη, η επιλογή της Ελλάδας ως βάσης για τις δραστηριότητές της πρέπει, ωστόσο, να ενθαρρυνθεί από συγκεκριμένες κανονιστικές απλουστεύσεις και από την υπόσχεση προτιμησιακής φορολογίας.

Σε αυτό το σενάριο, η Αθήνα φαίνεται λοιπόν να προτίθεται πραγματικά να φέρει επανάσταση στη νομοθεσία της, εισάγοντας συγκεκριμένους κανονισμούς για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.

Και για άλλη μια φορά, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που διαθέτει, η Ελλάδα φαίνεται να είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

(…)Αν και τα τρέχοντα ζητήματα είναι ουσιαστικά κερδοφόρα και παρόλο που η Αθήνα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερες συνθήκες από εκείνες της Ιταλίας, η Ελλάδα έχει αποδειχθεί πολύ πιο πείσμων και γρήγορη, με εξαιρετικές πιθανότητες να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά,  αυτήν της πρόκλησης μεγάλων αποστάσεων δε μπορει καν να θεωρηθεί ηττημένη αλλά ούτε καν μπήκε στο παιχνίδι. Μια ακόμη επιβεβαίωση ότι, δυστυχώς, σε επίπεδο προγραμματισμού πάσχουμε από πολύ σοβαρές ελλείψεις σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους εταίρους-αντιπάλους μας».

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα it.insideover.com – La Grecia punta alle banche inglesi.E l’Italia si fa beffare (ancora una volta)

Ισχυρές απώλειες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης: Πόσο υποχώρησαν Dow Jones και Nasdaq

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: