Εθνοφρουρά κατά των εισβολέων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο: Μια τραυματίας εισβολέας [live, εικόνες]

File Photο: Οπαδοί του προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο. epa08923422 EPA/JIM LO SCALZO




ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

  • Ένα άτομο δέχθηκε πυρά από έναν αξιωματικό των δυνάμεων επιβολής του νόμου μέσα στο αμερικανικό Καπιτώλιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC NEWS. Το CNN έκανε λόγο για μια γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη από πυρά.

Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτιρίων του αμερικανικού Κογκρέσου σήμερα, καθώς οι υποστηρικτέςτου Ντόναλντ Τραμπ που διαδήλωναν κατά της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν μπροστά από το Καπιτώλιο, σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα, παραβίασαν τα οδοφράγματα ασφαλείας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ εθεάθησαν στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στο Καπιτώλιο…

Άνδρας ασφαλείας προσπαθεί να απωθήσει με σπρέι πιπεριού εισβολέα οπαδό του Ντόναλντ Τραμπ που προσπαθεί να παρεμποδίσει τη διδικασία επικύρωσης των προεδρικών εκλογών.
epa08923353 EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Η αστυνομία του Καπιτωλίου διέταξε το προσωπικό του Κογκρέσου να απομακρυνθεί από το κτίριο Cannon καθώς και από άλλα που βρίσκονται περιμετρικά του Καπιτωλίου λίγο μετά τη λήξη μιας ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν κατά της επικύρωσης από τους εκλεγμένους του Κογκρέσου της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του, που πραγματοποιείτο εκείνη την ώρα στο Καπιτώλιο.

“Μόλις έφυγα από το γραφείο μου στο Cannon εξαιτίας μιας κοντινής απειλής. Τώρα βλέπουμε διαδηλωτές να επιτίθενται στην αστυνομία του Καπιτωλίου”, έγραψε στο Twitter η Ρεπουμπλικανή εκλεγμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Μέις.

Οπαδοί του τΝόναλντ Τραμπ εισβάλλουν στο Καπιτώλιο προκειμένου να παρεμποδίσουν την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και την ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. Φωτογραφία via CNN

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ακροδεξιοί διαδηλωτές υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, και τα έκαναν όλα άνω κάτω.

Ήδη αποφασίστηκε να “κλείσει” η πρωτεύουσα και να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μερικοί διαδηλωτές, ενθαρρυμένοι από την εμπρηστική ομιλία του κ. Τραμπ, κατάφεραν και μπήκαν στο κτίριο.

Σύμφωνα με πηγές είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εισβολή μέσα στα κτίρια της Βουλής και της Γερουσίας. Οι Αμερικανοί νομοθέτες βρίσκονται σε χώρους ασφαλείας.

Η αστυνομία έκλεισε το Κογκρέσο και φυγαδεύτηκε από το κτίριο ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Ήδη μέσα στο κτίριο εμφανίστηκαν ακροδεξιοί οπαδοί του κ. Τραμπ. Οι αρχές ασφαλείας του Καπιτωλίου ζήτησαν αύξηση της αστυνομικής δύναμης και ήδη κατευθύνονται προς τα κτίρια της Βουλής και της Γερουσίας ισχυρές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν “θυμό” και “αγανάκτηση” εναντίον του συστήματος. Και κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για νοθεία και εκλογική απάτη.

Ανεξέλεγκτοι οπαδοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν εισβάλει στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον. EPA, MICHAEL REYNOLDS
  • Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποιεί για τον κίνδυνο άρνησης της νίκης του Τζο Μπάιντεν

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τους συναδέλφους του για τον κίνδυνο οποιασδήποτε άρνησης να πιστοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει “θανάσιμο” κίνδυνο για τη δημοκρατία.

“Εάν αυτή η εκλογή ακυρωθεί βάσει απλών ισχυρισμών των ηττημένων, η δημοκρατία μας θα εισέλθει σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο”, είπε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου που ξεκίνησε με τις αντιρρήσεις δύο εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα στην Πολιτεία της Αριζόνα.

  • Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ που πραγματοποιούν σήμερα μια σπάνια κοινή συνεδρίαση, άρχισαν να εξετάζουν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

‘Ενας αριθμός Ρεπουμπλικανών και από τα δύο Σώματα δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν την πιστοποίηση μιας χούφτας Πολιτειών σε μια τελευταία προσπάθεια είτε να αρνηθούν τη νίκη του Μπάιντεν είτε να καθυστερήσουν την πιστοποίηση της νίκης του.

Άλλοι Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι η προσπάθεια είναι λανθασμένη και θα μπορούσε να βλάψει το έθνος μακροπρόθεσμα. Έκαναν έκκληση για την ταχεία πιστοποίηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να ορκιστεί ο Μπάιντεν πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου. Οποιαδήποτε πρόκληση αναμένεται να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Πληροφορίες από Hellas Journal και Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Εμπρηστικός Τραμπ σε συγκέντρωση-παρωδία: Δεν θα παραιτηθούμε, δεν θα παραδεχθούμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: