«Έργο προβοκατόρων» η παράνομη διαδήλωση υπέρ της απελευθέρωσης του Ναβάλνι και θα κατασταλεί, λέει η Αστυνομία

File Photo O Αλεξέι Ναβάλνι. EPA/NAVALNY PRESS TEAM μέσω ΚΥΠΕ




Η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι κάθε παράνομη διαδήλωση «θα κατασταλεί», ενόψει των προγραμματισμένων αυριανών κινητοποιήσεων υπέρ της απελευθέρωσης του Ναβάλνι, τις οποίες δεν έχουν εγκρίνει οι ρωσικές αρχές.

«Κάθε προσπάθεια διοργάνωσης δημόσιας εκδήλωσης, που δεν έχει εγκριθεί, και κάθε προβοκατόρικη ενέργεια θα θεωρηθούν απειλή για την δημόσια τάξη και θα κατασταλούν άμεσα», αναφέρει η αστυνομία της ρωσικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα και το Κρεμλίνο χαρακτήρισε παράνομες και έργο προβοκατόρων τις προγραμματισμένες για αύριο, Σάββατο, κινητοποιήσεις.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματίσει για αύριο διαδηλώσεις σε μια προσπάθεια να πιέσουν το Κρεμλίνο να διατάξει την απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με έναν στενό σύμμαχο του γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του ανέμεναν ότι θα συλλαμβάνονταν, πριν ακόμη εκείνος επιστρέψει στη Μόσχα, και σχεδίαζαν να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο για την απελευθέρωσή του κάνοντας επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις.

Ο σφοδρός επικριτής του προέδρου Πούτιν συνελήφθη την Κυριακή, όταν επέστρεψε για πρώτη φορά στη Ρωσία από το καλοκαίρι που δηλητηριάστηκε με έναν νευροτοξικό παράγοντα, σύμφωνα με τη Δύση, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Ναβάλνι, είχε τοποθετηθεί από άνδρες της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας στο εσώρουχό του.

Ο 44χρονος δικηγόρος, ο οποίος τώρα κρατείται σε μια διαβόητη φυλακή της Μόσχας, κατηγορεί τον Πούτιν ότι διέταξε την απόπειρα δολοφονίας του.

Ο ρώσος πρόεδρος το διαψεύδει και ισχυρίζεται ότι ο Ναβάλνι είναι μέρος μιας υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας δυσφήμησής του.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας στενός σύμμαχος του Ναβάλνι, δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει επίσης τη δημοσιοποίηση βίντεο από έρευνες σχετικά με τον Πούτιν και τους συμμάχους του, όπως εκείνο της Τρίτης που αφορούσε το πολυτελές ανάκτορο που εκείνοι υποστηρίζουν ότι ανήκει στον Πούτιν, κάτι το οποίο διαψεύδεται από το Κρεμλίνο.

Το βίντεο αυτό έχει 53 εκατομμύρια θεάσεις στο διαδίκτυο.

«Γνωρίζουμε ότι το Κρεμλίνο φοβάται τις μαζικές διαδηλώσεις», λέει ο Βολκόφ.

Δύο πηγές που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο ωστόσο εκτιμούν ότι ο Ναβάλνι εξελίσσεται σε απειλή και ότι πιθανόν θα παραμείνει στη φυλακή ακόμη και αν υπάρξουν παρατεταμένες διαδηλώσεις υποστήριξής του.

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει.

Ο Βολκόφ και άλλοι ποντάρουν στην οργή για την μεταχείριση του Ναβάλνι και στο βίντεο για το ανάκτορο. Επίσης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εικόνα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις για την λαϊκή αγανάκτηση εξαιτίας της μείωσης των μισθών και του πλήγματος που έχει επιφέρει η πανδημία στην οικονομία.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει θεσπίσει αυστηρότερες ποινές για τις διαδηλώσεις, ενώ ο 68χρονος Πούτιν εμφανίζεται ακλόνητος με ποσοστό αποδοχής πάνω από 60%.

Απτόητος

Ο Βολκόφ είναι απτόητος. Το 2013 ένα δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον Ναβάλνι, αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκε υπό όρους μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κοντά στο Κρεμλίνο.

«Τα καταφέραμε τότε, θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και τώρα. Το σημαντικότερο είναι να μη φοβάσαι», είπε ο Βολκόφ στους υποστηρικτές του χθες μέσω του YouTube.

Ο Λεντ Γκουντκόφ, ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Levada, η οποία δεν συνδέεται με τις αρχές, λέει ότι το ποσοστό αποδοχής του Ναβάλνι κυμαίνεται στο 15-17%, υψηλότερο απ’ ό,τι του πιστώνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που στηρίζονται από την κυβέρνηση, ωστόσο ο επικριτής του Κρεμλίνου δεν είναι σε καμία θέση να ανατρέψει την κυβέρνηση.

«Είναι όμως σε θέση να απαξιώσει τις σημερινές αρχές», σημειώνει ο ίδιος.

Αμφότερες οι πηγές που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπαν ότι οι αρχές σχεδόν αποκλείεται να καμφθούν και να αφήσουν ελεύθερο τον Ναβάλνι και μάλιστα η μια πηγή εκτιμά ότι ο Ναβάλνι θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Εχει ήδη αρχίσει να αποτελεί απειλή. Αλλά θα βρίσκεται στη φυλακή κατά τις εκλογές για την Δούμα (βουλευτικές)», είπε η πρώτη πηγή.

«Αυτά τα πράγματα (το να απελευθερώνεις κάποιον έπειτα από διαδηλώσεις) δεν γίνονται. Αν το κάνεις μια φορά, από εκεί και ύστερα όλα θα αποφασίζονται στον δρόμο», είπε η δεύτερη πηγή.

Το Κρεμλίνο χλευάζει την ιδέα ότι ο Ναβάλνι συνιστά απειλή για τον Πούτιν.

Διαψεύδει επίσης ότι ελέγχει το δικαστικό σύστημα ή τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, που έχουν χαρακτηρίσει παράνομη την αυριανή διαδήλωση, έχουν συλλάβει πολλούς από τους συμμάχους του Ναβάλνι και έχουν προειδοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σταματήσουν να συνεισφέρουν στην κυκλοφορία αναρτήσεων για την αυριανή διαδήλωση.

Οι δύο πηγές ωστόσο θεωρούν ότι o αδέξιος τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την επιστροφή του Ναβάλνι στη Ρωσία, ενισχύει το κύμα υποστήριξης προς το πρόσωπό του και τον μετατρέπει σε πολιτικό μάρτυρα.

Ο Ναβάλνι έκανε καλά που επέστρεψε παρά τους κινδύνους, είπε η πρώτη πηγή.

«Είναι ένας αληθινός άντρας. Φοράει παντελόνια. Δεν υπάρχουν άλλοι σαν αυτόν προς το παρόν. Ακολουθεί το ένστικτό του που δεν τον έχει διαψεύσει».

Παρότι αυξάνεται η απειλή Ναβάλνι προς το Κρεμλίνο, και οι δύο πηγές θεωρούν ότι θα περάσει καιρός μέχρι να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον Πούτιν.

Μια μακρά φυλάκιση θα ήταν λάθος, εκτιμά η πρώτη πηγή.

«Κάποιοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και των υπηρεσιών ασφαλείας είναι τόσο ηλίθιοι. Νομίζω ότι θα τον κρατήσουν στη φυλακή και θα τον ηρωοποιήσουν…Οι σύντροφοί μας σκέφτονται μόνο το παρόν και όχι το μέλλον», κατέληξε.

Αντιμέτωποι με φυλάκιση

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να τους επιβληθούν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο αυξάνοντας έτσι την πίεση στους επικριτές του Κρεμλίνου ενόψει των αυριανών διαδηλώσεων.

Πολλοί στενοί συνεργάτες του Ναβάλνι, περιλαμβανομένης της γνωστής ακτιβίστριας Λιουμπόφ Σόμπολ και της εκπροσώπου του Κίρα Γιάρμις, συνελήφθησαν αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ επειδή κάλεσαν τους Ρώσους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και τώρα αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα και σύντομη φυλάκιση.

Η 33χρονη Σόμπολ κατηγορείται ότι παραβίασε επανειλημμένως την νομοθεσία για τις δημόσιες συναθροίσεις, κάτι που τιμωρείται με περίπου 3.200 ευρώ, δήλωσε ο δικηγόρος της Βλαντίμιρ Βοροντίν στο AFP.

Επειδή η Σόμπολ έχει ένα μικρό παιδί δεν θεωρείται πιθανό να της επιβληθεί σήμερα ποινή φυλάκισης, εκτίμησε ο ίδιος.

Αλλά προειδοποίησε ότι, αν η πελάτισσά του κριθεί ένοχη, πιθανόν οι αρχές αργότερα να ανοίξουν ποινική έρευνα εις βάρος της.

Η Γιάρμις, η 31χρονη εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η οποία πέρασε την νύχτα στη φυλακή, κατηγορείται ότι παραβίασε την νομοθεσία για τις δημόσιες συναθροίσεις και πιθανόν να κρατηθεί για δέκα ημέρες, όπως είπε η δικηγόρος της Βερόνικα Πολιακόβα στο AFP.

Πριν από την σύλληψή της η Γιάρμις έγραψε σε βίντεο την έκκλησή της για μαζική προσέλευση στις αυριανές κινητοποιήσεις.

«Το μέλλον μας κυριολεκτικά εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους», λέει.

Ένας αριθμός συμμάχων του Ναβάλνι συνελήφθη χθες και σήμερα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ανάμεσά τους ο συντονιστής των γραφείων του στην πόλη Βλαντιβοστόκ της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μόσχα, Ρωσία

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: