Η χαμένη αξιοπιστία, «εμβόλιο» για την Πενταμερή: Η Άγκυρα έτοιμη από καιρό άρπαξε το προεδρικό σινιάλο για συνομοσπονδία

File photo: Το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Φταίει ο Έσπερ Μπαρθ Άιντε για χίλια-δυο. Οργάνωσε δυο Διασκέψεις για το Κυπριακό, η αποτυχία των οποίων ήταν προδιαγεγραμμένη. Το μείζον, βέβαια, ήταν πως κάθε αποτυχία στο Κυπριακό είναι και μια οπισθοδρόμηση και βήματα εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων.

Έχει ευθύνες ο Άιντε. Δεν τύγχανε της αποδοχής της Λευκωσίας και της Αθήνας καθώς λειτουργούσε… κλείνοντας μονίμως το μάτι στην Άγκυρα, η οποία ήταν πλήρως ικανοποιημένη με τις κινήσεις του.

Ωστόσο, είναι ακραίο, τραβηγμένο να του φορτώνεται και το γεγονός πως διέρρεε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριζε τη λύση δυο κρατών. Όπως υποστήριξε, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του στο «Φιλελεύθερο», ανήμερα πρωτοχρονιάς.

  • Μπορεί να το έλεγε και ο Άιντε στις διάφορες κουβέντες που είχε κατ΄ ιδίαν, όταν… έβγαζε χολή για την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, οι κουβέντες για τα δυο κράτη, για τη λύση συνομοσπονδίας πιο συγκεκριμένα, βγήκαν από τον ίδιον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτός, πρώτος έκανε το σινιάλο και οι Τούρκοι ως έτοιμοι από καιρόν, όχι μόνο τσίμπησαν αλλά το έδεσαν και σε ψιλό μαντήλι.

Δεν αμφισβητείται πλέον ότι σε δυο περιπτώσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε το αφήγημα του στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πρώτη στο Κραν Μοντανά και η δεύτερη σε «ουδέτερο» ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 2017. Υπήρξαν- όπως υποστηρίζουν κάποιες συναφείς πληροφορίες- κι άλλες επαφές με την τουρκική πλευρά, που δεν έγιναν ακόμη γνωστές. Ο Πρόεδρος αναφερόταν στη συνομοσπονδία και σε πολλούς άλλους συνομιλητές του, εξ ου και τα όσα είπε δημόσια ο Αρχιεπίσκοπος.

Το 2017 και το 2018 υπήρξαν αντιδράσεις για το αφήγημα αυτό  μετά τις διαρροές στο Τύπο (το έγραψε ο Φιλελεύθερος, ο Πολίτης, η Καθημερινή). Δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Αθήνα (επί Τσίπρα και Κοτζιά) και τότε επανέφερε το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Χωρίς, βέβαια, να την είχε πρώτα επεξεργαστεί ( πλην μιας προσπάθειας πολύ μετά που αναφέρθηκε τούτο δημόσια από μια ομάδας ακαδημαϊκών).

Συνεπώς γιατί οι Τούρκοι να ζητούν κάτι λιγότερο από εκείνο που ο Νίκος Αναστασιάδης αφηγήθηκε στον Τσαβουσογλου; Η τουρκική πλευρά θα το επαναλαμβάνει συνεχώς-όπως έπραξε την Κυριακή ο Τατάρ- ότι ο Πρόεδρος τους έκανε νύξη για την… άλλη λύση.

Ο κ. Αναστασιάδης, βασικός εκφραστής της λεγόμενης ρεαλιστικής σχολής σκέψης στο Κυπριακό, μετά που διαπραγματεύθηκε τη Διζωνική Δικοινοτικό Ομοσπονδία, αποφάνθηκε προφανώς πως δεν υπάρχουν προοπτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η διέξοδος είναι το βελούδινο διαζύγιο ή η συνομοσπονδία.

  • Γιατί αυτό θα σημαίνει πλήρης τουρκοποίηση. Η ΔΔΟ, όπως την έχουν «φορτώσει» με τις υποχωρήσεις τους διαχρονικά, οδηγεί σε ένα ρατσιστικό, στρεβλωτικό μοντέλο, που θα παράγει συνεχώς συγκρούσεις και εθνικισμό. Η επιλογή, λοιπόν, δεν είναι η συνομοσπονδία, αλλά  η πλήρης προσαρμογή της χώρας στα ευρωπαϊκά κριτήρια με τους πολίτες να έχουν όλα τα δικαιώματα.

Στόχος είναι να ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα κι αυτό μπορεί να γίνει με πολιτικές, που θα φέρουν σε αυτήν την προσπάθεια μαζί και τους Τουρκοκύπριους. Η μεγάλη εικόνα είναι η απαλλαγή από την Τουρκία και μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποκατασταθεί η ενότητα του κράτους.

Χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικών καταβολών, αλλά οι μάχες να δίνονται πολιτικά και ιδεολογικά. Κοινές πολιτικές πλατφόρμες, κοινά κομματικά-πολιτικά ψηφοδέλτια. Αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ο στόχος και όχι η διάλυση της, η αναγνώριση δυο οντοτήτων.

Δυστυχώς με όλα όσα διαδραματίζονται με τα πίσω- μπροστά με συνομοσπονδία και αποκεντρωμένη ομοσπονδία ( που θα είναι το ίδιο μετά από μια διαπραγμάτευση), χάθηκε η αξιοπιστία του Προέδρου. Κι αυτό είναι μια τραγωδία ενόψει Πενταμερούς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο Φιλελεύθερο (5 Νοεμβρίου 2017) αναφέρθηκε σε σχέδιο Β, αλλά τότε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και κανείς δεν έδωσε σημασία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τι είναι ετούτοι; «Κινητικότητα», που δεν θα ενοχλεί την Τουρκία: Ο λογαριασμός σε Ελλάδα και Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: