Οι διερευνητικές και η Πενταμερής για το Κυπριακό: Σχέδιο Γερμανών και Βρετανών για διάσωση της Τουρκίας

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ POOL EPA




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αξιωματούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης Αποστολίδης. Σοβαρό, αλλά με συγκεκριμένες ιδέες, που δεν σημαίνει ότι είναι και ορθές.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, όπως το όρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρόλο παρατηρητή.

Αρκετοί στην Ελλάδα και στην Κύπρο περιμένουν τα δύο παραπάνω γεγονότα ως το μάννα εξ ουρανού. Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους. Διότι είναι δύο συναντήσεις οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κατοχικής δύναμης.

  • Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο διεξάγονται οι ερευνητικές για τις θαλάσσιες ζώνες, και η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό είναι για να εξυπηρετηθεί η Τουρκία σε πολλαπλά επίπεδα.

Πρώτον, για να αποφύγει τις κυρώσεις από τους άμυαλους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και της Κύπρου

Δεύτερον, για να έχει κέρδη στο Κυπριακό, καθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της άνευ προηγουμένου διαφθοράς στο νησί, βρίσκεται υπό εξαιρετική πίεση από τους Βρετανούς και άλλους φιλότουρκους της Ευρώπης, και

Τρίτον, για να εισαγάγει η Τουρκία στο διάλογο για τα ελληνοτουρκικά όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, είναι θετικό ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι στις διερευνητικές πρέπει να συζητηθούν τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών. Όταν κάνουν κάτι καλό πρέπει να λέγεται. Η εν λόγω αμερικανική θέση περιέχεται σε γραπτή ανακοίνωση. Όλες οι πληροφορίες μου από την Αθήνα αναφέρουν ότι η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Αποστολίδη είναι ότι δεν συζητά τίποτα άλλο εκτός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αναφορικά με το Κυπριακό και αυτή την Πενταμερή, που πρόκειται βεβαίως για παγίδα στον Νίκο Αναστασιάδη, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Αντίθετα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση διότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες που μοιράζεται όλες τις θέσεις της Τουρκίας, θα εγκλωβίσει τη Λευκωσία σε διάλογο με χρονοδιάγραμμα τέλους τον Ιούνιο.

  • Για όσους δεν το εμπέδωσαν να επαναλάβω ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θέλει να «τελειώσει» με την Κύπρο -σαν να είναι χωράφι του- μέχρι τον Ιούνιο. Να υπογραφεί η συμφωνία που διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και την παραδίδει στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Εύχομαι και ελπίζω να μιλήσει ξανά ο λαός, αν του δώσουν το δικαίωμα…

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Γερμανοί ανησύχησαν για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην προστατευόμενη τους Τουρκία. Και έστησαν όλο αυτό το σκηνικό με τη βοήθεια των Βρετανών, που ανέλαβαν να (κατα)πιέσουν τον Αναστασιάδη. Υπό τα δεδομένα, η Αθήνα δεν μπορούσε να απαντήσει αρνητικά διότι η «αγαπημένη» κ. Μέρκελ θα έλεγε… «Είδατε; Οι Τούρκοι που όλοι κατηγορείτε επιθυμούν τον διάλογο». Όσον αφορά τον κ. Αναστασιάδη, η βρετανική “συμβουλή” ξέρετε ποια ήταν: Δεν έχεις άλλη επιλογή, του είπαν.

Βεβαίως οι Τούρκοι δεν επιθυμούν κανένα, μα κανένα διάλογο. Κάνουν ότι κάνουν επειδή είχαν καλές πληροφορίες ότι η νέα κυβέρνηση στην Αμερική, στην αρχή τουλάχιστον, θα τους παιδέψει, οπότε κατέφυγαν ξανά στους χωρίς αρχές Ευρωπαίους. Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες διακρίνονται για απέραντο «τουρκολαγνισμό». Φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Όπως ανέφερα, ο φόβος και ο τρόμος μας αφορά την Κύπρο. Η λύση που κυοφορείται θα σπάσει και τις συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και θα μπάσει από το παράθυρο την κατοχική δύναμη στο παιγνίδι της ενέργειας. Ο κ. Αναστασιάδης ας το σκεφθεί καλά. Διότι τον παρακολουθεί η Ιστορία…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θέλω να παρακαλέσω ξανά όσους έχουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς να επικοινωνήσουν μαζί μου. Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τη διαφθορά των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού από ακτιβιστές της διεθνούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη ([email protected]).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το μείζον ερώτημα είναι αυτό: Τι θα πράξει ο Πρόεδρος Μπάιντεν αν επιτεθεί ο Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: