Η εκλογή του Μπάιντεν θα επιτρέψει τη δημιουργία αντιβάρου κατά της Ρωσίας και της Τουρκίας

File Photo: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. EPA, OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT, HANDOUT




Μετά από πέντε χρόνια, η Ελλάδα και η Τουρκία επιθυμούν να διαπραγματευτούν ξανά. Η στιγμή είναι ευνοϊκή για μια επαναπροσέγγιση της Τουρκίας και της Ευρώπης, διαπιστώνει στην HB ο Ozan Demircan.

Και σημειώνει:

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι από μόνη της μια καλή είδηση, αν σκεφτεί κανείς πως, μέχρι πριν λίγο καιρό δεν μπορούσε να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός πολέμου στη Μεσόγειο.

Από τις 25 Ιανουαρίου, οι δυο πλευρές επιθυμούν να συνεχίσουν πάνω σε μία μορφή διαλόγου που διεκόπη πριν από πέντε έτη. Πέντε έτη περίπου διαρκεί και το διάστημα που η Τουρκία έχει αποξενωθεί από τη Δύση. Η τουρκική ηγεσία αποσκοπεί στο να στραφεί προς την Ευρώπη.

Για τους πολιτικούς στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, η νέα χρονιά προσφέρει την ευκαιρία να φέρουν έναν εταίρο, για τον οποίον νόμιζαν πως είχε χαθεί, λίγο πιο κοντά στη Δύση. Από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πριν πέντε έτη, η Τουρκία ένιωθε απομονωμένη και εν τέλει απομόνωσε η ίδια τον εαυτό της. Συνέπεια αυτού ήταν διαμάχες δίχως τέλος, προ παντός με τις κυβερνήσεις της ΕΕ:

Για τους πρόσφυγες, για τα θαλάσσια σύνορα, για τη σύγκριση με τους ναζί. Όλες οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να ξανακερδίσουν τον Erdogan, ήταν αποτυχημένες. H παροχή περισσότερων χρημάτων είχε αποτέλεσμα να μεταστραφεί η πολιτική του τούρκου Προέδρου και να τον φέρει αντιμέτωπο με σκληρότερες κυρώσεις.

  • Η εκλογή του Τζον Μπάιντεν θα επιτρέψει τη δημιουργία αντιβάρου κατά της Ρωσίας, αλλά και κατά της Τουρκίας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δείχνουν πως το 2021 θα μπορούσε να είναι αφορμή για να επανασχεδιάσει η Άγκυρα την πολιτική της. Η σύγκρουση στη Συρία δεν εξελίσσεται ευνοϊκά για την Τουρκία.

Αυτό σημαίνει πως, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας νέου προσφυγικού ρεύματος. Τρείς είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το πως θα αντιμετωπίσει η Δύση τον Erdogan. Aυτά είναι η πίεση, ο διάλογος και η κατανόηση.

Σχετικά με την πίεση τονίζεται πως, προτιμότερη θα ήταν μια στρατηγική με πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Ο διάλογος είναι πάντα επιθυμητός και η Άγκυρα δείχνει να μην αντιτίθεται στο διάλογο.Από τις δυο πλευρές λείπει η κατανόηση.Αν υπάρξει, ο δρόμος για περαιτέρω συνομιλίες είναι ανοικτός.

ΠΗΓΗ: HB, zan Demircan – KOMMENTAR:Jetzt oder nie: Für den Westen bietet sich nun die Gelegenheit, die Türkei an sich zu binden

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και ο παράγοντας Ρόμπερτ Μενέντεζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: