Έρχεται το ψυχρό μέτωπο: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά [χάρτης, video]

File Photo Έρχονται βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μεσω ΚΥΠΕ




Ξαφνική μεταβολή στον καιρό θα έχουμε από σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ.

Σήμερα η κακοκαιρία θα επηρεάσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με πολλές βροχές και καταιγίδες, ενώ από το βράδυ της Τετάρτης αναμένονται χιόνια στη Β. Ελλάδα και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, που δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς κελσίου.

Εν τω μεταξύ, σημαντικά προβλήματα προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα στον Νομό Έβρου χθες 12 Ιανουαρίου, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή, προκαλώντας υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων, ενώ κατέρρευσε γέφυρα στο Σουφλί. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ολική βροχόπτωση θα ξεπεράσει τα 50 χιλιοστά έως το τέλος της ημέρας. Όπως προκύπτει από αυτόν, ο Νομός Έβρου φαίνεται να είναι αυτός που προβλέπεται να δεχτεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στην ίδια εικόνα φαίνονται και οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Photo meteo.gr

Πιο αναλυτικά, νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένονται σε όλη τη χώρα. Τοπικές βροχοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στα βόρεια, στα δυτικά και στη Δυτική Κρήτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά και από το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική Μακεδονία. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς (η ελάχιστη αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου), στην υπόλοιπη Μακεδονία από 1 έως 10, στη Θράκη από 1 έως 8, στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 15, στην Ήπειρο από 3 έως 11, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 5 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 7 έως 14, στις Κυκλάδες από 8 έως 15 και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 16 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς.

Ναύπακτος: Κατέρρευσε αντιπλημμυρικό έργο που μόλις είχε παραδοθεί

Απίστευτες εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την κατάρρευση του νέου αντιπλημμυρικού έργου στη θέση Πινακάδες του Τρικόρφου Ναυπακτίας

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα npress.gr, το αντιπλημμυρικό έργο ολοκληρώθηκε πριν περίπου έναν μήνα, αλλά με τις βροχές της προηγούμενης εβδομάδας κατάρρευσε ένα τμήμα περίπου 30 μέτρων.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, αφού ούτε οι βροχές ήταν ιδιαίτερα έντονες, ούτε οι συνθήκες ακραίες.

Ο κίνδυνος τώρα είναι πολύ μεγάλος, σύμφωνα με τους κατοίκους, αφού, εάν έχουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, θα παρασυρθούν οι κολόνες της ΔΕΗ που βρίσκονται εκεί δίπλα, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα το εργοστάσιο μαρμελάδας και ξενοδοχειακή μονάδα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Οι κάτοικοι κάλεσαν τον δήμο να δει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, όμως η απάντηση ήταν: «Εμείς δεν εμπλεκόμαστε, αυτό είναι έργο που επιβλέπει η Περιφέρεια».

Προβλήματα στον Έβρο από την κακοκαιρία

Μεγάλες πληγές φέρεται να αφήνουν στο πέρασμά τους οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ώρου στον Έβρο, σύμφωνα με τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη του νομού.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στο τέλος της χθεσινής ημέρας αποκλεισμένη παρέμεινε η Δαδιά και η περιοχή του Μικρού Δερείου με επτά οικισμούς, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση κάποιων ηλικιωμένων από τις οικίες τους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον οικισμό του Μαυροκκλησίου. Σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, το απόγευμα της Τρίτης, η πυροσβεστική προχώρησε με βάρκα στη διάσωση τριών παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε εγκαταλελειμμένη κατοικία του Μικρού Δερείου. Οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

«Τεράστια» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, την ποσότητα του νερού που με την έλευση της νύχτας περνάει από τη γέφυρα του οικισμού της Αβδέλλας, στον πρώην Δήμο Μεταξάδων και κατευθύνεται προς τον ποταμό Έβρο, ο οποίος απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα. «Δίπλα στη γέφυρα της Αβδέλλας είναι το χωριό Πολιά, όπου, λόγω της θραύσης των αναχωμάτων, πλημμύρισε η πεδιάδα μπροστά από τον οικισμό και προχωρήσαμε σε εκκένωση των κατοικιών που είναι χαμηλά, μεταφέροντας τους κατοίκους είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε στο Διδυμότειχο, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης» δηλώνει ο κ. Χατζηγιάννογλου. Εκτιμά ότι «απ’ ό,τι φαίνεται από το νερό που έρχεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε και αναμένεται πολύ υψηλή στάθμη των υδάτων δίπλα στην πόλη». Ως προς την κατάσταση του οδικού δικτύου, ο κ. Χατζηγιάννογλου δήλωσε ότι το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει πρόβλημα σε δύο γέφυρες του Ερυθροποτάμου -της Αβδέλλας και των Βρυσικών-, καθώς και έξω από τον οικισμό του Ελληνοχωρίου.

Η τεράστια καταστροφή που υπέστη το δίκτυο της ΔΕΥΑ είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη. «… Ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα στην υδροδότηση τις επόμενες 10-15 ημέρες και θα χρειαστεί να κάνουμε και οικονομία και να προμηθευτούμε εμφιαλωμένα νερά. Με την ισχυρή βροχόπτωση, έχει πέσει πολλή λάσπη στους υδροταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις και η διάβρωση του εδάφους είναι τέτοια που είναι εμφανείς οι σωληνώσεις της ύδρευσης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μη μολυνθεί το νερό που έχουμε, και προφανώς έχουμε και πολύ μεγάλη ζημία και επάνω στο φράγμα, το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό να προσεγγίσουμε λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου» δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Ζαμπούκης χαρακτηρίζει το νερό ως το πιο επικίνδυνο απ’ όλα τα φυσικά στοιχεία και σημειώνει πως καιρικά φαινόμενα αυτής της έντασης δεν μπορούν να προβλεφθούν και περιορίζουν τη δυνατότητα ενεργειών έως ότου εκτονωθούν. Υπό αυτές τις συνθήκες, προτεραιότητα δίνεται στη ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα του δήμου για την αντιμετώπιση των ζημιών, ο κ. Ζαμπούκης αναφέρει πως «οι υπηρεσίες του δήμου, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, την αστυνομία και τον στρατό, ήταν παρούσες στα περιστατικά απεγκλωβισμού μαθητών από δύο σχολεία και μεταφοράς κατοίκων σε ασφαλή σημεία. Είχαμε σε επιφυλακή στάγιερ, λεωφορεία και ειδικά αμαξίδια για ΑΜΕΑ, σε περίπτωση που χρειαζόταν η μετακίνηση κατοίκων ή η μεταφορά ασθενών, καθώς και θερμαινόμενη αίθουσα στο Δημοτικό Θέατρο Φερών, ενώ είχαν προβλεφθεί η προμήθεια νερού, τροφής και κουβερτών».

Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση στη Δυτική Λέσβο

Προβλήματα εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης αντιμετωπίζει η Δυτική Λέσβος. Το ποτάμι που διασχίζει την Καλλονή έχει φουσκώσει και κινδυνεύει να πλημμυρίσει η κωμόπολη. Επίσης η εκβολή άλλου ποταμιού στη Σκάλα Καλλονής έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η γύρω περιοχή.

Την ίδια ώρα κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στον δρόμο Πέτρας-Μήθυμνας και στον περιφερειακό δρόμο Πελόπης-Στύψης. Στην Ερεσό και στο Σκουτάρο πλημμύρισαν σπίτια.

Τεράστιο όγκο νερού κατεβάζει ο Πηνειός λόγω κακοκαιρίας

Τεράστιος είναι ο όγκος νερού που κατεβάζουν ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του, μετά τη συνεχόμενη βροχόπτωση σε όλο τον Νομό Τρικάλων.

Το ευτύχημα είναι ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις σταμάτησαν αλλά ο τεράστιος όγκος νερού κατεβαίνει στην πεδιάδα από τα βουνά με άγριες διαθέσεις.

Η γέφυρα του Πηνειού στο Διαλεκτό έκλεισε προληπτικά, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επ. οδό Κλοκοτού Τρικάλων-Μαραθέας Καρδίτσας, καθώς και η επ. οδός Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων-Μαγούλας Καρδίτσας από τα νερά του Πάμισου. Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα από το drone του trikalaola.gr που κατέγραψε από τις γέφυρες της Ε.Ο. Τρικάλων-Καρδίτσας και της Ε65.

Με πληροφορίες από meteo.gr, Evros-news.gr, AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Φουσκώνουν ‘Αρδας και ΄Εβρος: Πλημμύρες σε χωριά, αποκλεισμοί δρόμων από την κακοκαιρία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: