Η αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι μήνυμα προς την Τουρκία, γράφει η Jerusalem Post

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Φωτογραφία via Israel Ministry of Defense.




Για «ιστορική» συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η Jerusalem Post, η οποία φιλοξενεί σχετικό άρθρο, με αφορμή την ανακοίνωση των δύο χωρών ότι θα υπογράψουν μια 20ετή αμυντική συμφωνία αξίας περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ισραηλινή σχολή πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και 10 αεροσκάφη M-346.

Μιλώντας στο μέσο, o ισραηλινός ταξίαρχος εν αποστρατεία, Yair Kulas, διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται μόνο για συμφωνία εξαγωγικής άμυνας, αλλά για μια εταιρική σχέση για τουλάχιστον 20 χρόνια».

«Με άλλα λόγια» σημειώνει το δημοσίευμα, «αυτή η συμφωνία προσθέτει ένα άλλο επίπεδο στην ήδη ακμάζουσα ισραηλινή-ελληνική σχέση και σχεδόν θεσμοθετεί αυτούς τους δεσμούς».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «παρόλο που είναι αμφίβολο ότι αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχο, η συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα στην εχθρική προς την Ελλάδα Τουρκία». Ανεξάρτητα από το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, η ισραηλινο-ελληνική συμμαχία, στην πραγματικότητα η ισραηλινο-ελληνο-κυπριακή συμμαχία, είναι εδώ για να μείνει, σημειώνεται.

Κάνοντας αναφορές στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ το άρθρο αναφέρει ότι «η Ιερουσαλήμ άρχισε γρήγορα να αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τους ιστορικούς αντιπάλους της Τουρκίας, από τους οποίους υπάρχουν πολλοί: Ελλάδα και Κύπρος για αρχή, καθώς και χώρες των Βαλκανίων, Βουλγαρία και Ρουμανία».

Ένα από τα πράγματα που χάθηκαν μετά από υποβαθμισμένους δεσμούς με την Τουρκία ήταν η ικανότητα της Ισραηλινής Αεροπορίας να εκπαιδεύεται στον τουρκικό εναέριο χώρο. Αντίθετα, ισραηλινοί πιλότοι άρχισαν να πραγματοποιούν αποστολές εξάσκησης στην Ελλάδα, σημειώνεται.

ΠΗΓΗ: Jerusalem Post

Σε Τανάγρα και Σκύρο τα γαλλικά RAFALE, τον Φεβρουάριο: Φτερό-φτερό με τα Mirage 2000-5, και όχι μόνο, στο Αιγαίο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: