Γιατί η Τουρκία επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ: Για να υπονομεύσει τη σχέση με Ελλάδα και Κύπρο

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (Α) και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Δ), δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησής τους για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η ανάλυση στην εφημερίδα THE JERUSALEM POST (κείμενο NEVILLE TELLER) αναφέρεται στις τουρκικές προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ μετά την επικράτηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γίνεται, επίσης, αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, τις οποίες προσπαθεί να υπονομεύσει ο Ερντογάν:

Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Κύπρο, κατέλαβε σχεδόν το 40% του νησιού και ίδρυσε την παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» – μια οντότητα που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν διεθνή οργανισμό και από άλλη χώρα, εκτός από την ίδια την Τουρκία.

Τίτλος: «H Τουρκία χρησιμοποιεί διφορούμενη γλώσσα προς τη Δύση και το Ισραήλ
Υπότιτλος: «Στις 7 Ιανουαρίου 2021, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η Τουρκία δεν είναι κατηγορηματικά εναντίον της Γαλλίας, αλλά η Γαλλία είναι ενάντια στην Τουρκία κατηγορηματικά μετά την Επιχείρηση Ειρήνη»»

Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Κύπρου ή τις συμφωνίες θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο, το Ισραήλ ή τον Λίβανο. Με οδηγό μια παράξενη λογική, η Τουρκία, έχοντας καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, διεκδικεί τώρα ένα μερίδιο πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εμφανίστηκε απροσδόκητα στα παράλιά της.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις εδώ και αρκετά χρόνια σε ύδατα που αναγνωρίζονται διεθνώς ως μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Η Τουρκία, φυσικά, έχει μεσογειακή ακτογραμμή, αλλά αυτή εκτείνεται βόρεια της Κύπρου, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο λεγόμενο Ενεργειακό Τρίγωνο νότια και ανατολικά του νησιού.
Η συμφωνία αγωγών μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου προβληματίζει τον Ερντογάν. Κάποτε συζητήθηκε ένας ισραηλινός-τουρκικός αγωγός για τη μεταφορά ΥΦΑ στην Ευρώπη. Αυτό έπεσε στο κενό λόγω της κακής σχέσης που υποκίνησε ο Ερντογάν με το Ισραήλ.

Η συμφωνία ΑΟΖ της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης τον Νοέμβριο προβλέπει μια κοινή τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτή η συμφωνία, καθώς και η συζήτηση του Ερντογάν για συμφιλίωση με το Ισραήλ, στοχεύει να διαταράξει ή να υπονομεύσει την τριμερή εταιρική σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΠΗΓΗ: THE JERUSALEM POST (κείμενο NEVILLE TELLER)

Οι Βρετανοί αναμένουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα έχει επιτυχία μετά την πανδημία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: