Γιατί δεν περιμένει ο κ. Αναστασιάδης να κάνει την επαφή με τον κ. Μπάιντεν πριν πάει στην Πενταμερή; Του χρωστά…

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από το δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, στις 22 Μαϊου 2014, στη Λευκωσία. Φωτογραφία CHRISTOS AVRAAMIDES




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν, είναι εξαιρετικές.

Μετά την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν, ως αντιπροέδρου, στην Κύπρο, οι δύο άνδρες ενδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους. Μόνο οι δύο τους γνωρίζουν τι ειπώθηκε στο περίφημο «Δείπνο της Λεμεσού» στο οποίο παρακάθισαν με τις συζύγους τους, στην οικία του κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Εμείς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, καθώς οι πληροφορίες γύρω από αυτό το δείπνο ποικίλλουν. Δεν συζήτησαν μόνο πολιτικά θέματα, καθώς να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος εκείνο τον καιρό, αλλά και μέχρι σήμερα, ξέπλενε όλων των ειδών τους απατεώνες, ειδικά τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και λοιπούς από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Και η Αμερική πίεζε τότε για τη λήψη μέτρων.

  • Η Ρωσία πάντα θα είναι ο υπ’ αριθμό ένας εχθρός της Αμερικής, αν και τώρα η Κίνα είναι αυτή που απειλεί την υπερδύναμη και οι Αμερικανοί θα έπρεπε να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους.

Πάντως, οι εποχές ήταν δύσκολες για τον σημερινό Πρόεδρο της Αμερικής και ο Κύπριος ηγέτης του συμπαραστάθηκε και τον βοήθησε σημαντικά. Από τότε διατήρησαν επικοινωνία και θα έλεγα πως τώρα ο κ. Αναστασιάδης δικαιούται να περιμένει ανταπόδοση του «Δείπνου της Λεμεσού» από τον κ. Μπάιντεν.

Εννοώ δικαιούται μία πρόσκληση στην προεδρική κατοικία και στο θέμα αυτό θα φανεί αν οι φιλίες διαρκούν και ξεπερνούν τις όποιες πολιτικές, αφού μέχρι τώρα η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ενστάσεις σε πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην θυμώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο νέος Πρόεδρος, χωρίς αμφιβολία γνωρίζει όλες τις παραμέτρους του Κυπριακού. Αναμείχθηκε και σαν γερουσιαστής και σαν αντιπρόεδρος και στάθηκε πάντα δίπλα στην Κύπρο και απέναντι στην Τουρκία.

  • Κατά τη θητεία του στη Γερουσία συνέδεσε το όνομα του με το θέμα της Αμμοχώστου αλλά και το άλλο μείζον ζήτημα, αυτό των αγνοουμένων. Ο κ. Μπάιντεν έπαιζε σε μικρότερο βαθμό το ρόλο που παίζει σήμερα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μόνο που ο τελευταίος έχει ανεβάσει τον πήχυ πολύ ψηλά.
  • Οι αγώνες που δίνει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής για την Κύπρο και την Ελλάδα θα μείνουν στην ιστορία των δύο χωρών. Η κατάσταση χωρίς αυτόν θα ήταν καταθλιπτική για το Κυπριακό και το Αιγαίο.

Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει «να φέρει τον νου του», όπως λένε στην Κύπρο. Τα λογικά του. Και να εστιαστεί στην προσπάθεια σωτηρίας της Κύπρου.

Οι φίλοι του της ευρωπαϊκής Δεξιάς, με πρώτη την Άγγελα Μέρκελ, τον πρόδωσαν. Με το «κούρεμα» των καταθέσεων των πολιτών τον εξευτέλισαν. Με την κάλυψη των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Ευρωπαίοι εταίροι του τον άφησαν εκτεθειμένο στον κυπριακό λαό.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας διαφορετικός ηγέτης. Ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να περιμένει να κάνει την επαφή μαζί του πριν αποδεχθεί να πάει σε διάλογο -που δεν θα έχει επιστροφή- για την Κύπρο. Η επιμονή να συμμετάσχει στην Πενταμερή Διάσκεψη (συν 1, την αμαρτωλή Ε.Ε.), είναι τουλάχιστον «ύποπτη» και μας προβληματίζει.

Με τα θέματα της διαφθοράς να καλύπτουν την ειδησεογραφία ακόμα και για την πανδημία, δεν πας κ. Αναστασιάδη σε διάλογο με την κατοχική Τουρκία, η οποία στο είπε και ιδιωτικά και δημόσια: Δέχεται μόνο «δύο κράτη στην Κύπρο» και τίποτα άλλο…

Και ας μείνουμε προς το παρόν εδώ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θέλω να παρακαλέσω όσους έχουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς να επικοινωνήσουν μαζί μου. Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τη διαφθορά των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού από ακτιβιστές της διεθνούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη ([email protected]).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι διερευνητικές και η Πενταμερής για το Κυπριακό: Σχέδιο Γερμανών και Βρετανών για διάσωση της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: