Αισχρή ανακοίνωση των Τούρκων εναντίον του κ. Δένδια: Επειδή μίλησε για την ελληνική μειονότητα

File photo: Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χασιμ Άκσοϊ. Φωτογραφία via TRT, Anadolu




Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy, εξέδωσε αισχρή ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Και αυτό επειδή ο Έλληνας υπουργός τόλμησε να θέση το μείζον ζήτημα της ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας, η οποία από πολλές χιλιάδες ομογενείς έφτασε να αποτελείται από ελάχιστους γηρασμένους ελληνικής καταγωγής πολίτες. 

Σε δήλωση του προκλητικού Hami Aksoy, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με «τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δένδια για την Ελληνική [Ρωμαίικη, στο κείμενο] Μειονότητα στην χώρα μας», επισημαίνονται τα ακόλουθα:

“Είναι κωμικοτραγικό -αναφέρει ο θασύς εκπρόσωπος- το ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, η οποία έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην ‘Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης’, επικρίνει την χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής [Ρωμαίικης, στο κείμενο] Ορθόδοξης Μειονότητας σε συντονισμό με τους Έλληνες [Ρωμιούς, στο κείμενο] Ορθόδοξους πολίτες μας. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης” στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. και θεωρεί τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά αντίθετα υπάρχει οπισθοδρόμηση”.

Ο Aksoy ισχυρίζεται τα εξής, τα οποία αποτελούν μείγμα λίγης αλήθειας με τα μεγάλα ψέματα:

“Η Ελλάδα παραβιάζει επίμονα τα δικαιώματα της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”, τα οποία απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από πολυμερείς συμβάσεις. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις καταδικαστικές αποφάσεις που έλαβε το ΕΔΑΔ σχετικά με την άρνηση της “τουρκικής ταυτότητας” της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές απέναντι στα ιεροσπουδαστήρια της “Δυτικής” Θράκης δείχνουν ότι στην Ελλάδα, όχι μόνο η έκφραση «Τουρκικός» δεν μπορεί πλέον να είναι ανεκτή, αλλά και η έκφραση «Μειονότητα».

Η Τουρκία έχει ανοίξει στην Ίμβρο σχολεία για μόνο τέσσερις μαθητές στο πλαίσιο των αιτημάτων των Ελλήνων [Ρωμιών, στο κείμενο] Ορθόδοξων πολιτών, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει μειονοτικά σχολεία στη “Δυτική Θράκη”. Η μείωση του αριθμού των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο απτός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη πριν προβεί σε τέτοιες σοβαρές δηλώσεις και πρέπει πρώτα να φροντίσει τα του οίκου του.

Ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα στα οποία προέβη η χώρα μας προς τις μειονότητες, η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της “Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη” σε διάλογο με τους ομοεθνείς μας, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της “τουρκικής ταυτότητας” και τα ζητήματα εκπαίδευσης”.

Ο Δένδιας καλεί την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της μειονότητας σε Ιμβρο, Τένεδο και Πόλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: