Εξοργισμένοι οι Ευρωπαίοι: Η AstraZeneca υπερασπίζεται το πρόγραμμα διάθεσης των εμβολίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen απαντά σε ερωτήσεις του Klaus Schwab (Α), ιδρυτή του Φόρουμ του Νταβός. EPA, SALVATORE DI NOLFI




Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό υπερασπίστηκε το βράδυ της Τρίτης την εταιρεία του έναντι της κριτικής που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοίνωση περί παράδοσης μειωμένης ποσότητας εμβολίων κατά του κορωνοϊού μετά από την αναμενόμενη αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο κ. Σοριό είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Οι ανακοινώσεις των Pfizer – Astra Zeneca για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, η Astra Zeneca γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο η Pfizer είχε ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις.

Σε παρέμβασή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, «να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους»

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, τη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.

Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε:

«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.

Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό υπήρξαν «πολλά ζητήματα» που η AstraZeneca εργάζεται νυχθημερόν για να διορθώσει. Αλλά σημείωσε ότι «βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε».

Εξήγησε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Όπως είπε, οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση.

Σημείωσε ότι αντίστοιχα προβλήματα είχαν υπάρξει και στην αρχή της παραγωγής των εμβολίων που προορίζονταν για τη Βρετανία. «Αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφηκε τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία για το εμβόλιο με την ΕΕ. Άρα με το Ην. Βασίλειο είχαμε τρεις πρόσθετους μήνες για να διορθώσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε», εξήγησε ο κ. Σοριό.

Ως εκ τούτου, «ένα από τα εργοστάσια με την υψηλότερη απόδοση είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή άρχισε την παραγωγή νωρίτερα».

Απέρριψε δε τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ περί νομικών προσφυγών σε βάρος της AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει. Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.

Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε ‘θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς’ και αυτό είναι θεμιτό».

Βρετανική κυβερνητική πηγή ανάφερε στην Telegraph ότι οι μονάδες παραγωγής της AstraZeneca επί βρετανικού εδάφους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εμβολίων με προορισμό την ΕΕ, αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί η παραγγελία των 100 εκ. δόσεων που έχει υποβάλει η βρετανική κυβέρνηση. Ο κ. Σοριό μοιάζει να το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι η συμφωνία με την ΕΕ δίνει την επιλογή αξιοποίησης των βρετανικών μονάδων παραγωγής αλλά μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο και μετά από ορισμένο αριθμό εμβολιασμών στη Βρετανία.

Απέρριψε επίσης τις υπόνοιες από τις Βρυξέλλες ότι ίσως εμβόλια που προορίζονταν για την ΕΕ κατέληξαν στη Βρετανία λόγω καταβολής υψηλότερου τιμήματος από το Λονδίνο. «Ξέρετε, το κάνουμε αυτό χωρίς κέρδος», παρατήρησε αναφερόμενος στην απόφαση της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να διατεθεί το εμβόλιο σε όλες τις χώρες σε τιμή κόστους.

Ο κ. Σοριό σημείωσε ότι αν η εταιρεία καταφέρει να παραδώσει στην ΕΕ τα εμβόλια που σχεδιάζει για το Φεβρουάριο, θα πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, συγκεκριμένα 17 εκ. δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ακόμα τόσες δόσεις αν όχι περισσότερες εκτιμά ότι θα μπορούν να αποσταλούν και το Μάρτιο. Προσθέτει ότι τον Φεβρουάριο η εταιρεία θα μπορεί να παράγει 100 εκ. δόσεις του εμβολίου σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, εκτίμησε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να έχει χορηγήσει την πρώτη δόση σε 28 με 30 εκατομμύρια πολίτες μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή χονδρικά όλους τους κατοίκους άνω των 50 ετών.

Ο κ. Σοριό διαψεύδει ως εσφαλμένα τα γερμανικά δημοσιεύματα περί αποτελεσματικότητας μόνο 8% του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, σχολιάζοντας ότι είναι ατυχές να κατασκευάζονται τέτοια μυθεύματα. Παραδέχεται πάντως ότι συνεχίζονται οι αναλύσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους.

Δηλώνει επίσης ότι συμφωνεί με τη στρατηγική της Βρετανίας για χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca αποκάλυψε, εξάλλου, ότι έχει αρχίσει η εργασία με τους ερευνητές της Οξφόρδης για την παρασκευή εμβολίου που θα στοχεύει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Οι εταιρείες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, το μήνυμα Φον Ντερ Λάιεν από το Νταβός

Το μήνυμα ότι οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, έστειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από το φόρουμ του Νταβός.

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβαση μέσω διαδικτύου, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι, “αυτό το πνεύμα συνεργασίας είναι το μόνο πνεύμα που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας. Η πανδημία έχει δείξει τους περιορισμούς ορισμένων από τους παλιούς τρόπους εργασίας μας. Αλλά έχει επίσης δημιουργήσει καινούργιους, σε χρόνο ρεκόρ. Πάρτε ως παράδειγμα το εμβόλιο που ελπίζουμε ότι θα μας προστατεύσει από τον COVID-19. Αυτό που συνήθως χρειάζεται πέντε έως δέκα χρόνια, επιτεύχθηκε σε δέκα μήνες. Επειδή ο κόσμος συγκέντρωσε τους πόρους του, οι επιστήμονες μοιράστηκαν την εμπειρία τους και διάφοροι κατασκευαστές συνεργάστηκαν”.

Η ΕΕ και άλλοι βοήθησαν με χρήματα για τη δημιουργία ερευνητικών ικανοτήτων και εγκαταστάσεων παραγωγής. Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων COVID-19 στον κόσμο. Για να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να παραδώσουν επί των συμφωνηθέντων. Πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Γι `αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας κατά την εξαγωγή εμβολίων. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συμβάλει. Αλλά δεν παίζει.”

“Και όσον αφορά τις προμήθειες, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε επίσης. Επειδή στον κόσμο των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συμβαδίζουν”, δήλωσε η Πρόεδρος.

Ξεπέρασαν και επισήμως τις 100 χιλιάδες οι νεκροί της πανδημίας στη Βρετανία

Οι 1.631 θάνατοι λόγω κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεβάζουν τον επίσημο συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας σε 100.162.

Η χώρα γίνεται η πέμπτη μετά από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό που ξεπερνά το τραγικό ορόσημο των 100 χιλιάδων θανάτων.

Πρόκειται για φορείς που κατέληξαν εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση, διότι με άλλη καταμέτρηση, που βασίζεται στα πιστοποιητικά θανάτου, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στη Βρετανία είναι πιο κοντά στις 108 χιλιάδες.

Τα κρούσματα συνέχισαν να καταγράφουν μείωση, με 20.089 σε ένα 24ωρο.

Η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα ως προς τους νοσηλευόμενους φορείς του ιού, που αριθμούν 37.561, εκ των οποίων οι 4.032 διασωληνωμένοι.

Εν τω μεταξύ, πλέον η πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 έχει χορηγηθεί σε 6.853.327 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χθες χορηγήθηκαν 279.757 πρώτες δόσεις, κάτω από τις περίπου 400.000 που απαιτούνται καθημερινά κατά μέσο όρο για να εμβολιαστούν τα περίπου 15 εκατομμύρια των πολιτών άνω των 70 ετών και των πιο ευπαθών έως τις 15 Φεβρουαρίου, όπως είναι ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση.

Μπ. Τζόνσον: Δύσκολο να επεξεργαστεί κανείς τη θλίψη των 100.000 νεκρών από COVID

«Βαθιά λυπημένος» δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων από κορωνοϊό που ξεπέρασε η χώρα σήμερα με βάση την επίσημη καταμέτρηση.

«Είναι δύσκολο να επεξεργαστεί κανείς τη θλίψη», είπε ο κ. Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Προσφέροντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θανόντων, δεσμεύθηκε πως όταν η κρίση ξεπεραστεί η χώρα θα τιμήσει τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν και τον ηρωισμό του προσωπικού πρώτης γραμμής που επίσης έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν συμπολίτες τους.

«Και όταν τα εμβόλια μας έχουν επιτέλους απελευθερώσει από αυτόν τον ιό και μας βάλουν στο μονοπάτι της ανάκαμψης, θα φροντίσουμε να διδαχθούμε τα μαθήματα και να αναστοχαστούμε και να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας στην ουσία μια δημόσια διερεύνηση του χειρισμού της πανδημίας.

Είπε ότι ως Πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες της Κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατό για να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι και ο πόνος.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία».

Τη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. για τις απαντήσεις που έδωσε η AstraZeneca εξέφρασε η Στέλλα Κυριακίδου

Η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σε μήνυμά της.

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Προσέθεσε ότι «την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία όπως αναφέρει «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί» σημείωσε η Επίτροπος της ΕΕ.

Τόνισε ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές».

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου διεμήνυσε ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας».

Παρέμβαση Φον Ντερ Λάιεν στον πόλεμο των εμβολίων: Τιμήστε τις υπογραφές σας, λέει στις βιομηχανίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: