Για “ηθική αποτυχία” προειδοποιεί ο ΠΟΫ: Ζητεί δίκαιη μοιρασιά εμβολίων σε όλο τον κόσμο

H ανισότητα στην διανομή των εμβολίων τελικά θα οδηγήσει σε παράταση της πανδημίας, προειδοποίησε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. EPA/SEAN GALLUP / POOL
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας “καταστροφικής ηθικής αποτυχίας” ως προς την διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 και κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή “κινδυνεύουν σοβαρά” την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

  • Ο ίδιος επισήμανε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο.

“Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει, με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή”, τόνισε ο ίδιος.

Μια προσέγγιση του τύπου “εγώ πρώτος” εξέθεσε σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, είπε ο Τέντρος κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού που γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

“Στο τέλος αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας”, προειδοποίησε.

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση των εμβολίων έχει ενταθεί καθώς εμφανίζονται περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορωναϊού.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία

Αμερικανικό rapid test προβλέπει σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου από τον ιό

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: