Βαρουφάκης: «Όσο είμαι εδώ, ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε σε καμία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ»

File Photo: Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στο βήμα της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Κάθετα αρνητικός σε σενάρια ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ,  εμφανίστηκε αργά το απόγευμα σήμερα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής,ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Μας θέλουν στο “όλοι μαζί” γιατί επιδιώκουν την διάλυση του ΜέΡΑ25, μας θέλουν ως μία συνιστώσα τους για να γίνουν εκείνοι υπουργοί. Όσο είμαι εδώ ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε σε καμία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ» είπε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 .

Λίγο πριν κλείσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πρώτο το ΜέΡΑ25 είχε «καλέσει σε παλλαϊκή συστράτευση εναντίον του μνημονίου, εναντίον του επιτελικού κράτους, εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας του Μητσοτάκη».

Απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμία, είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, ούτε από το ΚΙΝΑΛ, ούτε από το ΚΚΕ. Η απάντηση ήρθε μετά από την Κουμουνδούρου με το «πάμε όλοι μαζί» και την προοδευτική συγκυβέρνηση και με το ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Βαρουφάκης αποσαφήνισε ότι «μας ζητάνε να λέμε ότι η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει χωρίς ρήξη με την Τρόικα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών του Ιουλίου έκανε ακόμα και την παραγγελία για τις κάμερες που θα αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των διαδηλωτών στους δρόμους. Μας λένε ότι αυτό είναι η ενηλικίωση της Αριστεράς. Στο «όλοι μαζί» λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ εμείς απαντάμε ΟΧΙ».

«Τεράστιο εμβολιαστικό σκάνδαλο στην ΕΕ»

Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για «εμβολιαστική κρίση στην Ευρώπη» την οποία παρομοίωσε με την κρίση του ευρώ. Στην αναφορά του για την πανδημία και την αντιμετώπισή της είπε πως όπως και με την κρίση του ευρώ, έτσι και με την πανδημία, στην ΕΕ υπήρξαν αντίστοιχα στάδια:

• το αρχικό στάδιο της άρνησης που παραπέμπει στο δόγμα «ο καθένας μόνος του» και

• το δεύτερο στάδιο της αποδοχής: «τα κάναμε μαντάρα και πρέπει κάτι να κάνουμε».

Σημείωσε ότι «συνήθως οι δράσεις που αποφασίζονται από την ΕΕ, οδηγούν σε ιλαροτραγωδία και για το λόγο αυτό αν οι προοδευτικοί πολίτες της Ευρώπης δεν κάνουν κάτι, θα έχουμε μια συνεχιζόμενη τραγωδία με το ταμείο ανάκαμψης να είναι μόνο στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Κατά τη συζήτηση, πέρα από την πανδημία τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν και στην κυβερνητική πολιτική στην παιδεία, την οποία και αποδοκίμασαν.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΜέΡΑ25 εκτιμήθηκε ότι «οι αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια συνιστούν μια μικρογραφία για το αστυνομικό κράτος που προσπαθεί να επιβάλει ευρύτερα στην κοινωνία».

Μιλώντας για την οικονομία και τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως εκείνοι που κάνουν αδύνατες τις ριζικές αλλαγές στην ΕΕ, λειτουργούν για την αποδόμηση της.

«Η κρίση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού δεν είναι καινούργια, είναι η ίδια από το 2010, και επιταχύνεται επειδή με την πανδημία πλήττεται τόσο η προσφορά, όσο και η ζήτηση» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Προσέθεσε ότι «έχουμε στην ΕΕ ένα τεράστιο εμβολιαστικό σκάνδαλο και μια μεγάλη διαπλοκή στις Βρυξέλλες ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες του γαλλογερμανικού άξονα συμφερόντων».

Πρόκειται δηλαδή, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, για μια «συνεχιζόμενη αποδόμηση της ΕΕ, με τις φυγόκεντρες δυνάμεις να συνεχίζουν να ενισχύονται- και για αυτό η πραγματική διεθνική διάσταση του ΜέΡΑ25, οι πανευρωπαϊκές δράσεις του DiEM25 και οι παγκόσμιες της Προοδευτικής Διεθνής, είναι εξαιρετικά πολύτιμες».

Τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για επιβεβαίωση της θέσης του ΜέΡΑ25 στα ελληνοτουρκικά, καθώς «το ΜέΡΑ25 δεν είναι εναντίον των διερευνητικών επαφών, μιας και όσο αυτές διαρκούν δεν υπάρχουν εντάσεις, όμως με το σύρσιμο του πρωθυπουργού σε διμερή διαπραγμάτευση και επιδιαιτητές από το Βερολίνο ή την Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης θα “καταρρεύσει” και θα οδηγηθούμε σε νέες εντάσεις στην περιοχή».

Η λύση που προτείνει λοιπόν, το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη για Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτοβουλία της Αθήνας, κρίνεται ως η μόνη πραγματικά ρεαλιστική.

Οι εργασίες της ΚΕ αναμένεται να καταλήξουν στα κείμενα που θα ανοίξουν τη θεματολογία όλων των τομέων πολιτικής και να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος στην κομματική βάση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Aθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Εφη Αχτσιόγλου: Η αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας δεν είναι χατίρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: