Επιστολή – έκκληση Κυπρίων της Βρετανίας προς τον Γκουτέρες για στήριξη δίκαιης λύσης

File photo: O Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου υπογραμμίζει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να υποστηρίξει τα ψηφίσματά του και να διασφαλίσει πως έχουν νόημα, “διαφορετικά διακινδυνεύουμε να υποσκάψουμε την αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος”. ΚΥΠΕ




Τη διατήρηση ως κορυφαίας προτεραιότητας της επανένωσης της Κύπρου σε ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, ζητούν από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.

Σε επιστολή τους προς τον Αντόνιο Γκουτέρες οι υπογράφοντες Κύπριοι της Βρετανίας, πρόσφυγες ή τέκνα προσφύγων, επισημαίνουν μεταξύ άλλων το παράνομο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

  • Όπως δηλώνουν, «αυτές οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν μια ακόμα απειλή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για τις δημοκρατικές ελευθερίες» και τις χαρακτηρίζουν «καταστροφικές».

Σημειώνουν παράλληλα ότι οι Κύπριοι απειλούνται καθημερινά στην Ανατολική Μεσόγειο από τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας και από τον τουρκικό στρατό που βρίσκεται στην κυπριακή γη, έτοιμος να επιβάλει τη διαίρεση της χώρας σε δύο κράτη.

Υπενθυμίζουν την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια άτυπη συνάντηση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά το 2017, με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Η επιστολή κλείνει με την παρατήρηση ότι «ο εκφοβισμός και οι απειλές από την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν» και με έκφραση της προσδοκίας του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων για μια δίκαιη λύση και μια ενωμένη, δημοκρατική και ανεξάρτητη Κύπρο για όλους τους Κύπριους με τη στήριξη και τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων απαρτίζεται από τους Κίκη Χριστοφίδη, Παντελή Δημοσθένους, Σεραφείμ Διάκου, Ηλία Δινένη, Ελίσα Έλληνα, Νικόλα Γαλάζη, Γιώργο Γεωργίου, Γιώργο Χατζηπαυλή, Ιωάννη Κούβαρο, Λεωνίδα Λεωνίδου, Σπύρο Νεοφύτου, Μαρί Νίκολσμπι, Σπύρο Παπαχαραλάμπους, Δώρο Παρτασίδη, Γιώργο Πίππα, Τάσο Πογιατζή, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Ορέστη Ρωσίδη, Νίκο Σαββίδη, Αντώνη Σαββίδη, Τζον Στεργίδη, Ανδρέα Ταμπουρίδη, Γλαύκο Βασιλείου και Ντένις Ζήνωνα.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΓΒΑ
Λονδίνο, Βρετανία

Την Παρασκευή αποφάσεις για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων Κύπρου: Ενόψει γενικού λοκντάουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: