Επικίνδυνα τα παιγνίδια της Κίνας για την παγκόσμια εμπιστοσύνη στα εμβόλια γράφει το CNN

Κινέζοι υγειονομικοί σε γειτονιά του Χονγκ Κονγκ. EPA/JEROME FAV




Η Κίνα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της κριτικής αναφέρει ανάλυση του CNN με αφορμή μία επικίνδυνη καμπάνια παραπληροφόρησης.

Το επιτελείο προπαγάνδας της χώρας επιλέγει να επιτεθεί σε εμβόλια άλλων χωρών προχωρώντας σε ένα επικίνδυνο παιγνίδι που μπορεί να υπονομεύσει τη συνολική εμπιστοσύνη του κόσμου στον εμβολιασμό, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου James Griffiths.

Η Κίνα χαιρετίστηκε για την απόφασή της να παράσχει εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο με τις εταιρίες της, Sinovac και Sinopharm να δημιουργούν εμβόλια που δεν απαιτούν ακριβές μεθόδους ψύξης, σε αντίθεση με τα αμερικανικά των Pfizer-BioNTech και Moderna.

Οι ελπίδες εκτινάχθηκαν όταν και οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ποσοστά αποτελεσματικότητας πάνω από 78% , υψηλότερα δηλαδή από το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης.

Ύστερα όμως ήρθαν τα αποτελέσματα από τη Βραζιλία. Οι δοκιμές τελευταίου σταδίου του εμβολίου της Sinovac ανέφεραν στην νοτιοαμερικανική χώρα αποτελεσματικότητα 50,38% και όχι 78%, δηλαδή ελάχιστα πάνω από το ποσοστό που απαιτεί ο ΠΟΥ για να χορηγήσει την έγκριση.

Η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ακόνη ασαφής: Στην Τουρκία ανακοινώθηκε αποτελεσματικότητα 91.25% ενώ στην Ινδονησία 65,3%.

Η Sinovac επιμένει στο εμβόλιό της αν και μερικές χώρες διέκοψαν τη διανομές και έβαλαν στο μικροσκόπιο τα σκευάσματα αναφέρει το CNN.

Και κάπου εδώ εμπλέκεται η επικοινωνιακή διαχείριση:

Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά media έχουν καταστήσει τα κινεζικά εμβόλια θέμα εθνικής υπερηφάνειας και τα θεωρούν ως έναν τρόπο να κερδίσει η χώρα παγκόσμια εύνοια μετά τις ευρύτατες αντιδράσεις για την κακοδιοαχείριση της κρίσης στην Ουχάν, σημειώνει το άρθρο του CNN

Είναι έτσι περίπου αναπόφευκτοι κάθε ερώτηση για κινεζικό εμβόλιο να εμφανίζεται ως επίθεση κατά του κράτους ιδιαίτερα σε ένα κλίμα αυξημένης εχθρότητας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Αν κοιτάξει κανείς τα κορυφαία media των ΗΠΑ και της Δύσης όλα τα νέα για τα κινέεζικά εμβόλια είναι αρνητικά», έγραψε ο Hu Xijin, επικεφαλής της κρατικής tabloid «Global Times», την Κυριακή.

«Ο Τύπος έχει βαλθεί να καταστρέψει τη φήμη των κινεζικών εμβολίων ελπίζοντας ότι  ο κόσμος θα περιμένει την Pfizer και άλλες αμερικανικές και δυτικές εταιρίες να παραγάγουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων και να εμβολιαστούν».

Από την πλευρά του, σημειώνει το CΝΝ, η Global Times πρωταγωνίστησε στην υπεράσπιση των κινεζικών εμβολίων όχι με το να πιστοποιεί την αποτελεσματικότητά τους αλλά με το να προσπαθεί να γκρεμίσει την αξιοπιστία άλλων  εμβολίων ιδίως εκείνου που παράγει η Pfizer.

Σε κεντρικό άρθρο την περασμένη εβδομάδα, η κρατικά ελεγχόμενη Global Times κατηγόρησε τα αγγλόφωνα media ότι «έθαψαν» θανάτους στη Νορβηγία που εμφανιζόταν να έχουν σχέση με τον εμβολιασμό: «σαν να είχαν ήδη καταλήξει σε συμπέρασμα».

Την ίδια στιγμή τόσο η Κίνα όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απασχολούν ξανά την επικαιρότητα ύστερα από τη δημοσίευση ανεξάρτης έκθεσης εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία αμφότερες «θα μπορούσαν να είχαν δράσει νωρίτερα και πιο αποφασιστικά προκειμένου να συγκρατήσουν το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19».

Στη δεύτερη ενδιάμεση έκθεσή της, η ανεξάρτητη επιτροπή «Για την Ετοιμότητα και την Ανταπόκριση κατά της Πανδημίας», με έδρα την Ελβετία, έκρινε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να ήταν πιο σθεναρό στην εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χαμπέι.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρά μόνο στις 31 Δεκεμβρίου.

Οταν η Ουχάν τέθηκε σε καθεστώς lockdown στις 23 Ιανουαρίου 2020, ο ιός είχε ήδη μεταδοθεί στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ.

Η ανεξάρτητη επιτροπή, που διοικείται κατά το ήμισυ από την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και κατά το ήμισυ την πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, επικρίνει επίσης τον ΠΟΥ για την καθυστέρησή του στο να σημάνει τον συναγερμό.

Την ίδια ώρα, καλεί σε μεταρρυθμίσεις τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί για τα κρούσματα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ δεν συνέστησε την επιτροπή έκτακτης ανάγκης έως τις 22 Ιανουαρίου 2020 – και στη συνέχεια περίμενε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου πριν κηρύξει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν είναι σαφές γιατί η επιτροπή δεν συναντήθηκε παρά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε είναι ξακάθαρο γιατί δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην κήρυξη υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος από την αρχή του φαινομένου», λέει η αναφορά.

Η επιτροπή επισημαίνει εξάλλου ότι ο ΠΟΥ δεν κήρυξε στην ασθένεια αυτή ως πανδημία παρά μόνο στις 11 Μαρτίου 2020, όταν ήδη ΜΜΕ και επιστήμονες είχαν ήδη υιοθετήσει τον όρο.

Όταν το έκανε τα κρούσματα παγκοσμίως ήταν 118.000 και οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 4.000.

Με πληροφορίες από CNN:

China is hitting back at criticism of its vaccines with a dangerous disinformation campaign

China and WHO acted too slowly to contain Covid-19, says independent panel

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Η Τουρκία μια απέραντη φυλακή: Ο Ερντογάν βαφτίζει Γκιουλενιστές όσους δεν υποτάσσονται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: